EIZO FlexScan EV2795: flexibilní a multifunkční pomocník

EIZO představilo kvalitní zobrazovací panel pro moderní pracoviště, mezi jehož hlavní přednosti patří multifunkcionalita v podobě široké škály rozhraní v čele s USB-C porty a následnými možnostmi využití, včetně řetězení monitorů.

FlexScan monitory jsou designově perfektně zpracovány s důrazem na jednoduchý, funkční design a intuitivní ovládání. Jsou definovány nízkou energetickou náročností, úzkým rámečkem, širokými možnostmi využití a flexibilním stojanem. Námi testovaný model EV2795 měl velikost 27“ (68,58 cm) a černé provedení. K dispozici je i menší 24“ verze (60,96 cm). Obě variatny jsou též v bílé barvě. Sofistikovaný stojan umožňuje natočení obrazovky o 344°, stejně jako měnit výšku (stojanu) – vysunutím o cca 18 cm, nebo naklápěním v rozsahu 40°. K lepší manipulaci s panelem slouží držadlo (na zadní straně). Celý panel rychle sundáte ze stojanu stiskem jediného tlačítka – a poté jej umístíte na externí držák s VESA, na zeď, stůl ap. Funkce a kvalita obrazu.

Technický popis monitoru

Technologie zobrazení panelu je IPS a rozlišení 2K (2 560 × 1 440 bodů). Obraz je jasný, kontrastní a ostrý. Bitová hloubka LUT 14-bit poskytne špičkové zobrazení i v jemných barevných přechodech. Matné provedení povrchu panelu výrazně potlačuje odlesky. Ovládání obstarají elektrostatické prvky ve spodní části panelu nahrazující mechanická tlačítka. Ovládání a nastavení základních parametrů, stejně tak i režimů zobrazení, je rychlé a bezproblémové i za horších světelných podmínek. Vedle ovládání je ve spodní části panelu umístěna také dvojice reproduktorů a snímač okolního osvětlení, automaticky optimalizující jas obrazovky.

Praktické zkušenosti s EIZO EV2795

Mezi hlavní přednosti EV2795 patří vysoká funkcionalita – hlavně díky možnostem propojení  dalšími zařízeními (PC, notebook, tablet, chytrý telefon a další periferie). Vynikajícím pomocníkem je rozhraní USB-C, které přenáší data, obraz i zvuk (plnohodnotná náhrada HDMI nebo DisplayPortu). V rámci jediného kabelu se lze připojit přes integrovaný LAN port do sítě a ještě nabíjet (máte tak vlastně 5v1). Příkon 70 W je plně dostačující pro běžné laptopy (se standardním odběrem okolo 65 W). Monitor připojený k notebooku přes USB-C plně nahradí dokovací stanici. Funkce „Daisy chain“ zprostředkuje řetězení monitorů s jedním video výstupem (grafická karta musí podporovat funkci MST). Nejprve připojíme USB-C k notebooku nebo PC a poté připojíme další monitor – přes druhé USB-C. EV2795 má dva USB-C porty: jeden je vstupní (připojení PC nebo NTB), druhý výstupní (standardně zaslepený, aby nedošlo k nechtěné záměně) –pro připojení dalšího monitoru. K  USB-C/výstup lze také např. připojit externí jednotku HDD. Kromě řetězení monitorů můžeme propojit přímo s panelem i další periferie (myš, klávesnici, chytrý telefon, tablet nebo externí HDD). Pro tyto účely je EV2795 vybaven 4×USB 3.1.

SW: Screen Instyle

Praktický SW pro rychlé přizpůsobení panelu. Při použití více monitorů (řetězení) lze zobrazení všech připojených panelů nastavit na jediném panelu. Ale i opačně, každý panel můžeme nastavit odlišně. Lze definovat i různé režimy zobrazení pro různé programy (v řetězci nebo na jednom LCD pro více oken). Například pro Adobe Acrobat: režim „Paper“; pro internet: „sRGB“; pro video: „Movie“ ap. Praktická funkce – KVM přepínač, umí rychle přepínat mezi 2 připojenými PC/NTB, při použití jedné myši a klávesnice. Hodí se v situaci, máte-li na stole osobní i pracovní notebook. Nemusíte mít pro každé zařízení samostatné příslušenství.

Shrnutí

Konektivita monitoru čítá ethernet, HDMI, DisplayPort, 2× USB-C, 4× USB 3.1, sluchátka. Příjemně překvapí perfektní nastavení barevnosti přímo z výroby (u EIZO monitorů již standard). Povedené je ovládání pomocí elektrostatických tlačítek a přizpůsobení monitoru pomocí různých módů: sRGB, Paper, Movie, DICOM + 2× User. Nechybí praktické funkce jako filtr modrého světla, nebo flicker-free (eliminace mihotání obrazu). EIZO FlexScan EV2795 je špičkovým monitorem moderní kanceláře 21. století, který nabídne  bezkonkurenční možnosti konektivity a mnoho praktických funkcí, což z něj dělá plnohodnotnou dokovací základnu. Jeho možnosti konektivity a funkce z něj dělají velice praktického a flexibilního pomocníka do kanceláře i do studia.

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na