Lavazza Kalendář 2018

Koncem roku byl slavnostně odhalen Kalendář Lavazza s názvem „2030: A co děláte vy?“ Massimo Bottura, Jeremy Renner, Alexandra Cousteau, Andre Agassi nebo Carlo Petrini, to jsou jména jen některých z celkového počtu 17 ambasadorů, kteří kladou na srdce všem – občanům, institucím a podnikům, aby se aktivně podíleli na dosažení Cílů pro udržitelný rozvoj OSN. Ambasadoři jsou v kalendáři zvěčněni na portrétech od slavného fotografa Platona.

A co děláte vy?

To je otázka, kterou nám klade Kalendář Lavazza 2018. Tato otázka mocně rezonuje napříč 193 členskými státy Spojených národů OSN. Měla by každému z nás připomenout, že rok 2030 – datum stanovené OSN do kdy se má naše planeta stát udržitelnější – se nezadržitelně blíží. Na 17 fotoportrétech umělce Platona už rok 2030 nastal a provokativně přistupuje k heslu „2030: A co děláte vy?“: nový Kalendář Lavazza je celosvětově prvním umělecky ztvárněným apelem k naplnění 17 Cílů udržitelného rozvoje OSN (známé pod zkratkou SDGs). Kalendář provází všemi cíli za pomoci 17 ambasadorů, mužů i žen, kteří se například zavázali využívat nadbytečné potraviny k nasycení chudých; přeměňovat plastové lahve na zdroje světla; další se zavázali k podpoře vzdělávání dětí; k poskytování odborných školení pro znevýhodněné mladé lidi a ženy na okraji společnosti; někteří pak k ochraně oceánů a biodiverzity; k boji proti klimatickým změnám a k hospodaření respektujícímu přírodu a život na naší planetě.

17 fotoportrétů od umělce Platona nám dá nahlédnout nejen do duše každého z ambasadorů, ale také do duše každého z nás tím, že nás přímo oslovují a pokládají nám nevyhnutelnou otázku „2030: A co děláte Vy?”

Připomínají nám tak, že rok 2030 se nezadržitelně blíží a přitom nás stále čeká trnitá cesta k tomu, abychom dosáhli všech 17 Cílů. Kalendář Lavazza 2018 – kreativní projekt agentury Armanda Testa – apeluje primárně na odpovědnost každého z nás a až následně na odpovědnost celé společnosti.

Titulní otázka Kalendáře Lavazza 2018 je direktivní a úmyslně provokativní. Adresuje všechny – občany, politické a sociální instituce, podniky – a vyzývá je k reakci, k aktivnímu závazku se změnit. 17 Cílů udržitelného rozvoje OSN je způsob, jakým můžeme zachránit naši planetu, ovšem rok 2030 se rychle blíží a proto začíná být velice naléhavé, aby se lidé začali o naši planetu aktivně zajímat,“ říká Francesca Lavazza, členka představenstva společnosti. „To je důvod, proč jsme se rozhodli podpořit 17 Cílů a poprvé je interpretovat uměleckou formou za pomoci mistra současné fotografie, Platona. Rádi bychom popularizovali závazek změny k roku 2030, šířili a zvyšovali všeobecné povědomí jak o konkrétních tématech, tak o těch, kteří hrají ústřední roli při dosahování již zmiňovaných Cílů. Je to jediný způsob, jak přimět lidi k aktivitě, a především ty mladší, aby stáli za opravdovými změnami, které ovlivní naši budoucnost. Chceme být motorem pozitivní revoluce a vzkřísit smysl pro komunitu. Chceme jít příkladem, být tváří změny, kterou bychom rádi viděli ve světě.

 

Skutečnou inspirací stojící za vznikem Kalendáře Lavazza 2018 „A co děláte vy?“ je Jeffrey Sachs, profesor Kolumbijské univerzity a zvláštní poradce generálního tajemníka OSN, Antónia Guterrese, v otázce Cílů udržitelného rozvoje. Sachs je jedním z ambasadorů, kteří jsou v kalendáři zvěčněni na fotografii od Platona – je zachycen společně se svoji ženou Soniou a oba zastupují Cíl číslo 17: Partnerství ke splnění cílů.

 

„Všech 193 členských států OSN, se v roce 2015 zavázalo k naplnění Cílů udržitelného rozvoje, jejichž smyslem a účelem je směřovat vývoj naší planety pryč od dalšího ničení životního prostředí a vstříc budoucnosti, která bude ve znamení prosperity, zdraví, vzdělání a míru. Dnes, o dva roky později, máme ještě velice daleko k naplnění oněch 17 Cílů, které jsou velmi ambiciózní, ale reálně dosažitelné do roku 2030. Základním principem a klíčem k úspěchu je spolupráce na celosvětové úrovni, vyvolat zájem všech, nejen vládnoucí vrstvy, ale také jednotlivců, podniků, univerzit a dalších subjektů občanské společnosti. Kalendář Lavazza oslavuje tento globální závazek a připomíná nám, co všechno je v sázce. Doufám, a troufám si říct, že jsem přesvědčen, že se poselství kalendáře stane inspirací pro mnoho dalších lidí, aby se zavázali k udržitelnému rozvoji.“, vysvětluje Sachs…

 

“Jsem kulturní provokatér a tímto projektem jsem se snažil rozdmýchat inteligentní debatu o důležitosti správného vedení a morálním směřování naší společnosti. Nepracujeme s negativními emocemi, nikoho z ničeho neviníme, sdílíme pouze pozitivní energii a vášeň, chceme, aby to bylo vnímáno jako pozitivní revoluce. Pomocí svých fotografií prezentuji světu 17 mimořádných příběhů, které jsou inspirativní a mají potenciál se stát hnacím motorem pro komunitu odpovědných občanů po celém světě, kteří budou motivováni dobrosrdečností, respektem k druhým a touhou sloužit ve prospěch ostatních.“, líčí Platon.

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na