EIZO CS2731: test šikovného multimediálního pomocníka

Nový panel špičkové řady ColorEdge CS2731 uspokojí všechny hobby i profesionální kreativce – fotografy, videomakery, grafiky. Tím však jeho možnosti využití zdaleka nekončí. Více v následujícím, ryze prakticky zaměřeném redakčním testu.   

EIZO ColorEdge CS2731 se ke mě dostal v době, kdy jsem to měl takříkajíc “trochu rozlítané”. Zpracovával jsem zrovna několik videí a dost fotografií. Současně jsem předělával kancelář a dělal tak paralelně na dvou PC (resp. jednom PC, jednom notebooku) a chytrém telefonu. Střih, editace, retuše atd. Ze začátku jsem se do testu zrovna nehrnul a říkal si, že to načasování nemohlo být horší. Teď to vidím přesně naopak: načasování nemohlo dopadnout lépe. Pojďme na tak trochu jiný redakční test.    

Zevrubný popis CS2731

Původně jsem trochu tápal, jak k samotnému testu přistoupit. Ta cesta se nakonec – vlivem okolností – vlastně objevila sama. Vyzkoušel jsem si CS2731 na čtyři různé způsoby, které si zde postupně popíšeme. Nejprve si přibližme hlavní parametry. CS2731 ColorEdge se pyšní úhlopříčkou 68,5 cm (27 palců) a rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů. Technologie panelu je IPS s rozšířeným barevným rozsahem (Wide Gamut) a 16-bitovou tabulkou Look-Up-Table. Panel pokrývá až 99 % barevného prostoru Adobe RGB (1998) a nechybí ani podpora tiskového barevného prostoru CMYK ISO-Coated V2 (pro přesnou simulaci tiskového výstupu při softproofingu). Obrazovka nabízí velmi dobrý kontrastní poměr 1000:1 a jas 350 cd/m2. Parametricky jde bezpochyby o parádní kousek, ovšem skutečná síla monitoru tkví v jeho flexibilitě a univerzálnosti.   

Perfektní k PC i notebooku

První způsob využití se samozřejmě nabízí ten nejběžnější – jako primární (a jediný) monitor k desktopovému počítači. Dostanete tak solidní rozlišení, skvělé podání barev, široký gamut, barevnou věrnost a množství rozhraní pro připojení dalších periferií (o tom viz dále). Druhou možností je také velmi časté (a u mě populární) připojení monitoru k laptopu – ať už jako primární nebo sekundární náhledový panel. Platí opět to samé jako v předchozím případě, s tím rozdílem, že můžete s CS3731 výrazně rozšířit svou pracovní plochu. Úprava fotografií nebo střih videa jsou pohodlné a realistické – tím spíše, pracujete-li s RAW formáty. Pak oceníte jak velký barevný prostor tak i skvělé tovární nastavení monitoru a barevnou věrnost. Navíc, pokud i tisknete fotografie, CS2731 vám dobře poslouží i zde. Díky 16-bitové tabulce LUT je reprodukce barev velmi dobrá, ve stínech zůstanou zachovány všechny barevné odstíny i jemnost kresby. 

Vynikající i pro mobilní zařízení

Opravdovou lahůdkou je ovšem “spárování” CS2731 s mobilními zařízeními jako chytrým telefonem nebo tabletem. Díky několika různým rozhraním – sloty: DVI-D, HDMI, DisplayPort, 4× USB (typ A) včetně standardu USB 3.0 – lze k panelu připojit vlastně téměř cokoli. Jednou z možností je přímé propojení přes USB-C s telefonem nebo tabletem. V ten okamžik mobilní zařízení nejenže nabíjíte ale zároveň může sloužit jako touchpad a na panelu CS2731 tak pohodlně listujete svou fotogalerií nebo prohlížíte videa. Perfektní na prezentace nebo třeba relax. Druhou možností – jež jsem často využil – je připojení dockovací stanice, kdy máte z mobilu či tabletu (při propojení například přes HDMI) plnohodnotný počítač s perfektním zobrazením na CS2731.   

Vedle širokých možností konektivity (v čele s USB-C) považuji za druhou nejsilnější zbraň CS2731 vyladěný kalibrační software ColorNavigator 7. Ten zajišťuje plnou podporu automatického vytváření a přepínání barevných profilů a dalších důležitých nastavení. ColorNavigator 7 zajistí plně automatické nastavení barevných profilů monitoru pro fotografické editory. Na druhou stranu však ani nebrání zkušeným uživatelům aby si vytvořili profily vlastní – pomocí externí kalibrační sondy. ColorNavigator navíc dokáže automaticky kopírovat z paměti monitoru barevný profil monitoru, který odpovídá právě navolenému obrazovému režimu. Uživatel tedy může ručně přepínat mezi přednastavenými obrazovými režimy (sRGB a Adobe RGB) a relevantní informace o změně putuje automaticky též do používaného fotografického editoru. Není tedy nutné monitor po každé změně obrazového režimu opět re-kalibrovat.

Shrnutí

EIZO CS2731 ColorEdge představuje špičkový panel, který vnese do vaší tvorby opravdu vysoký standard a nabídne široké možnosti využití pro různé typy práce a na různých zařízeních. Zde musím zdůraznit vynikající konektivitu s mobilními zařízeními, protože to je budoucnost. Nejvíc mě bavily právě ty možnosti kombinování. Využití najde CS2731 u všech kreativců, kteří hledají spolehlivý a barevně stálý monitor, za rozumný peníz ale současně nepotřebují 4K zobrazení. V opačném případě nabízí EIZO i 4K alternativu – model CS2740 (test vyšel v dvojčísle NGP 07 a 08/2020).

:: Článek vyšel v Novinách pro grafický průmysl NGP 13/2020, které vydává spol. GRAFIE CZ ::

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na