3D tisk je hudbou budoucnosti

Technologie 3D má před sebou velkou budoucnost a vedle oblastí jako fotografie, home-entertainment či film si pěšinku úspěšně prošlapává i do oblastí tisku, reklamy nebo polygrafie. Nicméně stále jde o relativně nový obor. Kvalita 3D tiskáren je sice již na slušné úrovni, ale pořád jde o poměrně nákladnou záležitost, kde pořízení základní tiskárny vyjde na cca 40-70 tisíc (nepočítaje náplně)! Jeden z našich propagátorů 3D tisku – Josef Průša – představil v rámci živé prezentace Reklamy/Polygrafu 2013 tisk 3D a jeho využití. Zajímavým projektem je RepRap – open hardware „domácí“ 3D tiskárna, kterou si může v podsatě každý trochu manuálně zručný sám postavit.

Reklama-Polygraf 2013 (be3D stánek)

foto: Martin Hájek

Vývoj a možnosti 3D tisku

Vzhledem k tomu jakou rychlostí se dnes vyvíjejí technologie a jejich konečné zavedení do praxe, je problematika 3D tisku velmi zajímavá a má velký potenciál jak v komerční sféře, tak i v dalších oblastech (výzkum, zábava, umění atd.). Již dnes se technologie 3D tisku využívá v konstrukčních kancelářích při tvorbě prototypů. Konvenční tiskové technologie jsou momentálně na hranici svých možností a víceméně stagnují nebo jsou jen lehce upgradovány a kombinovány (viz ofset, laserový a LED tisk). Jediný směr který má ještě hodně co říci, je inkoustový tisk a 3D tisk. V běhu je už mnoho projektů, založených na technologii 3D Tisku.

Cest je vždy více

Patro s označením „3D tisk“ není (a ještě nějakou dobu nebude) mainstreamovou záležitostí. Každý, kdo se tomu chce věnovat skutečně vážně, potřebuje obrovské množství relevantních informací a know-how, na kterém pracujete mnoho let. Většina lidí logicky namítne, že v dnešní době – díky internetu – přeci již není problém získat informace jakéhokoli typu. To je sice pravda ale jen částečně. Jednak musíte vědět KDE hledat a druhak CO hledat. Je nesmírně důležité vše pečlivě filtrovat a pátrat po tom nejlepším řešení. Jenže jste-li v oboru úplným nováčkem (což platí všeobecně), těžko oddělíte zrno od plev. Je to dlouhá cesta hledání, objevování, zkoušení. Spousta pokusů končí ve slepé uličce a vy se tak mnohokrát musíte vracet úplně na začátek. 

Reklama-Polygraf 2013 (RepRap, model Josefa Průši)

foto: Martin Hájek

 

Kdo hledá, najde

Klíč v úspěchu spočívá ve vytrvalosti! Nenechat se odradit prvními neúspěchy a zkoušet své štěstí dál. Další velký fanda 3D tisku – Jan Matras, měl v hledání „svého 3D grálu“ štěstí, kdy jej jedna z informací zavedla k (již v úvodu zmíněnímu) našemu průkopníkovi 3D tisku Josefu Průšovi který se vydal směrem RepRap tiskáren. Jenže stále ještě nebylo vyhráno. První verze měly po technické stránce mouchy, takže hledání vesele pokračovalo dál – ač již s jasnější vizí. Na základě prvního typu však Josef Průša zdokonaloval svůj systém a když zveřejnil poslední verzi I3, ta už se zdála být konečně tím pravým ořechovým. Následovalo intenzivní shromažďování podkladů a zkušeností jiných průkopníků 3D tisku a shánění dodavatelů klíčových komponentů.

Zrození 3D tiskárny

Ale co dál? V tuto chvíli již začal projekt vlastní 3D tiskárny dostávat reálné rozměry. Celá stavba – máte-li připravené všechny součásti – trvá kompletně několik dní intenzivní práce. Jenže jedna věc je, dát to celé dohromady a druhá věc – uvést to do provozu tak aby to opravdu fungovalo, jak má. Je nezbytně nutné intenzivně měřit a dodržovat pravé úhly protože každá malá odchylka znamená křivý výsledek tisku. Co se týká elektroniky, musíte hledat a vybrat správný systém a verzi. Pak následuje další složitý proces kalibrace a ani tím to nekončí, neboť začíná další testování a vybírání jaký materiál se bude pro tisk používat.V základu existují dva ABS a PLA, které pro ČR distribuuje několik dodavatelů jenže každý materiál se chová jinak a je třeba najít správné hodnoty pro teploty a posuny materiálu aby výsledek byl akceptovatelný. Celý proces – od návrhu až po finální výrobek – trvá týdny až měsíce! 

Reklama-Polygraf 2013 (be3D stánek)

foto: Martin Hájek

Závěrem

Představa, že v budoucnu si budete moci jakýkoli předmět či součástku doma sami vytvořit a ihned tisknout, je super! Na druhou stranu, nezbytná je zde perfektní znalost 3D programů a schopnot si požadované věciky navrhnout, změřit a “nakreslit”. Nicméně třeba taková NASA již experimentuje s 3D tiskem a má v plánu jej využívat na dlouhých kosmických letech – pro tisk jídla! Podle neoficiálních informací také prý armády využívají tuto technologii na letadlových lodích na výrobu náhradních dílů, protože doprava z pevniny je mnohem dražší než výroba přímo na lodi. A existuje dokonce už i 3D tiskárna (zatím ve fázi vývoje), schopná vytisknout celý dům vč. všech rozvodů, elektroinstalace atd – to vše do neuvěřitelných 24 hodin. Ovšem jako všechno, má i 3D tisk svá teoretická negativa! Tak například mnoho skeptiků (a odpůrců) se vážně obává zneužití technologie pro zbrojařské účely. Trochu šikovný modelář si tak údajně může navrhnout a vytisknout plně funkční pistoli, která bude celá z plastu a tím i neviditelná pro letištní rentgeny. Nejsem sice žádný expert na zbraně, ale zatím si dost dobře nedokáži představit 100% plastový a funkční kvér (alespoň pár částí jako úderník nebo samotné náboje by snad měly být z kovu nebo ne?). Nicméně, ať tak či tak, jedná se každopádně o špičkovou technologii, která bude udávat směr (a dost možná i výrazně měnit dějiny / budoucnost) v následujících dekádách.

Reklama-Polygraf 2013 (be3D stánek)

foto: Martin Hájek

Děkuji Janu Matrasovi za odbornou pomoc

a doplnění technických údajů při tvorbě článku

M.H.

článek vyšel v Novinách pro grafický průmysl (21-2014)

(vydavatel GRAFIE CZ)

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na