Vyhlášení Sony World Photography Awards 2019

Světová fotografická organizace dnes představí celkové vítěze prestižní soutěže Sony World Photography Awards 2019.

Prestižní titul fotograf roku a odměna ve výši 25 000 $ (USD) byla během ceremoniálu v Londýně udělena italskému umělci Federicu Borellovi za sérii snímků Five Degrees. Toto dílo bylo porotou oceněno díky jeho citlivosti, technické dokonalosti a mistrovskému umění, s nímž práce vynáší na světlo celosvětové obavy. Soutěž Sony World Photography Awards je globální platformou pro fotografy a přináší zásadní pohled na současnou fotografii. Soutěž přináší etablovaným fotografům i nováčkům jedinečné možnosti, jak mohou svoje dílo zviditelnit.

Borella byl vybrán mezi vítězi deseti kategorií profesionální soutěže, jejichž jména byla dnes vyhlášena společně se jmény fotografů, kteří se umístili na 2. a 3. místě každé z profesionálních kategorií. Celkoví vítězové otevřené kategorie (nejlepší samostatný snímek), soutěže pro mladé fotografy a studentské soutěže budou rovněž představeni během prestižního ceremoniálu v Londýně, jehož se zúčastnil také umělec Nadav Kander, jenžzískal ocenění za výjimečný přínos fotografii pro rok 2019, které si během ceremoniálu převzal. Všichni vítězové získali digitální fotovýbavu od Sony a jejich práce budou uveřejněny v ročence vítězů. Jejich díla se také představí jako součást výstavy Sony World Photography Awards Exhibition 2019 v londýnské galerii Somerset House.

Porotci letošního vítěze ocenili za to, že dodal výraz a interpretaci životům a problémům, kterým lidé po celém světě čelí. Mike Trow, předseda poroty profesionální soutěže, k letošním přihlášeným snímkům uvedl, že „vyprovokovaly rozsáhlé debaty a zájem mezi porotci” a jsou díly, která „posouvají hranice fotografie a podněcují vnímání i očekávání publika.”

Soutěž Sony World Photography Awards, kterou pořádá Světová fotografická organizace, je jednou z největších a nejprestižnějších fotografických soutěží světa. Do 12. ročníku soutěže přišel rekordní počet 326 997 přihlášek od fotografů ze 195 zemí a teritorií. Jsou to ty nejlepší fotografie současnosti z celého světa, které během posledních několika let vznikly.

 

Could the dramatic increase in Indian farmers who take their own lives be closely connected to climate change and rising temperatures? A study from Berkeley University, found a correlation between climate change and suicide among Indian farmers. It is estimated that 59.300 farmer suicides over the last 30 years are attributable to climate change. According to experts, temperatures in India could increase by another 5°F by 2050. Without focused government intervention, global warming will lead to more suicides all over India. But what leads farmers to this extreme act? They run into debt through investing in production, and repaying previous loans. Despite these efforts, harvests damaged by adverse weather, and short-sighted water management lead to debt repayment failure. The impact of climate change affects global wellbeing, going beyond India and threatening mankind as a whole. This project is located in Tamil Nadu, the southernmost state of India, which is facing the worst drought for 140 years.

foto: Frederico Borella (Five Degrees)

www.fredericoborella.com

Fotograf roku – Federico Borella, Itálie

Five Degrees je projekt italského fotografa Federica Borelly (35) z Boloni. Získal diplom z klasické literatury a magisterský titul v oboru fotožurnalismu a jeho fotoreportáže jsou mezinárodně publikovány. Působí jako fotograf na volné noze a má více než desetiletou praxi jako fotoreportér, a také působí jako učitel fotografie a fotožurnalismu. Série Five Degrees se soustředí na sebevraždy mužů ve farmářské komunitě v jihoindickém Tamil Nadu, oblasti, která čelí nejhoršímu suchu za posledních 140 let. Borella vycházel ze studie prováděné Univerzitou v Berkley, která zjistila souvislost mezi klimatickými změnami a počtem sebevražd indických farmářů a zkoumal dopad klimatických změn na tuto zemědělskou oblast i tamní komunitu pomocí svých hlubokých a silných snímků, jež zachycují hospodářskou krajinu, mementa zesnulých farmářů a portréty těch, které po sobě zanechali. 

Mike Trow uvedl: „S tím, jak globální oteplování stále rychleji proměňuje tvář našeho života, zvlášť u rozvojových a nerozvinutých zemí, jsou práce umělců, k nimž patří i Borella, stále potřebnější.”

foto: Frederico Borella (Five Degrees)

www.fredericoborella.com

Fotograf roku otevřené soutěže – Christy Lee Rogersová, USA

Otevřená soutěž oslavuje sílu jednotlivých snímků. Vítězné fotografie jsou vybrány pro svou schopnost vyprávět pozoruhodný vizuální příběh v kombinaci s technickou dokonalostí. Havajská fotografka Christy Lee Rogersová tvořící v Nashville byla vybrána z vítězů deseti kategorií otevřené soutěže a za své dílo Harmony získala titul fotografa roku otevřené soutěže, společně s cenou 5 000 $ (USD). Rogersová je mezinárodně vystavovaná umělkyně známá pro využití vody a světla k vytvoření dramatického efektu svých fotografických děl.

Harmony je snímek z autorčiny série pojmenované Múzy (Muses), který se inspiruje krásou a zranitelností lidstva. U tohoto snímku Rogersová využila kontrastu světel i stínů, barev, pohybu a záplavy lidských těl pod vodou, aby tak vytvořila éterickou scénu připomínající barokní malbu.

Rogersová ke svému vítězství uvedla: „Je mi ctí získat uznání jako fotografka, protože dlouhá léta o mne lidé mluvili jako o malířce nebo o něčem neznámém. A já jsem vděčná, že jsem součástí fotografické komunity a že jsem získala toto báječné ocenění!”

 

Mladý fotograf roku – Zelle Westfall, USA, 18 let

Zelle Westfall, americká studentka žijící v Atlantě, byla oceněna za úchvatný samostatný snímek Abuot, jímž autorka reagovala na zadání „Diverzita”. Westfallová o svém vítězném díle prohlásila: „Abuot je moje kamarádka ze školy a je jedním z nejzábavnějších lidí, které znám. V dnešní společnosti, kdy prostředky na vybělení pleti a digitální zesvětlování pleťového tónu zaplavují média, je důležité vyzdvihnout krásu žen s tmavou pletí, kterým často říkají, že jsou ‚příliš tmavé‘”. Soutěž pro mladé fotografy byla otevřená pro všechny ve věku 12-19 let.

Student fotografie roku – Sergi Villanueva, Španělsko, Universidad Jaume I, 25 let

Série snímků La Terreta valencijského studenta Sergi Villanueva, která je evokativním portrétem domoviny zachycujícím místní pěstitele pomerančů a jejich sklizeň, byla porotou vybrána mezi ostatními přihlášenými pracemi z celého světa. Villanueva reprezentoval univerzitu Uiversidad Jaume I a získal pro svou školu fotografické vybavení v hodnotě 30 000 € (EUR).

Výjimečný přínos fotografii – Nadav Kander

Přední současný fotograf Nadav Kander, který žije v Londýně, je považován za jednoho z nejúspěšnějších fotografů své generace. Jeho dílo pokrývá velké spektrum žánrů, od leteckých snímků krajiny po portréty slavných osobností. Kander byl oceněn za svůj všestranný, silný a promyšlený přínos fotografickému médiu.

Zpráva o vyhlášení celkového vítěze doplnila březnové uveřejnění jmen deseti vítězů jednotlivých kategorií otevřené soutěže ročníku 2019 a 62 vítězů národních cen ročníku 2019.  Všichni vítězové, stejně jako ti, kteří se dostali do užšího výběru i snímky, které byly porotou vybrány, budou k vidění na výstavě Sony World Photography Awards Exhibition 2019 v londýnské galerii Somerset House ve dnech 18. dubna – 6. května před tím, než se vypraví na celosvětové turné. www.worldphoto.org/2019exhibition

Zdroj: Sony

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na