VFFOTO ND64x Gold Edition – se vztyčenou hlavou

Neutrální, šedé ND filtry (Neutral Density) mají za úkol snížit množství světla procházející skrze objektiv. Tok světelných paprsků přitom musí klesat rovnoměrně v celé ploše a to navíc bez barevných posunů a s minimálními optickými vadami. Na trhu je mnoho ND filtrů (zejména no-name značek), které si výše uvedené rozhodně neberou za své. Na druhou stranu máme také k dispozici špičkové filtry renomovaných značek – ovšem také za zcela špičkovou cenu!

Již několik let je u nás naštěstí k dispozici “zlatá střední cesta” – fotografické filtry VFFOTO, kde dostanete hodně muziky za rozumné peníze. Aktuálně je na trhu nová série filtrů (Gold Edition), tentokrát si posvítíme na ND64x Gold Edition.

 

ND fotografické filtry

Jsou nezbytnou pomůckou každého krajináře. Ale své uplatnění také najdou i všude tam, kde potřebujete (z jakéhokoli důvodu) prodloužit čas (zdůraznění pohybu, voda ap.). Stejně tak ale přijdou vhod v situacích kdy nelze “donekonečně” zkracovat čas, přitom světla je dost. Mezi takové situace patří fotografování venku s externími zábleskovými systémy, kde jste limitování X-sync časy (1/200s, 1/250s). ND filtry se stanou nedílnou součástí vašeho fotobatohu také, začnete-li vážněji koketovat s filmem (resp natáčením videa s DSLR), i zde platí pověstné bez eNDéčka ani ránu.

 

Potíže s fotografickými filtry

Problémem levných a nekvalitních ND filtrů je, že nejenže mívají silné barevné posuny (což je většinou nežádoucí), stejně tak mají silné obrazové vady – zejména chromatická aberace či vinětace (zatímco to druhé může někdy vypadat působivě, tak aberace ani omylem). U silných sklel se také často setkáme s problémem tzv flare (odlesků, reflexí). Takže, ND filtry by rozhodně neměly zhoršovat kresbu (pokles ostrosti) a měnit výrazně barvu procházejícícho světla. No a samozřejmě by měly být za dobrou cenu a tedy nabídnout nám solidní poměr ceny / výkonu!

VFFOTO ND64x Gold Edition

Nová řada GS (Gold Series, Gold Edition) je tvořena kvalitním optickým sklem. Rámeček je nově z mosazi a se svou tloušťkou 3 mm + šířkou skla 0,9 mm – patří k jedněm z nějtenčích filtrů v dané třídě. Nová řada GS obsahuje speciální nanovrstvy, které zlepšují některé fyzikální a mechanické kvality tohoto exkluzivního skla a to zejména v oblastech ochrany. Tvrdá vrstva chrání povrch filtru i v nejnáročnějších podmínkách před poškrabáním, vodou a olejem (obojí jde jednoduše otřít) a v neposlední řadě proti nečistotám, které neulpívají na povrchu filtru – jdou snadno otřit či sfouknout.

Praktické zkušenosti s ND GS

Dílenské zpracování je – stejně jako u všech předchozích řad – bez chybičky. Nanovrstvy opravdu fungují, prach a nečistoty se nechytají (doslova). Manipulace opět zcela v pořádku, to tam je ono klasické “zakousávání” filtrů. Filtry jsou nově vybaveny stylovou zlatou linkou (po obvodu rámečku), stejně jako zlatým nápisem “VFFOTO ND64x Gold Edition”.

ND64x GE filtr jsem testoval s fotoaparáty Canon EOS 7D a Canon EOS 7D MkII + se čtyřmi objektivy: Canon EF 17-40 f/4 USM, Sigma 10-20 f/4-5.6 DC HSM, Sigma 70-200 f/2.8 DG HSM Macro II a Sigma 85 f/1.4 DG HSM. Testem tedy prošel na různá ohniska od širokoúhlých 10mm (ekv 16mm/kinofilm), přes střední (30, 50mm) až po delší ohniska 70, 85 až 200mm (112, 136 a 320mm po přepočtu na 35mm).

Světelný úbytek ND64x GE je cca 6EV a barevný posun minimální (cca 100-150K), což je výrazný posun k lepšímu oproti předchozí verzi ND64x. Součástí článku jsou ukázkové fotografie (bez úprav). V případě odolnosti vůči odleskům, filtry opět obstály výborně. Vinětace se lehce projevuje na nejširších ohniscích ale její míra je zanedbatelná. Také v kombinaci s teleobjektivy obstál filtr výborně.

Test kresby (horní foto)… vs Barevné vyvážení-odchylky (prostřední snímek)… vs Test vinětace (dolní foto)

Shrnutí

Během testování nového eNDéčka jsem vážně nenarazil na nic, co by mi nějak výrazně vadilo (vlastně ani nevýrazně). Vím, že už se trochu začínám opakovat, ale filtr VFFOTO ND64x Gold Edition mne opět vůbec nezklamal (stejně jako před nedávnem testovaná nová verze UV GS).

Nová generace VFFOTO ND 64x Gold Edition představuje opět krok vpřed oproti verzi předešlé, která trpěla silnějším barevným posunem. Kresbu i ostrost hodnotím jako velice dobrou, barevný posun je minimální a tedy zcela v toleranci. V případě optických vad byly výsledky také dobré (nepatrný nárůst chromatické aberace).

VFOTO filtry vyrábí japonská společnost (v Číně), výhradním dodavatelem pro ČR je www.vffoto.com, objednání možno na www.fotofiltry.eu. Děkuji Panu Vladimíru Fučíkovi za poskytnutí vzorků filtrů k testování.

 

Tabulka srovnání

filtr VFFOTO MC ND 64x (starší typ) filtr VFFOTO GS ND 64x (nová verze)
použité sklo prvotřídní optické sklo prvotřídní optické sklo
barevný posun přibližně +600 K přibližně +100 K
tloušťka skla 1,3 mm +- 0,1mm 0,9 mm +- 0,1 mm
výška rámečku 3,4 mm 3 mm
počet antireflexních vrstev 6+6 7+7
nanovrstvy:
– zvýšená odolnost proti poškrabání ano ano
– voděodolnost ano ano
– zvýšená odolnost proti mastnotě ano ano
– snažší čištění ano ano
váha filtrů 77mm v g 19,57 g 26,46 g
materiál rámečku slitina hliníku mosaz
použití běžné krytky ano ano
přední závit ano ano
prodloužení času o 6 EV 6 EV
doporučená cena 1 543,00 Kč 1 901,00 Kč

    • ND fotografický filtr VFFOTO
    • Gold Edition
    • průměr: 77mm
  • cena: 1.901 Kč (vč DPH)
Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na