VFFOTO pouzdro s velkou přidanou hodnotou

Společnost VFFOTO představuje novinku – plastové pouzdro na fotografické filtry VFFOTO, které má kromě své primární funkce – i skvělou praktickou funkci, kterou ocení v terénu nejeden nadšený fotograf i kameraman.

Pouzdro v první řadě

VFFOTO pouzdro se skládá ze dvou částí – spodní a horní, které se jednoduše šroubují do sebe. Uvnitř je ještě pěnová vložka – pro větší bezpečí vloženého filtru. Jde o důmyslně vyvedené a svým způsobem i originální pouzdro specifické tím, že má jednak svébytný tvar a dále atypický závit. Ač je pouzdro určeno pro kruhové filtry, jeho tvar je spíše „octagon“ (byť přesnější označení je spíše „double-octagon“ – má celkem 16 úhlů). Tento tvar nebyl zvolen náhodou ale cíleně, neboť představuje praktický benefit spočívající v pohodlné manipulaci s pouzdrem (potažmo s filtry) bez ohledu na okolní podmínky. Díky specifickému tvaru se pouzdro velice pohodlně a bezproblémově otevírá i zavírá. Ruce nekloužou ani tehdy, fotografujete-li v podmínkách kdy je horko nebo naopak zima. Běžným problémem zpocených nebo naopak zmrzlých rukou je špatná koordinace a pevný úchop prstů, což se negativně odrazí právě při manipulaci s kruhovým a hladkých příslušenstvím. U VFFOTO pouzdra toto nehrozí a pracuje se s ním vždy výborně.

 

Další benefity pouzdra

Druhou vychytávku představuje závit – není klasický, jde jakoby do 4 lehce stoupajících spirál, které jsou ve svém nejvyšším bodě „useknuté“. Vnější průměr pouzdra tak není všude stejný ale lehce se rozšiřuje – a to celkem na 4 místech po svém obvodu. To má opět za efekt daleko snazší otevírání i zavírání (a to nejen v případě zimy či horka). Současně to ale skvěle drží a nemusíte se bát, že by vám filtr z pouzdra vypadl vlivem nechtěného otevření pouzdra.

Rozměr mnou testovaného pouzdra VFFOTO je 111mm (průměr) a 14mm (tloušťka). Dané pouzdro lze pohodlně použít na kruhové fotografické filtryrozměrech od 67 do 95mm. Výrobce VFFOTO brzy doplní své portfolio produktů též o pouzdro na filtry s menšími průměry < 67mm.

 

WB i korektní expozice aneb pomůcka v terénu

Zajímavostí VFFOTO pouzdra pro kruhové fotografické filtry, je fakt, že vedle své primární funkce nabízí také praktickou funkci, kterou ocení každý fotograf. Jedná se o unikátní možnost vyvážení bílé, kdy pouzdro poslouží současně jako normovaná šedá tabulka! Spodní strana pouzdra je středně šedá – odráží 18% dopadajícího světla. Díky tomu můžete kdykoli a kdekoli dosáhnout zcela přesné barevné kalibrace.

 

Současně také – díky neutrální, středně šedé spodní části pouzdra – můžeme kdykoli a kdekoli přesně určit korektní expoziční hodnoty. Stačí si na fotoaparátu přepnout na bodové měření expozice (spot metering) a namířít středem hledáčku na šedou část pouzdra! Změření času a clony pak bude zcela přesné!

Ale pojďmě se vrátit k vyvážení bílé barvy! K dispozici máme 2 postupy, jak toho docílit:

  1. Vyvážení bílé barvy (WB – white balance) ještě před focením, tedy přímo na scéně
  2. Vyvážení bílé barvy až po focení – tedy v postprocesu (při úpravě fotografií nebo videa)

Poznámka: bez ohledu na to, jestli použijeme způsob 1 nebo 2, nejprve nutno odlepit samolepku se zlatými nápisy na spodní straně pouzdra.

 

 

Způsob č. 1: WB v průběhu (před) focení

Začneme tím, že si nejprve vyfotografujeme spodek pouzdra ve scéně, v které budeme následně tvořit. Šedá plocha pouzdra by nám měla ideálně zabral celou plochu v hledáčku (na displeji) nebo alespoň co největší část. Světlo – dopadající na šedou plochu pouzdra – musí mít stejný barevný nádech, intenzitu a stejný (nebo alespoň podobný) úhel jako světlo na scéně, kde následně budeme fotit. Důležité je správné expoziční vyvážení referenčního snímku (možno zkontrolovat dle jasového histogramu – viz. ukázkové foto níže). Poté již stačí v menu fotoaparátu aktivovat funkci MWB (manuální vyvážení bílé) à uživatelské nastavení à zvolit referenční snímek se správně exponovanou šedou.

 

Více o tématu vyvážení bílé barvy (vč. podrobného postupu) najdete například ZDE.

Poznámka: Ostření v případě pořízení referenční fotografie není podstatné, naopak nám bude situaci komplikovat! Doporučuji AF prostě vypnout a ostřit manuálně nebo ostření prostě ignorovat. Důležité jsou zde barvy (šedá) nikoli ostrost!  

 

 

Způsob č. 2: WB až v postprocesu

Druhá varianta WB (vyvážení bílé barvy) spočívá v tom, že si pouzdro umístíme do samotné fotografované scény (samozřejmě dnem/spodní stranou pouzdra vzhůru – směrem k objektivu) a poté normálně fotíme. Stačí udělat 1-2 snímky, poté můžeme pouzdro ze scény odebrat. Vyvážení bílé barvy provedeme až následně – během úpravy fotek. Pouzdro ve scéně nám poslouží opět jako referenční bod, na který si prostě klikneme „kapátkem“ a máme vyváženo. Pouzdro samotné potom ze scény odstraníme běžnou úpravou – buď oříznutím (máme-li pouzdro v kraji snímku) nebo vyretušováním (vzhledem k velikosti  samotného pouzdra to nebude představovat žádný velký problém).

Poznámka: Úpravy možno provádět pohodlně a rychle v každém rozumném foto editoru jako je například Adobe Lightroom nebo Zoner Photo Studio.

 

Ukázka WB: Ještě před vyvážením bílé barvy (barvy jsou silně “do studena”) 

Ukázka WB: PO vyvážení bílé barvy v programu Adobe LIGHTROOM  

Shrnutí

VFFOTO pouzdro představuje skvělého a praktického pomocníka při fotografování (případně i natáčení videa). Primární funkcí je samozřejmě ochrana kruhových filtrů (v rozměrech 67 až 95mm) ale své uplatnění pouzdro najde také přímo v akci, kde pomůže dosáhnout barevné přesnosti. Možnosti využití nejsou nijak limitovány typem scény či světlem. Pouzdro jsem využil jak při fotografování v přirozeném světle (slunečno, zataženo, ráno i v podvečer), tak i při umělém osvětlení (interiéry – žárovky, zářivky, LED) stejně jako v ateliéru (blesky). Zvlášť oceníte možnosti pouzdra v náročných světelných podmínkách, kde se kombinují různé světelné zdroje (žárovka, blesk, denní světlo). V takových případech je manuální kalibrace a vyvážení bílé pomocí středně šedé většinou jedinou rozumnou volbou, jak mít barvy pod kontrolou.

 

O značce VFFOTO

Vladimír Fučík je český výrobce profesionálních fotografických filtrů se sídlem v Humpolci. Filtry pod vlastní značkou VFFOTO vyrábí od roku 2012. Sortiment zahrnuje všechny hlavní typy fotografických filtrů – UV, cirkulární polarizační, ND (neutrální šedé) i přechodové filtry a několik specialit. Více na: http://www.vffoto.com.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na