Navštívili jsme FOMEI foto tiskový workshop

Dne 12. 4. 2018 uspořádala společnost FOMEI v galerii Czech Photo Centre v Nových Butovicích speciální seminář pro novináře, kde představili aktuální trendy v oblasti fotografického tisku.

Maloformát vs velkoformát

Vše se odehrávalo v salónku galerie, kde byla scéna rozdělena na dvě (resp. tři) části. Vlevo trůnil maloformátový tisk a pravou část si vyhradil velkoformát. V zadní části ještě ležel malý koutek pro adjustování fotografií (laminátor a rámování). Vzhledem k tomu, že šlo o komorní akci, byl dostatek prostoru a času, vše si osahat a vyzkoušet.

Co všechno bylo k vidění

Na místě nechyběly demonstrace jak malých tisků tak i velkoformátových fotografií, vč dalšího adjustování. Kategorii maloformátového tisku zastupovaly minilaby z dílny společnosti DNP, pracující na základě termosublimační technologie. Výjimkou zde byl pouze inkoustový Epson SureLab D700. Vše ve formátech od velikosti ID kartiček až po cca A4 formát (297×210mm). Vzhledem k tomu, že dané modely tisknout převážně z rolí, není problém ani tisk panoramatických snímků.  

Velkoformátový tisk

Zcela odlišnou kategorii představuje velkoformátový foto tisk. Pro tyto účely dnes výborně poslouží inkjet, kde kraluje hlavně značka Epson se svou novou řadou SureColor. Zařízení jsou dostupné jak v “menších-velkoformátech” do A2 – například Epson SureColor P800, tak i opravdu velké stroje, umožňující potisk rolí o šířkách 610cm (SC-P6000 / 24”), 1118mm (SC-P8000 / 44”) a 1626mm (SC-P20000 / 64”). Vzhledem k rozměrům samotných tiskáren i k prostorovému omezení galerie, nebylo fyzicky možné, mít na místě všechny uvedené modely. K dispozici byl 24” model (šíře role 610mm).       

Dokončování

Co by to ale bylo za velkoformátové fotografie bez příslušného finishingu? Kvalitní velký tisk si rozhodně zaslouží odpovídající adjustáž. Pro tyto účely zde sloužil koutek s laminovacím strojem (Drytec, 610mm / 24” šíře) s ukázkami dokončování a finálnímu ošetření fotografií (laminace, lak, rámování a kašírování na desky).

Papíry a další příslušenství

Samozřemě nechyběly ani ukázky a prezentace médií pro potisk, vč všemožného příslušenství a zajímavostí. Pro fajnšmekry a fandy černobílé i klasické fotografie byly k dispozici jak speciální média pro monochromatický tisk nebo třeba i takové vychytávky jako “camera obscura” by ILFORD.  

Přednášky a praxe

No a co by to bylo za seminář bez názorných ukázek? Jak je pro FOMEI již dávno zvykem, vše bylo perfektně připraveno a slova se chopili odborníci na slovo vzatí. Za velkoformátový tisk zde byl barvový foto/tisk maestro Honza Kaiser (s nímž mimochodem právě připravuji video rozhovor – již brzy na fotofokus.cz). Maloformátový tisk a modely k němu určené podrobně představil Tomáš Rygl. O černobílé fotografii, klasice a všemu okolo toho velice nadšeně povídal Josef Duchoslav. Myslím, že mluvím za všechny, když řeknu, že to bylo opět velice přínosné, názorné a že jsme si to všichni užili.

Shrnutí

Rozklíčovali jsme zásadní otázky typu: jaký monitor a tiskárnu vybrat? A jak připravit data pro tisk? Po semináři již účastník bude schopen postavit své workflow event fotografa, minilabisty či velkoformátového foto borce! Nově byla představena též zcela nová služba pronájmu tiskáren – FOMEI PHOTO RENTAL (více například zde).

Honza Kaiser s Honzou Kotlandem balí zákazníkovi čerstvě vytištěnou panoramatickou fotografii

Tomáš Rygl a jeho představení maloformátových tiskáren DNP a Epson

Josef Duchoslav s plným nasazením představuje ILFORD novinky: Cameru Obscuru a speciální fotografická média

Jednou z mnoha výhod DNP sublimaček je možnost okamžitého tisku – i z mobilu (Wifi, USB).
Vyzkoušel jsem na vlastní kůži a je to paráda…

Navštívili jsme FOMEI foto tiskový workshop
5 (100%) 1 vote

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na