Portréty vs Retušování: ANO či NE a jak na to (#01)

Někteří z nás tvrdí, že fotografie je upřímná! Jiní zase říkají (např. i Mistr Jan Saudek), že fotografie je ta největší lež! Kde je pravda?! Na obou stranách, záleží jen na přístupu a na úhlu pohledu. Klasičtí “old-school” fotografové pravděpodobně řeknou něco jako: “Neumíš-li to pořádně nafotit v základu, tak se do toho radši vůbec nepouštěj!”. A mají pravdu! Ovšem také je pravda, že fotografie ušla za poslední dekádu takový flák cesty, jaký neurazila za celou dobu své – téměř 200-leté existence. Současná fotografie je technicky zcela jinde než kdy bývala, navíc v dnešní době nadupaných PC a špičkových editačních nástrojů, se stala retuše nedílnou součástí fotografie. Málokterý profesionální portrétní fotograf by si dnes ještě dokázal představit svou práci bez retušovacích nástrojů.

Focení je především o světlě (kdo by to byl řekl, že?! :-)) a to dokáže divy! Vhodně zvolený typ svícení, směr a síla světla, je polovinou úspěchu. Díky správné technice tzv. “modelování světlem” můžeme mnoho skrýt, stejně tak i zdůraznit… 

:: Fotografie zcela bez retuše ::

(foto: Martin Hájek)

Vyfoť to znovu, Same!

Takže, aby nedošlo hned zkraje k omylu, buďte si jisti, že mizernou fotografii nezachrání ale lautr nic. Tedy ani sebedokonalejší retuš! Proto stále platí odvěká pravda, že: řemeslo je král! Neumí-li kuchař udělat pořádnou jíšku či poctivý bujón, nejmodernější kuchyňské vybavení ani všechno koření světa, ho nezachrání! S fotografií je to stejné. Základem je, snímek vždy dobře nafotit, což zahrnuje precizní zvládnutí problematiky svícení a samozřejmě rutinní zvládnutí ovládání techniky a nastavení expozice. Následný postptoces a retuše, představuje jen pomyslné koření, kterým již nás kvalitní “pokrm” pouze “dochutíme”, ozdobíme! Retuše by rozhodně neměla sloužit coby záchranný kruh, pro nepovedené fotografie. Takový výsledek bude vždycky jen polovičaté řešení! 

Retuše je strašně individuální – rozhoduje typ portrétu nebo způsob použití fotografie… Ale samozřejmě též pleť modelu a v neposlední řadě i šikovnost fotografa! Platí (nejen u portrétu), že důsledná příprava, kvalitní nasvícení, optimální nastavení a dobrá práce vizážistky, omezí následnou retuši jen skutečně na minimum…

:: Fotografie jen s malou retuší – vyhlazení pleti ::

(foto: Martin Hájek)

Reálná retuše

V první řadě si pohrajte se světlem! Vždy je lepší strávit důsledným nastavením světel na place (v ateliéru, v bytě, venku) o 30 minut více, než pak posléze trávit hodiny u PC nápravou toho, co jsme zanedbali. Pudr a korekční tyčinka by měly být (hned po fotoaparátu) nejlepšími kamarády každého portrétního fotografa. V ideálním případě, mít k ruce zkušenou vizážistku. Je-li fotografovaná osoba perfektně nalíčena, následné retuše se pak omezí jen skutečně na minimum. Vše výše uvedené platí samozřejmě v ideálním světě a jen teoreticky. My ale nežijeme v ideálním světě a trápí nás běžné problémy a brzdy jako: čas, únava a peníze. Proto se retuši nevyhneme (neměli bychom). Každý se chce sám sobě líbit. Zároveň však téměř nikdo není sám se sebou spokojen a to je ten hlavní důvod, proč se retušuje. Bude-li klient na fotografii skvěle vypadat, bude nadšen, bude spokojen, rád zaplatí a bude se k vám vracet! 

Portrét si přímo “říká” o využití různých filtrů (nejčastěji B&W). A proč ne?! Zároveň tím často zabijete “dvě mouchy jednou ranou”. Absence barev toho totiž dost “schová” (od špatného vyvážení bílé až po vysoký šum). 

:: Fotografie jen s minimální retuší ::

(foto: Martin Hájek)

Tak a jdeme na to

Pro kvalitní retuše existuje více programů ale jasným etalonem v oboru je Adobe Photoshop – mocný to nástroj fotografa, obsahující všechny potřebné retušovací nástroje. Při otevření fotografie začneme automaticky vytvořením nové vrstvy (duplikováním té původní) a každé další úpravy provádíme (není-li jiný záměr) v nové, samostatné vrstvě. Ulehčíme si tím spoustu zbytečných problémů! Portrétovanou osobu si zvětšíme na 100% náhled a začneme zkoumat pleť. Jako první většinou odstraním drobné pleťové vady (pupínky, pihy, jizvičky atd.). K tomu dobře poslouží retušovací štetec a klonovací razítko. Často se oba nástroje vhodně doplňují, razítko lze použít například i pro jemné doladění po chybách způsobených právě retušovacím štětcem. Pro opravy plošně větších nežádoucích artefaktů (fleky, odlesky, pytle pod očima) poslouží záplata nebo klasický štětec, kterým se mj. například dobře a rychle odstraňují vrásky. Stačí si kapátkem nabrat barvu bezprostředně blízko oblasti, kterou budeme retušovat a v nové vrstvě prostě jen přemalovat co je třeba. Pak jen stáhneme překrývání na cca 25-50% (dle potřeby). Dále se vrhneme na zvýraznění očí a zubů. Lasem si označíme oči, vytvoříme další vrstvu a pomocí jasu, kontrastu a barev vyčistíme oční bělmo (lze použít štětec). Překrytí opět nastavíme tak, aby to prostě dobře vypadalo. Postup v případě vybělení zubů je zcela stejný. Oči se ještě navíc často dodatečně (selektivně) doostří.

Buďme realisté! Žijeme v uspěchané době a je běžnou praxí, že ne vždy je na focení tolik času, kolik by bylo třeba (je to samozřejmě špatně ale je to bohužel tak).

Poté nastupuje PC a editační software na korekci a retuše portrétů…

Horní foto: Bez úprav / dplní foto: S úpravami

:: Fotografie se střední retuší ::

(foto: Martin Hájek)

Tipy a triky

Dobrou, fungující a hlavně rychlou fintou, je “vymaskovat” oči (rty, zuby vlasy… a všechny oblasti, kterých se nechceme “dotknout”) a na zbytek – líce, bradu, noc, krk – použít Gaussovské rozostření. Tím krásně odstraníme vrásky a celkově jemnou texturu, nacházející se v každém obličeji. V případě preciznější práce či selektivního rozostření, dosáhneme stejného výsledku – leč s mnohem větší kontrolou – nástrojem (kapičkou) “rozostření”. Jen dávejte pozor, abyste to s tím nepřehnali a portrétovaná osoba nevypadala jako vosková figurýna. Dobrou a rychlou funkcí je také redukce šumu v Adobe Lightroomu, která krásně “vyžehlí” pleť. Použít však můžeme i speciální programy – určené přímo na retuše portrétů, jako třeba FaceFilter. Osobně však nejsem příznivcem takových řešení, výsledek jednak nemáte plně pod kontrolou a lidé už pak vypadají dost nepřirozeně, uměle (viz následující obrázek, kde už je to tak na hraně). 

Není ničím výjimečným, že často nelze využít ani služeb vizážistky (důvody jsou různé) Pak nám nezbývá, než vše “dohánět” co nejpreciznějším svícením a poté znovu trávit dlouhé večery u PC s editačními technikami a retušovacími nástroji! (úpravy barev, tonality, opravy vad pleti, vyhlazení obličeje, zvýraznění a vybělení očí a zubů, lokální doostření atd.)

Horní foto: Bez úprav / dplní foto: S úpravami

:: Fotografie s výraznou retuší ::

(foto: Martin Hájek)

Závěrem

Výše zmíněné tipy představují jen zlomkem možností, jež lze při retuši využít, možností je samozřejmě mnoho a každý má “tu svou” – osvědčenou. Ať používáte to či ono, retušování je zdlouhavá práce, kor u modelů s problémovou pletí, které jsme (z jakéhokoli důvodu) nestihli pořádně přepudrovat a “vyladit”.

Nejsem vyznavačem přílišných úprav a vždy se snažim retuše omezit na to nutné “zlo” (minimum) tak, aby zůstala zachována autentičnost a osobnost fotografovaného člověka! Stejně tak záleží na spoustě dalších faktorů (koho fotíte, za jakým účelem, jaký názor má dotyčný na retušování sebe sama atd.). Vždy platí, že fotograf by měl být soudný, držet se svého kopyta (tj. fotografování především) a samozřejmě naslouchat přáním a požadavkům klienta. Na druhou stranu mi přijdou velmi úsměvné předpotopní názory typu, že retušují jen ti co neumí fotografovat! Podobné výlevy mají převážně tací, co zkrátka neumí fotografie v PC editovat! Dnešní doba nabízí spoustu možností, jak dosáhnou technicky perfektních snímků, tak nevidím jediný důvod, proč toho nevužít. A jak jste na tom vy? Jste schopnějším fotografem nebo lepším grafikem? 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin HájekFluk Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Fluk
Host
Fluk

Modré oči na dolní fotografii jsou hodně nepřirozené.