Nikon a dva objektivy: Z 18-140 mm a Z 28 mm

Nikon uvádí dvojici nových objektivů s bajonetem Z. Jedná se o zoom Nikkor Z DX 18-140 mm f/3,5-6,3 VR a pevný Nikkor 28 mm f/2,8 SE. Zatímco první z nich (zoom) je určen pro fotoaparáty DX s menším snímačem, pevná „osma-dvacítka“ míří na bezzrcadlovky s plnoformátovým senzorem (FX). Jaké jsou obě novinky a co nabízí?

NIKON Z DX 18–140 mm f/3,5–6,3 VR

První novinkou je objektiv s proměnlivou ohniskovou vzdáleností a velmi univerzálním využitím. Nikon Z DX 18–140 mm f/3,5–6,3 VR nabízí relativně kompaktní rozměry a nízkou hmotnost, vynikající kvalitu obrazu a všestrannost.

Tento výkonný objektiv se zoomem pořizuje působivé snímky plné barev, prostorové hloubky a detailů. Ostrost obrazu je vynikající až do krajů obrazového pole, a to i při fotografování zblízka nebo při použití širokých obrazových úhlů. Reprodukce neostrých míst obrazu je krémově hebká. Automatické zaostřování je rychlé a v kombinaci s funkcí zaostřování s detekcí očí vašeho fotoaparátu řady Z brilantně zaostřuje přesně tam, kam chcete. Objektiv formátu DX je konstruován s přihlédnutím k ochraně proti klimatickým vlivům a obsahuje účinné utěsnění proti prachu a kapající vodě. Lze jej použít i v náročnějších podmínkách.

NIKON Z 28 mm f/2,8 SE

Objektiv Nikon Z s pevnou ohniskovou vzdáleností f/2,8 ve speciálním designovém provedení je určen pro fotoaparáty s bajonetem Z fc formátu FX. Jedná se o špičkové pevné sklo, které kombinuje nejnovější optickou konstrukci s klasickým retro vzhledem.

Nikon Z 28 mm f/2,8 SE (Special Edition) zdědil svůj design po klasických objektivech NIKKOR – vydaných přibližně ve stejnou dobu jako klasická kinofilmová zrcadlovka Nikon FM2. Objektiv disponuje vzhledem a funkcemi, zcela věrně napodobující tehdejší design (rýhování, a prominentní ovládací kroužek). Objektiv byl navržen coby všestranné širokoúhlé pevné skllo s dobrou světelností a vysokým výkonem. Je vhodný pro řadu fotografických disciplín typu: krajina, architektura, interiéry a reportáže. Objektiv s maximální světelností f/2,8 nabídne nádherné detaily se standardní ohniskovou vzdáleností. Systém optického zaostřování využívá dvojici krokových motorů, díky nimž dosáhne působivě rychlého, přesného a tichého zaostřování – jak pro potřeby fotografií tak videa. Programovatelný ovládací prstenec možno nastavit k rychlému přístupu nastavení expozice (ISO, clona, korekce expozice). Je to skvělý přenosný objektiv pro foto i video.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na