Video s DSLR (3) – Výběr techniky k natáčení

Video je dnes fenoménem. Natáčíme si rodinné či společenské akce, firemní eventy, ale sem tam také nějaké to produktové video, tutoriál, rozhovor a nebo čím dál oblíbenější vlogy či youtube videa. Pochopitelně nejednoho z nás už napadlo, čím vlastně natáčet? Co všechno lze použít? Koukněme se na to!

Co jsem za typ filmaře

Možná je to zbytečně vznešené označení. Přeci se nemusíme hned titulovat “filmařem”, abychom něco (byť ryze amatérského) natočili… ale zase, na druhou stranu, proč vlastně ne? Vše zde začíná úvahou: “Co jsem za kameramana?”; a pokračuje otázkou: “Co/jak budu natáčet?”.

Univerzální kapesní online řešení

Není tajemstvím, že mobily v současnosti umí skvělé video i foto. Navíc, kdo by nechtěl být pořád “online” (facebook, instagram, linkedin, google+) a postovat každou chvíli super fotky/videa? Pokud je to přesně vaše parketa, kvalitní chytrý telefon je jasnou volbou. Fotky a videa ve vysokém rozlišení, spousta softwarových vychytávek, aplikací, funkcí. To vše v malém těle a s rychlým připojením není co řešit. Apple, Samsung, Huawei – to je teď v kurzu.

Apple iPhone 7

Akční fotograf

Jste aktivně založený(-á) kameraman(-ka)? Pak bude tím pravým ořechovým akční kamera (GoPro, Lamax, NiceBoy VEGA, SJCam atd.). Jde o malé, lehké kamery, perfektně uzpůsobeny k natáčení v extrémních podmínkách. Odolávají vodě, prachu i nárazům. Jste-li neustále v pohybu, jděte do toho. Navíc s akčními kamerami uděláte i solidní fotografie.

GoPro HERO 6

Rodinný kameraman

Chcete především dokumentovat? Točit běžné každodenní zážitky svých nejbližších? Pohodlně, komfortně a příliš neřešit všechny technické serepetičky okolo? Pak sáhněte po digitální videokameře. Malé rozměry, jednoduché ovládání, velký rozsah zoomu a pokročilý stabilizátor obrazu. K dispozici je mnoho modelů.

Sony HD Action CAM

Myslím to opravdu vážně, chci kvalitu

Patříte-li do kategorie náročného kameramana a máte-li rádi vše pod kontrolou, potřebujete sofistikované řešení. Pokud navíc rádi experimentujete a hrajete si s každým záběrem, volte digitální zrcadlovku (DSLR). Nejenže máte k dispozici velkou škálu různých objektivů a příslušenství ale můžete využívat i všech benefitů a pokročilých možností zrcadlovek (práce s hloubkou ostrosti, velký čip, nízká hladina digitálního šumu ap.). Využít lze i množství rigů a periférií – od náhledových monitorů až po sofistikované mechanické stabilizátory obrazu.

Canon EOS 760D

Šikovná alternativa zrcadlovky

Bezzrcadlovky neboli kompakty s výměnnými objektivy (CSC) nabízí to samé co výše uvedená kategorie (DSLR) ale v menším balení a s nižší hmotností. Jde o skvělou alternativu k digitálním zrcadlovkám. Stejné možnosti, kvalita výstupů, nastavení – ale vše je v kompaktnějším těle. Navíc daný systém již předem počítal se zaměřením na video, takže CSC fotoaparáty jsou v mnoha ohledech dále (příslušenství, nadstandardní funkce).

Sony A7R III

Závěrem

Tak co, vybrali jste si? Ať už se rozhodnete pro cokoli, vybírejte hlavně uvážlivě. A poté nezapomínejte, že jde pořád jen o “nářadí”. To podstatné se odehrává vždy ve vaší hlavě. nejdůležitější je nápad, příprava a pečlivost. Hodně štěstí a samé skvělé snímky a záběry.

Video s DSLR (3) – Výběr techniky k natáčení
3.8 (75.45%) 22 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na