DIGIgraphie: tiskněme fotografie dokonale

Projekt DIGIgraphie představuje ojedinělou volbu pro všechny umělecké fotografy a výtvarné umělce, hledající archivační média a prezentační a prodejní kanál pro svou tvorbu vč certifikace celého procesu. DIGIgraphie zahrnuje 2 hlavní složky:

  • technická certifikace
  • nástroj pro prezentaci a prodej limitovaných sérií reprodukcí.

Projekt byl spuštěn 13. 11. 2003 ve Francii, u příležitosti 100. výročí pařížské výstavy Salon d’Automne. V současnosti funguje ve 27 zemích (vč. České republiky a Slovenska – dealerství DIGIgraphie má exkluzivně na starost společnost Fomei).

Certifikace procesu

Technické prostředky pro vznik FineArt fotografie jsou pečlivě vybírány, certifikovány a v čase průběžně kontrolovány. Každé umělecké dílo tak může získat DIGIgraphie (dále jen Dg) certifikaci pomocí originální raznice a je autorem podepsáno vč. vyznačení pořadí v sérii. Nejhonosnější papíry jsou označeny jako „Signature Worthy“, což znamená špičkový papír se schopností reprodukce nejjemnějších barevných diferencí, nejhladších přechodů, s výjimečnou hustotu zčernání a vysokým archivačním potenciálem. 

Úrovně a požadavky

Dg můžeme rozdělit na dvě základní úrovně:

  1. certifikaci umělce
  2. certifikaci laboratoře.

V prvním případě si umělec sám reprodukuje a certifikuje vlastní díla. V druhém případě (technicky náročnějším) vyrábí a certifikuje laboratoř díla okruhu umělců.

Co je třeba splňovat?

  • Umělec, toužící po Dg certifikaci musí být aktivní (seznam výstav, publikací a dalších činností)
  • Vlastnit minimálně A2+ tiskárnu Epson s inkousty UltraChrome K3 / Vivid Magenta / HDR
  • Vlastnit některá z certifikovaných papírů Dg (Epson, Hahnemühle a Canson).

Fotolaboratoř musí navíc ještě předložit seznam umělců a institucí, se kterými spolupracuje

  • mít alespoň 44’’ tiskárnu Epson
  • Tiskovou aplikaci mirage Dg edition
  • Spektrofotometr, nejlépe X-rite i1Pro.

Průběh certifikace

Chci mít certifikát Dg a splňuji všechny požadavky? Co dál? Technik Dg dealera nainstaluje zařízení a zaškolí v postupu tisku a ověření kvality. Umělec / zástupce laboratoře podepíše smlouvu Dg a předloží návrh grafiky studené raznice (pro označení certifikovaných děl). Technik vytiskne testovací terč, který spolu se smlouvou a návrhem raznice zašle na vyhodnocení do centrály Dg. V případě bezvadnosti reprodukce a dodržení zásad při tvorbě raznice, obdrží umělec / laboratoř certifikaci a přístup ke svému účtu na serveru digigraphie.com. Pak zbývá jen nákup DIGIboxu – sady obsahující kleště pro vložení raznice, vzorník certifikovaných médií, brožuru, CD a oběma stranami podepsaný originál smlouvy.

DIGIgraphie: tiskněme fotografie dokonale
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na