Video v DSLR (8) – jaké příslušenství potřebujeme

Digitální zrcadlovka je v první řadě fotoaparát! Pro tento účel byla také primárně navržena (před lety výrobci nepočítali, že dnes s nimi budeme vesele filmovat)! Proto je ergonomie práce s DSLR při videu minimálně značně krkolomná. Umět si správně vybrat zrcadlovku a optimálně ji nastavit (viz minulé díly) je samozřejmě základ. Ovšem chceme-li se bavit o té skutečně vyšší (profi) úrovni, bez pořádného, adekvátního video příslušenství to vážně nepůjde.

 

 

Stativ je základ

Bez stativu ani ránu! To neplatí jen pro krajináře-fotografy ale také pro DSLR filmaře. Zatímco ve fotografii se dá stativ často obejít, u videa nikoli nebo jen opravdu výjimečně (např. není-li na scéně dost místa nebo chceme-li hodně dynamickou kameru, popř nabudit silný dojem neklidu či autenticity). Jaký stativ zvolit? Rozhodně kvalitní, stabilní a pevný. Tak třeba kvalitní karbonový fotografický stativ (tripod) bez problému použít lze, dobře se přenáší, hůře se skládá. Oproti tomu video stativy jsou těžké a robustní ale skvěle stabilní a relativně dobře se s nimi manipuluje.   

 

Hlava stativu

Stativ sice je zatím stále tím nejlepším stabilizačním náčiním, bez odpovídající stativové hlavy je nám však i sebelepší stativ nanic. Běžné kulové hlavy nejsou pro video ideální. Ne že by to s nimi nešlo, ale natáčení není příliš komfortní a při švenku s sebou může obraz často trhat. Proto se vyplatí pořízení vyloženě videohlavy (nebo kvalitní, robustní 3D hlavy), kterou můžeme měnit dle potřeby: video nebo foto (stativ přitom lze v pohodě využít jeden). Určitě se vyhněte levným hliníkovým či plastovým stativům a hlavám – jsou to jen vyhozené peníze!

 

Fotografické filtry

Vedle stativu druhá nejběžnější pomůcka každého DSLR kameramana. Zatímco ve fotografické praxi řešíme převážně spíše problém s nedostatkem světla, ve světě videa je tomu přesně naopak (pokud se zrovna nespecializujete např na dokumenty ze života netopýrů). Natáčíte-li hodně venku, přes den, světla je často až moc. Zejména potřebujeme-li zachovat rozumný čas (1/50s) a chceme používat malou clonu (kvůli malé hloubce ostrosti). Musíme tedy snížit množství světla, prostupujícího do objektivu a k tomu je šedý neutrální filtr (ND – neutral density) jako stvořený! ND filtry jsou různě silné (podle toho, jak moc chceme světlo filtrovat), většinou postačí ND8 (8x snižuje tok světla skrze objektiv). Existují také variabilní ND filtry – mají dvě vrstvy a otáčením lze účinek filtru zesilovat! Pro exteriérové záběry je výborný též C-PL filtr (cirkulární, polarizační), který eliminuje polarizované (odražené) světlo. C-PL filtr eliminuje odlesky, čímž dodá krajině „šťávu“ a současně ztmaví scénu (úbytek cca 1-2 EV, dle typu). Filtry vybíráme dle rozměru přední čočky objektivu (52, 55, 58, 62, 67, 77, 82mm apod.).

Externí mikrofon

Jak jsem již naťukli v předchozích dílech, zvuk představuje jednu z hlavních slabin u videa s digitální zrcadlovkou. DSLR sice mají vždy k dispozici interní mikrofon, kvalita však není v žádném případě ideální. Předně je mikrofon je dost citlivý na vítr (a nelze jej 100% odstínit) a dále snímá vše – včetně manipulačních zvuků (tedy ruchů) fotoaparátu (ostření, zoom, cvakání, atd.) Pokročilejší DSLR proto mají pro tento účel zvukový vstup (nejčastěji 3,5mm jack), kam lze připojit externí mikrofon. Situace se však neustále zlepšuje a výrobci se snaží na tento trend reagovat neustálým vylepšováním kvality interních mikrofonů a jejich odstínení proti ruchům (například výborný Nikon D750, viz velký test NGP 09/15).  

Závěrem

Zvuk je samostatnou kapitolou a vyplatí se, přistupovat k němu jako k samostatnému „tématu“. Ideálním řešením je tak externí modul pro separovaný stereo audio záznam (např. Tascam)! Jelikož je dané téma značně obsáhlé, právě jsme si shrnuli to základní, bez čehož se skutečně neobejdeme. V příštím díle budeme pokračovat a přiblížíme si pokročilé a dosti specifické video DSLR příslušenství.

 

Video v DSLR (8) – jaké příslušenství potřebujeme
5 (100%) 3 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kunto Kinte Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Kunto Kinte
Host
Kunto Kinte

Jak nastavit natáčení na zrcadlovce? Snímkování 24 fps nebo 25 fps nebo 50 fps???
Děkuji za radu