Aktuální trendy foto/video/tisku (FomeiTop 2019)

Stejně jako každý rok, i letos se konala – dnes již tradiční přehlídka – novinek z oblasti foto, video a tisku – FomeiTop 2019. Pořadatelem je tradičně společnost Fomei a celá akce se odehrála (jako vždy) přímo na mateřské základně firmy – v Hradci Králové v Machkově ulici.

K vidění zde byly jak novinky z výše uvedených segmentů, tak i zajímavé semináře a samozřejmě též workshopy. Přednašeli ambasadoři Fomei, stejně jako zástupci značek, které na FomeiTopu vystavovali. K vidění byla též Slovanská Epopej Alfonse Muchy, kterou fenomenálně zdigitalizoval Jan William Drnek. 

Prezentace

Své stánky zde měli přední výrobci z foto/video branže – za digitální fotoaparáty a objektivy: Nikon, Canon a Sony. Ze segmentu příslušenství prezentovali svá žhavá želízka v ohni například společnosti: Marumi nebo Ilford. Oblast tisku zastupoval Epson, DNP, Fomei – který prezentoval též poslední hity v oblasti atelierové techniky.  

Letos trochu jinak 

První změnou byla samotná výstava. Už nebylo vše v jediné velké hale ale bylo to rozděleno na segmenty – v jedné hale byl fototisk, v další hale foto ateliér, ve třetí hale byly přednášky a ostatní prostory byly vyhrazeny prodeji a partnerům. 

Novinky a trendy

Jedním ze silných trendů současnosti je určitě výrazné posílení segmentu fototisku – hlavně v oblasti event fotografie. Na výsluní se tak opět vrátily termo/sublimační tiskárny, které jsou velice populární především díky stálosti a odolnosti výtisků, stejně jako nízkými náklady na samotný tisk. Představeny byly také nové způsoby adjustace, mezi nimiž mne zaujal třeba takový fotoobraz na kartonu – což vypadá jako plátno na slepém (blind) rámu ale jde o fotopapír. Celý fotoprodukt je lehký a vypadá skvěle. 

Foto a video

Již pár posledních let můžeme pozorovat také velké posílení segmentu videa. Hodně fotografů přechází nebo se věnuje hodně právě videu. Vedou univerzální řešení, například populární LED světla, která jsou určená primárně pro video ale dají se velice dobře použít také ve fotografii. Trendem jsou také nové funkce, větší propojení technologií s bezdrátovým řízením (aplikace a mobilní telefony, tablety), což opět zvyšuje ještě více samotný komfort ovládání.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na