X-Rite i1Studio: spektrofotometr all-in-one (recenze)

Společnost X-Rite nedávno nabízí skvělé řešení pro správu barev: i1Studio – spektrofotometr, který umí kalibrovat všechna naše zařízení – fotoaparátem počínaje, přes monitor a projektor a tiskárnou konče.

Nové i1 studio od společnosti X-Rite představuje komplexní nástroj celého barevného workflow fotografů, filmařů a grafiků. Nově nyní i s podporou barevné kalibrace pro mobilních zařízení s iOS. To významně rozšiřuje možnosti využití i dalším skupinám uživatelů, jako jsou: cestovatelé, dobrodruzi, vlogeři a foto/video kreativci.      

X-Rite i1Studio  

Všestranný spektrofotometr renomovaného výrobce, navržený tak, aby maximálně usnadnil a zefektivnil barevné kalibrace všech zařízení, která běžně využíváme ke své práci či zábavě (digitální zrcadlovka, fotografický monitor, skener, tiskárna ale i mobilní zařízení). Součástí zařízení je nový software i1Studio + aplikace ColorTRUE Mobile App pro kalibraci zařízení s iOS (iPhone, iPad). Nechybí ani osvědčený terč ColorChecker “Classic” pro fotoaparáty. Jedná se vlastně o praktické “kombo” stávajících a ověřených výrobků: X-Rite ColorMunki Photo a ColorChecker Classic. Výhody X-Rite i1Studia spočívá v jednoduchém uživatelské rozhraní i v pohodlném ovládání a samozřejmě samotné kalibraci. Jde o zajímavou alternativu, poskytující za dobrou cenu účinné a efektivní nástroje pro přesné nastavení vašeho workflow, počínaje digitálním fotoaparátem, přes LCD panel až po projektor, skener nebo tiskárnu.

Možnosti a hardware

Funkce modulu zahrnují měření okolního světla, adaptivní profilovací technologie, podporu běžných standardů včetně NTSC a PAL (video), profilování více monitorů a rozšířené uživatelské ovládání základních parametrů – jas, gamma, kontrastní poměr a bílý i černý bod. Vedle sondy najdete v krabici ještě barevný terč – Pantone vzorník (ColorChecker Classic). Ten obsahuje 24 základních barev: 6 odstínů šedé (vč definice černého a bílého bodu); standardní R+G+B a C+M+Y barvy a 12 základních barev, zahrnující například také pleťovku a přírodní barvy. Kromě exaktní barevnosti – typické nezbytné například pro reklamní/produktovou fotografii – využijeme barevný terč také v žánrech krajina nebo portrétní fotografie.   

Softwarová výbava

Software pro X-Rite i1Studio je založen na platformě X-Rite, která se používá například i pro software 1Profiler a slibuje perfektní rovnováhu mezi ovládacími prvky a automatizacemi, které X-Rite označuje jako zjednodušený uživatelský zážitek. Zákazníkům ColorMunki Photo & Design je k dispozici bezplatná aktualizace softwaru i1Studio. Obslužný SW intuitivně provádí celým procesem kalibrace a po úspěšném vygenerování ICC profilu dojde k automatickému uložení do systému PC. Kolorimetr je vybaven ochranným koženým pouzdrem, stativovým závitem, posuvným krytem senzoru, proti-závažím a USB kabelem na propojení s PC. Aplikace ColorTRUE pro mobilní zařízení iOS: přesný způsob, jak kalibrovat mobilní zařízení Apple iOS pro barevné shody všech mobilních zařízení. Ke stažení z Apple App Store.

Kalibrace: i1Studio v hlavních bodech

  1. stáhnout SW ze stránek X-rite.com (v záložce podpora/stáhnout – support/download).
  2. Po výběru správné verze a instalaci do vašeho OS (Mac nebo Win) můžete přejít ke kalibraci.
  3. Úvodní okno dá na výběr co budeme kalibrovat: display, projektor, skener a nebo tisk (v barvě vs monochrom).
  4. V druhém dialogovém okně vybereme co a jak kalibrovat: vybrat monitor → photo předdefinované), video (předdefinované)
  5. NEBO uživatelský profil → dále dle výběru: pro foto nebo pro video (systémy PAL NTSC).
  6. Vybereme buďto předdefinovaný režim a nebo “Custom” – chceme-li mít celý proces kalibrace plně pod kontrolou! Poté nastavíme: Bílý bod D65 (6500K) → jas 100cd/m2 → Gamma 2.2.
  7. Pak jsme vyzvání k připojení sondy, systém ji načte sondu a dále se řídíme dle instrukcí na obrazovce (aktivace sondy otočením středového kola, volba, necháme-li vše na automatice a nebo nikoli).
  8. Sonda měří jak okolní světlo v místnosti, tak světlo vyzařované monitorem, SW přitom neustále vede uživatele celým procesem kalibrace. Několikrát například přepnete sondu z měření světla celoplošně (okolí) na spot měření (bodové).

 

Kalibrace samotná zabere cca 10-15 minut. Probíhá měření celkem 118x a neustále porovnává naměřené hodnoty. Na závěr systém vygeneruje profil a uloží a disk. Máte jak možnost náhledu před a po kalibraci, tak i detaily měření.

Shrnutí

Jednou ze zásadních novinek je určitě zaměření na ohromně expandující segment smartphonů a tabletů – které byly ještě donedávna oborem CMS zcela opomíjeny.

Dostanete tak komplexní řešení pro kontrolu barev v jednom z bezkonkurenčních řešení pro fotografy, grafiky, tiskaře, ilustrátory ale třeba i cestovatele a dokumentaristy. Zařízení lze využít na kalibrování všech nových monitorů včetně LED a širokogamutových LCD. Využití najde jak u poloprofesionálů – kteří potřebují rychlou a přesnou kalibraci. Další velký plus vidím v úžasné jednoduchosti a intuitivnosti celého procesu. Přitom výsledek je plně dostačující i pro náročnější profesionální práci. Navíc vždy máte možnost volby, zda-li necháte vše na automatice nebo si ponecháte kontrolu nad výsledkem. Zkusil jsem obě možnosti a v obou případech dopadla kalibrace perfektně. Moc mě bavily i drobné vychytávky, kdy třeba systém automaticky rozpozná jednotlivé panely a hlavní nabídku (dialogové okno) zobrazí na aktuálně vybraném panelu.

Stávající zákazníci – používající ColorMunki Photo & Design mohou získat bezplatnou aktualizaci softwaru i1Studio na webu xrite.com/geti1Studio. X-Rite I1Studio zakoupíte v prodejní síti společnosti QUENTIN (http://www.quentin.cz), které tímto děkujeme za zapůjčení produktu. 

X-Rite i1Studio: spektrofotometr all-in-one (recenze)
5 (100%) 3 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na