Život s iOS7: Lze jej mít rád?

Je tomu nějaký ten pátek, co společnost Apple uvolnila zbrusu novou verzi iOS7! Že se jednalo o dost radikální řez už je všeobecně známo (a bylo to známo dlouho před uvedením nového iOS). Už tak jednoznačné však není, zda-li Apple tušil jakou lavinu tím spustí. Ihned po uvedení iOS7 (ruku v ruce s okamžitým zahlcením serverů dodavatele) se početný zástup fanoušků nakousnutého jablka rozdělil na dva nesmiřitelné tábory – jedni byli nadšeni, druzí rozladěni – kulantně řečeno. Netroufám si odhadovat poměr mezi spokojenými a nespokojenými uživateli, ale určitě by bylo zajímavé nějaké objektivní srovnání (a pravděpodobně něco takového už existuje). Osobně jsem patřil jednoznačně do té “rozladěnější” skupinky – iOS7 jsem si nainstaloval hned v den uvolnění verze. Nicméně na závěry jsem si schválně nechal větší odstup. Ono nic není tak horké, jak se to uvaří, že?!

 

Co se povedlo

Začněme tím pozitivnějším aneb co se mi líbí? V první řadě určitě nové Ovládací centrum. Lze jej snadno vytáhnout ze spoda obrazovky a obsahuje rychlý přístup k běžně používaným funkcím typu: WiFi, Modrý-zub, režim letadlo, jas LCD, hudební přehrávač, foťák, světlo, kalkulačka, stopky… atd. Světýlko jsem dlouho postrádal, takže super. U foťáku přibyl tolik oblíbený čtverec (instagramáci jásají) + něco filtrů. Posun zaznamenal též systém vylepšeného sdílení fotek a info (FB, iCloud, Mail aj.). Baví mě mnohem pohodlnější zavírání aplikací typu: “vezmi a prostě mě zahoď nahoru”. Vylepšené jsou také funkce AirDrop (práce s fotkami) či “FindMy iPhone”. Konečně blokování hovorů, přehlednější menu během hovoru, včetně funkčně a stylově přepracovaného telefonního seznamu. Malé – leč významné plus, pozoruji s odstupem času též co do výdrže baterie, která nyní vydrží o cca 15% déle než dřív. Ale to může být do jisté míry právě “ovládacím centrem” a také zřejmě sofistikovanějším nakládáním s energií zejména během permanentního používání Wi-Fi či mobilního internetu (jedno nebo druhé mi jede v podstatě non-stop).

Co se až tolik nepovedlo

Nejvíce diskutovaným (a zatracovaným) je rozhodně nové grafické rozhraní, které doznalo nejvíce změn! Mnohokrát bylo (je a bude) vytýkáno iOS7, že se až nápadně podobá Androidu. Zda-li je to dobře či nikoli, je irelevantní. Osobně zastávám názor (a nikdy jsem se jím netajil) že design obecně se strašně přeceňuje. I když na druhou stranu chápu, že 99% lidí nakupuje převážně “podle xichtu” (každého věc). Nová grafika byla pro mě prvotně maličko šokem (přiznávám se, přiznávám) ale zvykl jsem si celkem rychle a už ji vůbec neřeším. Spíše jsou zde další – mnohem podstatnější problémy – jako celkově přepracované rozhraní. Nejvíce jsem se natrápil s třemi zásadními aplikacemi: poštou, internetem a kalendářem. Jejich inteface mi prostě nevyhovuje, tu a tam spadne a stále je pro mě nepřehledným a zbytečně komplikovaným (zlatá starší verze). Také se slzou nostalgie vzpomínám na staré rozhraní hodin, budíku a kalkulačky. Závažným problémem se ukázaly též synchronizace s Macy (PC) přes starší verze iTunes. Pro “spárování” je nutný nový iTunes 11.1 a ten podporuje verze OS X od 10.6.8 (se stařičkou 10.5.8 se můžete jít akorát tak zahrabat… Natož uživatelé “woken”, ti jsou už totálně “v loji”). Takže Update… Update… Update!

Starý iPhone za nový?

Spousta výše zmíněného je samozřejmě subjektivní (výhody pro jednoho =nevýhody pro druhé), co je však dáno a může to být (a také bude) mezi řádky chápano coby jasný vzkaz Applu: “Vyměň svůj starý iPhone za nový…” (prostě “Nakupuj! Nakupuj” Nakupuj”… hloupý zákazníku!”)! A to se mi nelíbí, to je ten jediný a opravdový problém iOS7. Nový systém je totiž navržen a a vytvořen pro nové iPhone a iPady! Zatímco například na výkonějších iPhone 5 vše běhá svižně, na starších iPhone 4 (i můj případ) jsou odezvy pomalejší, aplikace startují s větším prodlením, dotykové povely jsou “na hraně” (někdy dokonce nereagují vůbec). Přitom by stačilo tak málo – možnost přepnout “design” mezi “starou” a “novou” verzí! Ano, iOS7 je náročnější na HW, proč však za to mají pykat uživatelé starších verzí iPhonů a iPadů?!

Závěrem

Apple byl vždy populární právě díky svým inovacím a originalitě! Z filozofického hlediska tak trochu bojkotuje svou odvěkou vizi “On my own way” při současném zachování myšlenky “As simple as possible”! Chápu snahu oslovit i nové potenciální klienty (ona až přílišná nápadnost Androidu) ale je tohle ta správná cesta”?! Je to asi jakoby si třeba takoví AC/DC řekli: “Už máme dost rock’n’rollu! Budeme teď hrát R’n’B, protože je to cool!…”. Lze tedy míti nový iOS7 rád či nikoli? Pokud máte novější “železo”, potom iOS7 má svůj smyl a pravděpodobně budete spokojeni! Majitelé starších modelů (vč. mě) byli spokojenější se starší verzí. Čistě z pragmatického hlediska, iPhone pro mě pořád představuje vysoce efektivní, praktický a povedený pracovní nástroj – ať už s novým nebo starým iOS. Život je příliš krátký a na světě je spousta důležitějších věcí, než řešit ptákoviny typu: mám odezvu displeje 0,33 sek nebo 0,79 sek? a spouší se mi aplikace za 1 nebo 2 sekundy? Nemám rád nový iOS ale ani jej nezatracuji! Je to jen nástroj. Nástroj každodenní komunikace, který se mění, vyvíjí… a opotřebovává. A já se jen snažím, přizpůsobit si “vercajk” k obrazu svému. Někdy to jde dobře, jindy hůře… ale takový už je život. 

MHA

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na