Top 10 Slavných herců, kteří jsou současně skvělými fotografy

Říká se: “Ševče, drž se svého kopyta!” a v mnoha případech to také do puntíku platí. Známe spoustu příběhů, kdy se umělci a celebrity pouštěli do zcela odlišných vod. Výsledky byly často katastrofální (viz. mnozí naši porevoluční humělci a jejich neutuchající snaha podnikat). Na druhou stranu, jsou i tací, kteří se paralelně věnují různým uměleckým drahám a světe div se – jde jim to (skoro) stejně dobře jako jejich hlavní profesní dráha. 

V době sociálních sítí může být fotografem defakto každý. Ovšem zdaleka ne každý je současně dobrým – nebo dokonce skvělým fotografem. Samostatnou skupinu tvoří známé osobnosti a celebrity, kteří koketují s další uměleckou dráhou. V dnešním článku si přiblížíme herce (za mě naprosto vynikající), kteří jsou již dlouhé roky známi též jako velice zruční, nadšení ale též velmi úspěšní fotografové… 

01. Jessica Lange

Kdo by neznal křehkou krásku z filmu King Kong (ten povedený z roku 1979, kde hrála mj. s Jeff Bridgesem – viz. níže). Hvězda amerického filmu, je také oceněňovanou fotografkou. V roce 2008 vydala první sbírku 50 fotografií, obsahující 50 černobílých reportážních snímků. Vystavovala své snímky v George Eastman House, v Muzeu fotografie v Rochesteru, New York. V roce 2009 vyhrála cenu George Eastman House Honors Award. Časopis Aperture o ní napsal: „Jessicy fotografie odrážejí její osobnost. Jsou jemné, ale silné, láskyplné a extrémně poetické.“ Jessica Lange hrála dále například ve filmech: Rob Roy, Mys hrůzy, Velká ryba, Krevní pouto a také v dnes již klasikách: Kočka na rozpálené plechové střeše, Tootsie, Pošťák vždy zvoní dvakrát, All that Jazz.  

Jessica Lange: jasně dokazuje, že věk je jen číslo

02. Jeff Bridges

Skvělý herec, nezapomenutelný v rolích jako Big Lebowski, King Kong (s Jessicou Lange, viz výše) nebo dnes již kultovních klasikách: Zubaté ostří a Král rybář. Je vášnivým fotografem prý již od střední školy a aktivně fotografuje od 80. let minulého století. Používá kameru Widelux (speciální pohyblivá závěrka fotoaparátu umožňuje panoramatické snímky podobné širokoúhlým filmům a díky dlouhým expozicím se rychle pohybující objekty objeví i vícekrát na jednom záběru). Zpočátku Jeff Bridges rozdával vždy na konci natáčení vlastní sbírky svých fotografií – jak hereckým kolegům tak i členům štábu. V roce 2003 sklidila velký ohlas jeho sbírka fotografií “Obrazy”. Jeff prodává výtisky svých děl prostřednictvím The Rose Galery. Z dalších jeho slavných filmů jmenujme například: Kingsman: Zlatý kruh, Iron man, Tron, R.I.P.D., Miluj bližního svého, Zděšení… 

Jeff “Lebowski” Bridges

03. Norman Reedus

Proslul zejména jako hvězda seriálového “zombie hitu” The Walking Dead. Kromě toho je také úspěšným epizodním hercem (Mimic, 8mm, Blade 2, Americký gangster aj.).  Vedle herecké a fotografické dráhy se věnuje (nebo věnoval) též moderování a modelingu. Jeho vášeň pro fotografování začala již na střední škole. Reedus dále rozvíjí svůj osobitý styl, točící se kolem opakujícího se tématu, jak sám říká: “Zaznamenávám znepokojující krásu.” Vystavoval své fotografie po celém světě, jeho práce byly k vidění na vernisážích v Berlíně, Hamburku, New Yorku, San Francisku a L.A. Publikováno mj. v limitované edici sběratelského dílu s názvem The Sun’s Coming Up … Like a Big Bald Head (Authorscape 2013) a prodáno v aukci v Sotheby’s. 

Norman Reedus

04. Viggo Mortensen

Při vyslovení jeho jména se pravděpodobně každému vybaví udatný a chrabrý Chodec alias Aragorn ze slavné Tolkienovy trilogie (fenomenálně natočené Peterem Jacksonem) Pán prstenů! Viggo patří k těm výjimečným lidem, kteří se věnují hned několika uměleckým směrům (a nač sáhnou, to jim jde). Kromě hraní a fotografování také maluje, píše poezii a skládá muziku. Je to zkrátka renesanční člověk. S částmi svých výdělků – právě z filmů Pán prstenů – založil nakladatelství Perceval Press, aby pomohl dalším umělcům, a vydal také své vlastní vysoce ceněné knihy s vlastní poezií, fotografií a malbou. Viggo Mortensen hrál dále například ve filmech: Carlitova cesta (po boku Al Pacina), G.I.Jane (s Demi Moore), Dokonalá vražda (s M. Douglasem a Gwyneth Paltrow) nebo ve skvělé Cronenbergově pecce Dějiny násilí (s Marií Bello a Ed Harrisem).  

Viggo Mortensen: Chrabrého Aragorna by tu člověk nepoznal

 

05. Gina Lollobrigida

Italská sexbomba a idol 50. a 60. let, strávila desetiletí prací fotoreportérky. Platí za jednu z nejvýznamnějších evropských hvězd padesátých a počátku šedesátých let, italská herečka Luigina “Gina” Lollobrigida udělal kariéru nejen jako skvělá herečka ale také coby fotožurnalistka a sochařka, když se její kariéra v 70. letech zpomalila. Nafotila portréty mnoha slavných tváří její doby, včetně Paula Newmana, Salvadora Dalího, Henryho Kissingera, Davida Cassidyho, Audrey Hepburnové a Elly Fitzgeraldové. Dokonce se jí podařilo udělat exkluzivní rozhovor s Fidelem Castrem. V roce 1974 vyšla sbírka jejích prací pod názvem Italia Mia.

Gina: Kráska a fotoaparát

06. Aaron Eckhart

Filmový herec, jehož asi nejznámější rolí je státní návladní Harvey Dent z Temného rytíře (2. díl batmanovské trilogie, špičkově pojaté režisérským a scénáristickým géniem Christopherem Nolanem). Není bez zajímavosti, že rok 2012 strávil rok svým fotografickým projektem v Dominikánské republice (která tehdy utrpěla ničivé škody způsobené hurikány), jménem charitativní organizace AmeriCares, která se specializuje na lékařskou pomoc v oblastech postižených katastrofami. Eckhart strávil tři dny focením v různých zařízeních, včetně jednotek kde se léčili lidé s rakovinou, jednotek HIV, dětských jednotek a domovů pro seniory. Několik jeho snímků bylo později vydraženo za tisíce dolarů. Eckharta jste mohli dále vidět například ve filmech: Jádro, Pád Bílého domu, Pád Londýna, Výplata a další.    

Aaron Eckhart v tak trochu odlišné roli

07. Gary Oldman

Britský všestranný herec a režisér je taktéž uznávaným fotografem a současně foto-technologickým nadšencem – zejména pokud jde o historické vybavení. V průběhu let si vypěstoval svůj osobitý fotografický styl, kdy fotil v zákulisí filmových scén, kde stvárnil jedny z hlavních rolí. Používá rád panoramatický fotoaparát Swidel-lens Widelux F6B. Jeho práce byly vystaveny v The Kennedys Museum v Berlíně a v roce 2012 i 2016 v East London’s Flowers Gallery. Aktuálně pracuje na filmu o Eadweardovi Muybridgeovi, fotografickém průkopníkovi, který skvěle kombinoval sekvenční obrazy. Gary Oldman mnohokrát potvrdil svůj výjimečný herecký talent ve filmech: Leon (s Jean Renem), Ztraceni ve vesmíru, Bram Stoker´s Dracula, Zabiják a bodyguard, Kniha přežití (s Denzelem Washingtonem), Dítě č. 44 (s Tomem Hardym), Robocop (ten novej, co se moc nepovedl) nebo opět – výborná Nolanova trilogie Batman (kde hrál mj spolu s Aaronem Eckhartem, viz výše). 

Gary Oldman pro změnu za kamerou

08. Tim Roth

Britský herec známý především coby jeden z Tarantinových dvorních herců – hrál (ať už v menších nebo větších rolích) ve většině jeho filmů. K fotografii se dostal už jako dítě – ostatně k umělecké branži měl vždy blízko, jakožto syn malířky a novináře. Jako teenager chodil na uměleckou školu a vždy ho fascinovaly fotoaparáty. Rothův zájem o fotografii ho mj. ko-producentsky zavedl i k různým zajímavým, nezávislým projektům jako například: Finding Vivian Maier – dokumentární film z roku 2013 o fotografce Vivian Maier, napsaný, režírovaný a produkovaný Johnem Maloofem a Charlie Siskelem. Tim Roth vystavoval v Los Angeles a účinkoval ve filmech: Vatel, Planeta opic, Neuvěřitelný Hulk, Temné vody a další. 

Tim Roth v akci

09. David Suchet

Známý především coby slavný “christieovský” detektiv Hercule Poirot. Fotografii má v genech, jeho dědeček z otcovy strany – Jimmy Jarché – byl fotograf z Fleet Street a válečný zpravodaj, který fotografoval pro takové osobnosti jako: Winston Churchill, King Edward VIII a Peter Sellers. Jarchého otec, Suchetův pradědeček, provozoval také fotografický podnik v Londýně, takže David měl k fotografii vždy velmi blízko. Suchet sledoval fotografické kroky svého dědečka v dokumentárním seriálu ITV Perspectives a v loňském roce vydal jeho autobiografii Behind the Lens: My Life – která se zaměřuje na hereckou fotografii a jeho lásku k Leice. Všestranný, vynikající herec ztvárnil různé role v často velmi odlišných žánrových kouscích – od akční přes thrillery a po sci-fi i komedie: Americký zabiják, Čistá práce, Dokud nás smrt nerozdělí, Wing commander nebo Boeing 747 v ohrožení.  

David “Poirot” Suchet

10. Dennis Hopper

Máloco definuje Dennise Hoppera tak přesně jako jeho legendární role v kultovní klasice Bezstarostná jízda – kde doslova zazářil ještě spolu s Henry Fondou a Jackem Nicolsonem.  Ve stejné době – v šedesátých letech – rozjel také svou působivou kariéru jako fotograf. Před objektivem měl takové ikony té doby jako: Martin Luther King Jr., Andy Warhol a Jane Fonda. Odhaduje, že v letech 1961 a 1967 pořídil kolem 10 000 fotografií, nicméně většina jeho děl zůstala v jeho “domácím trezoru” a to až do jeho smrti v roce 2010. Dennis Hopper byl hollywoodskou celebritou se vším všudy a kromě bohatství a slávy si několikrát sáhl i na samé dno (závislost – alkohol, drogy; násilí a maniodeprese). Kvalita filmů, ve kterých hrál, byla dosti kolísavá. Jeho vzhled i herecká poloha jej předurčily hlavně pro záporné role. Zazářil v Lynchově úchylárně Modrý samet, nezapomenutelné byly jeho role ve filmech Vodní svět, Nebezpečná rychlost nebo Země mrtvých. Účastnil se i takových braků jako Texaský masakr motorovou pilou, Red rock west, Super Mario bros, Profesionál. Přesto zůstává hereckou legendou a jednou z ikon 60. let i Hollywoodu jako takového. 

Dennis Hopper na vrcholu své foto/filmové kariéry

Závěrem

Tak, to byl TOP 10 vynikajících herců, kteří současně propadli vášni pro fotografii. Ale i u nás v Čechách máme herce/fotografy, byť jich je jako šafránu (alespoň těch dobrých). Za všechny uveďme vynikajícího (herce i fotografa) Hynka Čermáka, který se ve své fotografické tvorbě specializuje na Akty. Příště na tento článek volně navážeme pokračováním: TOP 10 muzikantů, kteří jsou současně fotografy.       

 

Zdroj: http://digitalcameraworld.com

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na