Kupujete neznačkové příslušenství?

O levných čínských a korejských kopiích všehomožného už toho bylo řečeno (napsáno, zfilmováno) tolik, že by to vydalo na regulérní knižní sérii. Čínské hračky obsahují nebezpečné ftaláty a jedovatý formaldehyd (v podstatě toxické látky, pro děti extrémně nebezpečné), elektronika je často vyrobena z odpadních slitin kovu, oblečení má k přírodním látkám (bavlna ap.) na hony daleko. Víme, že to tak je, přesto to pořád kupujeme! Proč? Cena! Tyto výrobky jsou levné a to mnohdy za poloviční cenu (a nižší) než originál. 

Foto příslušenství

Fototechnika a příslušenství zde není žádnou výjimkou, ba naopak! Právě ve fotobyznysu se v posledních několika letech vyrojilo množství No-name společeností (pochybného původu), které se předhánějí v zásobování trhu extra levným příslušenstvím: akumulátory, nabíječky, stativy, předsádky, fotofiltry atd. Mnoho z nás má zkušenosti s ultralevnými a ultrašpatnými výrobky. Sám jsem se před pár lety nechal napálit levným (údajně kvalitním) karbonovým stativem nejmenované značky, který byl po pár týdnech používání dobrý leda tak na hrubé zahradnické práce nebo coby občasná podpěra po dílny.

No name vs kvalitní foto filtry

Shodou okolností mi dnes jeden kolega fotograf zaslal ukázkové fotografie, které pořídil no-namefotografickým filtrem (konkrétně šedým, ND8x) a kvalitními filtry VFFOTO, které na náš trh dodává český výrobce. Rozdíl je to tak velký, že stojí rozhodně za zveřejnění – podívejte se (viz obrázky)! První typ filtrů v současnosti slouží již jako podložka pod kafe – ostatně k ničemu jinému dobré ani nejsou! To druhý filtr slouží vesele dál a sloužit bude ještě mnoho let! Vffoto filtry vyrábí japonská firma, shodou okolností také v Číně, ovšem s jedním velkým rozdílem! Tím je odpovědnost a důslednost. Pan Fučík totiž na celou výrobu pravidelně dohlíží a pečlivě hlídá, takže se nestane, že výsledkem bude takové “blátíčko” jako u oněch “no-name” filtrů (viz ukázkové fotografie). Ostatně, Vffoto filtry jsem důkladně proklepl v redakčním dlouhodobém testu a rozhodně stojí za to!

various shoots of lumix gf3 on black

Není Čína jako čína

Na druhou stranu je fakt, že téměř vše se dnes již vyrábí na dálném východě (kromě Číny třeba v Koreji nebo na Thaiwanu). Je třeba důsledně rozlišovat skutečné, léty prověřené značky a značky nové, neznámé – byť extra levné! Není ničím výjimečným, že třeba i takoví Japonci houfně přesouvají své výrobní kapacity do zemí “východního komunistického bloku” (mají to “za humny” a vyjde je to výrazně levněji).

Kvalitní VFFOTO filtry – recenze například ZDE

Takže si dávejte dobrý pozor, zač utrácíte své těžce získané penízky a nevyhazujte je za blbosti! Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci! Tato stará pravda by se měla tesat do kamene

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Admin Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na