NIKON Z f – opravdu zajímavá bezzrcadlovka

Nikon Z f je aktuálně nejnovějším mirrorless fotoaparátem formátu FX, kombinující klasický design s pokročilými technologiemi a vysokým výkonem. Model Z f je vybaven stejným systémem zpracování obrazu EXPEED 7 jako Nikon Z 9, a umožňuje pokročilé fotografování i záznam videa. Přístroj nabízí stylový design a kvalitní provedení, obsahuje špičkové technologie včetně výjimečně výkonného automatického zaostřování a redukce vibrací, a je tak perfektní pro všechny tvůrčí uživatele. 

Vzhled v retro stylu je inspirován ikonickým fotoaparátem FM2 včetně voličů, tlačítka spouště a loga Nikon ze 70. let minulého století. Uživatelé si budou moci vybrat kromě standardního černého modelu ze šesti různých barevných provedení. Nikon Z f je vybaven full frame senzorem s rozlišením 24,5 Mpx a procesor Expeed 7, který již byl použit například u modelů Z8 a Z9. Maximální hodnota ISO zde činí 64 000 a v případě sériového snímání se dostaneme až na hodnoty 14 sn/sek v RAW formátu, resp. až 30 sn/sek v JPEG. Zajímavostí je zde například funkce Pixel Shift, umožňující skládané rozlišení až 45 Mpx.

Nikon Z f nabízí několik zajímavých funkcí pro video včetně záznamu 10-bitových souborů H.265 ve fotoaparátu a záznam až 125 minut videa ve 4K UHD. Snímkování pracuje rychlostí 30 nebo 60fps v režimu 4K (60fps je dostupné pouze v DX formátu/ořez). Pro akční kameramany a všechny, kdo mají rádi efektní zpomalovačky, je zde režim videa ve full HD s možností až 120fps, tedy 5× zpomalené záběry. Formáty videa jsou: MOV, H.265, 10-bit, SDR, HLG, N-Log. Zvuk je zaznamenáván v kvalitě 24-bit a 48 000 Hz, díky čemuž dostanete – k plně profesionálnímu obrazu – i neméně profesionální audio. Z fotoaparátu Z 9 byly převzaty další funkce včetně možnosti nastavování citlivosti ISO v krocích po 1/6 EV a zobrazení červeného rámečku během záznamu videa.

Fotoaparát Z f využívá nejnovější systém zpracování obrazu EXPEED 7 umožňující využití vysokých citlivostí ISO. Navíc přístroj rozpoznává stejných devět typů objektů jako přístroj Z 8 a zvýšila se rovněž výkonnost sledování těchto objektů. Fotoaparát dále disponuje redukcí vibrací pohybem obrazového snímače a zlepšenou elektronickou redukcí vibrací pro vyšší kvalitu obrazu při fotografování za nízké hladiny osvětlení nebo v tmavých interiérech. Pro ještě plynulejší záběry a ostré snímky je zde výkonnější stabilizace obrazu (posunu snímače) se ziskem až 8 EV a se zaměřením na konkrétní AF bod.

Nikon Z f využívá technologii hlubokého učení k identifikaci scény při fotografování v režimu Auto a dosahuje optimální expozice v souladu se scénou. Stejně tak je zde Deep Learning hojně využíváno v případě automatického ostření. Můžete se spolehnout na funkce rozpoznávání lidí, očí a tváří a to včetně preference zvířat jako jsou: psi, kočky a ptáci. Současně fotoaparát umí rozlišovat mezi hlavou, tělem a okem. Nechybí ani praktická možnost rozpoznávání dopravních prostředků jako jsou: auta, motocykly, kola, letadla a vlaky. Ostření využívá až 299 bodů s pokrytím 96% scény. Zajímavostí je, že Z f umí využívat detekci objektů i v rámci manuálního ostření (například v kombinaci s manuálními objektivy). Mezi volitelné režimy činnosti zaostřovacích polí bylo přidáno 3D sledování objektu (pouze v režimu fotografování) a sledování objektu (pouze v režimu videa). Sledování AF za pomoci Deep Learning AI funguje korektně až do hodnoty -10 EV, což už je velice nízká hladina osvětlení (v podstatě již noc).

Kromě konvenční monochromatické předvolby Picture Control je fotoaparát Z f vybaven dvěma novými předvolbami Picture Control: „plochý monochromatický“ a „monochromatický s hlubokým odstínem“. Na voliči režimů fotografování a videa přibyla samostatná pozice pro černobílý režim umožňující okamžité přepnutí mezi ovládacími prvky. Fotoaparát je rovněž vybaven různými dalšími inspirativními funkcemi včetně kreativních předvoleb Picture Control a funkcí pixel-shift – která má ve fotoaparátu Z f svou premiéru.

Vliv historických fotoaparátů Nikon je v případě modelu Z f zřejmý na první pohled. Vzhled v retro stylu bere inspiraci z modelu FM2 a to včetně voličů, tlačítka spouště a loga Nikon ze 70. let minulého století. Všechny voliče jsou vyrobené z precizně zpracované mosazi, která zajišťuje jak působivý a exkluzivní vzhled, tak samozřejmě i vysokou odolnost. Uživatelé si navíc moci vybrat kromě standardního černého provedení ze šesti různých barevných variant a přizpůsobit si tak fotoaparát svému vlastnímu stylu.

 

NIKON Z f objednávejte například na www.fotoskoda.cz ZDE

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na