Sony α7S: fotograf a kameraman v jednom

Sony uvádí novinku α7S – vybavenou novým fullframe snímačem s velkým dynamickým rozsahem, širokým rozsahem ISO (50 až 409 600), technologií automatického ostření Fast Intelligent AF /(zaručující funkční ostření údajně již od EV-4). Dále nabídne nová alfa profesionální funkce pro záznam videa včetně nahrávání XAVC S Full HD rychlostí 50 Mb/s, volitelné XLR audio vstupy, α Mount System kompatibilní se širokou nabídkou kvalitních objektivů (včetně powerzoom objektivu, který je ideální pro natáčení videa) a rozlišení 4K (QFHD: 3840 x 2160), včetně HDMI výstupu pro video. 

Specifikace

Mozkem Sony α7S je nový plnoformátový (full-frame) obrazový snímač Exmor CMOS s efektivním rozlišením 12,2 MPix. V kombinaci s výkonným obrazovým procesorem BIONZ X je úroveň šumu mimořádně nízká – i přes efektivní rozsah citlivosti α7S od ISO 50 – do ISO 409600 v rozšířeném režimu (ISO 200 – 409600 pro záznam videa). Při focení scenérií s vysokým kontrastem oceníte široký dynamický rozsah, který je pro tyto účely ideální, protože bez problémů zvládá výrazně nasvícené plochy i hluboké černé tóny v jednom snímku. Plnoformátový snímač odečítá každý pixel jednotlivě (24p,25p), takže obraz v rozlišení 4K nabízí brilantní detaily, syté barvy a jemné tonální přechody. Videosekvence v rozlišení 4K lze z α7S odeslat přes HDMI kabel v poměru colour sampling 4:2:2 do externího úložiště na kompatibilní monitor. Díky plnohodnotnému odečtu pixelů z celé plochy plnoformátového snímače zcela chybí nežádoucí aliasing (moiré) a „roztřesenost”, která obvykle doprovází nízké rozlišení videa. Záznam videa ve Full HD kvalitě ve formátu XAVC S lze v bitrate 50 Mb/s uložit na paměťovou kartu. 

Další funkce

V režimu APS-C podporuje α7S záznam rychlostí až 120 snímků za vteřinu nebo 100 snímků za vteřinu v HD kvalitě (1280 x 720 pixelů). Záznam rychlostí 120 snímků za vteřinu lze přehrávat rychlostí 24p, což je pětkrát zpomalený záběr – ideální v případě, když si chcete vychutnat i ten nejmenší detail jakéhokoliv pohybu. Sony α7S nabízí řadu dalších funkcí, které potěší každého profesionála: napříkladPicture Profile pro uživatelské nastavení parametrů obrazu a S-Log2 gamma. Funkce Časový kód/user bit umožňují přesný střih, zatímco volitelné příslušenství v podobě adaptérové sady s koncovkou XLR Adaptor Microphone Kit přináší možnost přidat k vašemu videu zvuk v profesionální kvalitě. Obdobně jako u modelu α7R byla vylepšena funkce automatického ostření Fast Intelligent AF, která zaručí dokonalý výsledek i při velmi špatném světle (EV-4). Uživatelé α7 ocení také další komfortní funkce: hledáček XGA OLED Tru-Finder s vysokým kontrastem, podporu Wi-Fi/NFC konektivity a kompatibilitu s neustále se rozrůstajícím ekosystémem foto a video aplikací PlayMemories Camera Apps ke stažení. 

 

Závěrem

Široká nabídka objektivů pomůže potenciál fotoaparátu využít na maximum. Připravuje se zcela nový fullframe powerzoom 28-135mm F4 s bajonetem E, který směřuje především do řad filmařů. Sony navíc externě spolupracuje na vývoji podpory pro profesionální video workflow v rozlišení 4K. Na trh také brzy přijde nová adaptérová sada s koncovkou XLR, jejíž mechanismus umožňuje přímé propojení. Přes veškerou výbavu nabízí novinka od Sony až překvapivě “titěrné” rozměry, což mi v kombinaci s profi foto/filmařskými ambicemi sice až tak úplně nesedí, nicméně počkejme si na praktické zkušenosti. Novinka Alfa 7S přijde do evropské prodejní sítě během léta 2014, cena zatím zveřejněna nebyla, ale určitě se nebude jednat zrovna o “lidovku”. 

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na