Adobe a Umělá inteligence při úpravě fotografií

Před nedávnem vyšel na fotofokusu článek na téma Deep fake technologie, dnes na to nepřímo navážu tématicky hodně podobným článkem – Adobe ruku v ruce s A.I. (Umělou inteligencí).

Společnost Adobe představila nový nástroj, pomocí něhož lze snadno osobám na fotografii snižovat věk nebo měnit emoce. V principu se sice nejedná o nic nového, “omlazování” či změna výrazu osob na fotografiích je možná už mnoho let. Rozdíl je v tom, že zatímco ještě do nedávna trval celý proces řádově mnoho hodin až dní a byla k němu navíc zapotřebí spousta znalostí, nyní nám stačí několik málo kliknutí. 

Will Smith a jeho dvě verze (mladší a starší) z filmu Gemini man.

Will Smith a jeho dvě verze (mladší a starší) z filmu Gemini man.

Technologie je založena na generativních kontradiktorních sítích (GAN), které fungují na principu analýzy obrovského množství dat. K některým úpravám dochází lokálně, zatímco složitější operace musí být zpracovány v cloudu. Každý úkon je však proveden překvapivě rychle a to v řádu několika sekund. 

Kromě funkcí pro úpravu lidských tváří (které Adobe souhrnně nazývá „neural filters“, „neurální filtry“), mezi nimi najdeme i některé, které byly dostupné již dříve (nahrazení oblohy či zdokonalený výběr). Neurální filtry zahrnují řadu jednoduchých překrytí a efektů, ale také nástroje, umožňující hlubší úpravy (věk, výtaz), a to především portrétních fotografií. Intenzitu efektů lze nastavit jednoduchým tažením posuvníku. Dále lze osobám sundávat brýle nebo vyhladit nejrůznější defekty kůže.  

Na druhou stranu, jde o zatím stále mladou technologii, takže že ne všechny provedené úpravy jsou bezchybné (problematická je například odlišná barva pleti). Adobe na zdokonalení dále intenzivně pracuje – v rámci získávání zpětné vazby od samotných uživatelů.

Více na: http://www.adobe.com

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na