EIZO CG318-4K: uživatelský test monitoru

Již delší dobu jsem netestoval žádný produkt – natož pořádný monitor. Rozhodl jsem se to napravit a vypouštím do světa recenzi špičkového LCD panelu s ultravysokým rozlišením: EIZO CG318-4K.  

ColorEdge CG318-4K byl vyvinut pro využití v oblasti profesionální přípravy video dat určených pro TV-vysílání a digitální kina, popř. pro jejich postprodukci. Proto tento monitor o úhlopříčce 31 palců nabízí fyzické rozlišení DCI-4K čítající 4096 × 2160 obrazových bodů. Model CG318-4K je vhodný jak pro úpravy, tak pro kontrolní projekce. Kromě toho je ideálním monitorem i pro fotografy a specialisty v oblasti tisku, kteří potřebují velkou obrazovku s vysokým rozlišením a vysokou hustotou pixelů. 

 

 

Parametry LCD panelu

Barevný rozsah obsáhne podstatně více barev než běžné obrazovky LCD. Dosahuje 100 % pokrytí barevného prostoru ofsetového tisku (ISO Coated V2), 98 % pokrytí prostoru DCI-P3 a přes 99 % pokrytí standardu Adobe RGB (1998). Díky tomu si můžete být jisti perfektním zobrazením a dokonale sytými barvami. 

Z praktických, nestandardních funkcí CG318-4K disponuje například integrovaným kalibračním a autokorekčním senzorem, který umožňuje nejen snadnou kalibraci, ale také následné automatické udržování obrazových parametrů monitoru pomocí funkce automatické rekalibrace. 


Autorekalibrace

EIZO CG318-4K se po každé rekalibraci dokáže sám zkotrolovat a to zcela bez pomoci uživatele a dokonce i bez přídavného PC. Po naprogramování může monitor spouštět kalibraci v libovolně nastavených časech. Společně s monitorem dodává výrobce kalibrační software ColorNavigator (který je aktuálně již v 7. verzi). V ceně je kromě kalibračního softwaru EIZO ColorNavigator rovněž profesionální fotografické stínítko, čistící souprava a veškerá potřebná kabeláž. Stejně jako u ostatních LCD panelů, dodává výrobce i zde 5-letou záruka na elektroniku. 

Jaké je to v praxi?

Monitor ColorEdge CG318-4K byl vyvinut pro využití v oblasti profesionální přípravy video dat určených pro TV-vysílání a digitální kina, popř. pro jejich postprodukci. Zde se stále častěji setkáváme s formáty o vysokém rozlišení. Tvorba obrazových efektů, míchání obrazů z více zdrojů, úpravy barev či procesy 2D- a 3D-CGI (Computer-Generated Imagery) vyžadují obrazovky disponující vhodným rozlišením. Proto tento monitor o úhlopříčce 31 palců nabízí fyzické rozlišení DCI-4K čítající 4096 × 2160 obrazových bodů.

EIZO CG318-4K je naprosto špičkový monitor. Vzhledem k velikosti perfektní pro video, velice dobrý pro fotografii, ovšem zcela nevhodný pro běžnou kancelářskou práci (což však ale asi ani nikdo nepředpokládá – vzhledem k ceně). SKvělá je zde možnost zobrazení několik oken na jedné ploše (místa je dost) a možnost pohodlně pracovat například na videu (1 okno), fotografiích (2 okno), audiu (3 okno), prohlížení internetu (4 okno) a třeba nastavení (5 okno). Po stránce barevnosti, výkonu a funkcí není monitoru opravdu co vytknout! Perfektně se osvědčila i automatická rekalibrace.  

Závěrem

Model CG318-4K je vhodný jak pro úpravy, tak pro kontrolní projekce. Kromě toho je ideálním monitorem i pro fotografy a specialisty v oblasti tisku, kteří potřebují velkou obrazovku s vysokým rozlišením a vysokou hustotou pixelů. Monitor přesvědčí svým panelem IPS-LCD (In-Plane Switching) s velkým barevným rozsahem pokrývajícím 98 % barevného prostoru DCI-P3 a 99 % barevného prostoru AdobeRGB. Pro oblast zpracování videa a postprodukce využívá model ColorEdge CG318-4K 3D-LUT tabulku pro dosažení velmi přesné barevné reprodukce dle zvoleného video-standardu.

EIZO CG318-4K: uživatelský test monitoru
5 (100%) 5 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na