Panasonic Lumix DC-G9: vstupuje na trh

Panasonic uvádí očekávanou novinku G9. Jde o bezzrcadlovku Micro Four Thirds (Micro 4/3) osazenou senzorem Live MOS 17,3 x 13 mm s rozlišením 20,3 MPix. Tělo je z hořčíkové slitiny, utěsněné proti vlhkosti a prachu.

Specifikace

Chloubou je 5-osá stabilizace a režim duální stabilizace pracuje se stabilizovanými skly. Výrobce zde uvádí zisk stabilizátoru až 6,5 EV (což je už vážně masakr). Elektronický velký hledáček má 4 MPix rozlišení. Rozsah ISO se pohybuje od 100 do 25 600. Časy lze nastavit od 60 do 1/8000s (při použití elektronické závěrky až 1/32 000s). Životnost závěrky je 200 000 fotografií. Zajímavé jsou možnosti sériového snímání (ostatně tím vynikaly i předešlé modely G7 nebo vlajková loď GH5). Při použití mechanické závěrky až 9 fps s elektronickou závěrkou až 20 fps. V nižším rozlišení dokonce 60 fps i ve 4K foto. Uložit lze až 60 fotek res. 600 – RAW / JPEG. Kvůli extra rychlosti jsou k dispozici dva sloty.

Konektivita a Objektivy

Panasonic G9 má WI-FI + Bluetooth. Jako vstupy a výstupy slouží USB 3.0, HDMI, sluchátka, mikrofon a dálkové ovládání. Rozměry: 136 x 97 x 92mm a hmotnost 658g (vč. baterie a karty). Společně s Panasonicem G9 uvedl výrobce též dvojici skel: 12-60mm f/2.8-4.0 a teleobjektiv 200mm f/2.8 Leica Elmarit s duální stabilizací. 

Jak na mě působí na první dojem?

V principu jde vlastně o jakousi “light” verzi GH5ky! Zrovna dnes nám jej přinesli do Megapixelu. Subjektivně je Panasonic G9 obrovský – téměř jako zrcadlovka (což už je maličko problém, neboť systém CSC si vždycky zakládal na malých rozměrech). Na druhou stranu, je fotoaparát velmi lehký – vzhledem k rozměrům – až se mi skoro nchcce věřit, že jde o tělo z kompozitních materiálů. Na testy se teprve chystáme. Ovšem zatím máme k dispozici jen beta verzi takže se nelze zatím pouštět do žádných velkých akcí. Wi-fi bluetooth i všechny potřebné konektory jsou super. Bezdrátové technologie jsou navíc výrazně jednodušší na připojení i ovládání. Tak jsem zvědav…

Shrnutí – pro koho vlastně je

Samotná filozofie Gé-Devítky je prostá. Dle vyjádření výrobce, jde o přístroj určený hlavně pro foto. Model GH5 je představitel hybridního stroje, určeného pro video i foto. Ergonomie se zdá být příjemná, grip je dostatečně velký. Rozměrný hledáček je super. Vhod přijde všem fotografům, co požadují výkonné ale stále rozumně “malé” tělo. Občas také rádi natočí nějaké slušné video. Zde vidím hlavní cílovku pro G9.

Panasonic Lumix DC-G9: vstupuje na trh
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na