Adobe Lightroom – představení

Adobe Photoshop Lightroom představuje vynikající (a troufám si tvrdit, že v současnosti jeden z vůbec nejlepších) softwarových řešení pro úpravu, organizaci a “vyvolávání” digitálních fotografií. LR obsahuje zároveň i velice kvalitní RAW konvertor, spolupracující v podstatě se všemi (dnes používanými) fotoaparáty, značkami a modelovými řadami! Ještě donedávna jsem pracoval převážně v Adobe Photoshopu, ovšem poté co jsem si jednou (spíše “z leknutí”) vyzkoušel Lightroom, už jsem u něj zůstal a využívám z 85% k editaci fotografií právě jeho služeb. Na Photoshop jako takový jsem ale samozřejmě nezanevřel, jen jsem jej na úpravy fotografií notně omezil právě ve prospěch LR.

Mezi praktické funkce Lightroomu patří: dávkové operace, uspořádání fotografií, editace (jak běžné – velikost, ořezy, barvy; tak i pokročilejší – retuše, práce s křivkami a úrovněmi), dále tvorba internetových galerií, příprava fotografií k tisku.

Devízou Lightroomu je také skutečnost, že využívá nedestruktivních nástrojů pro editaci (vč např. špičkové redukce šumu), takže fotografie netrpí ztrátou dat, způsobenou kompresí. LR samozřejmě obsahuje i APS plugin, takže lze pohodlně přecházet mazi Lightroomem a Photoshopem (např. v případě potřeby rozsáhlejších úprav, retuší, koláží atd.).

Právě startující dlouhodobý seriál by vám měl usnadnit práci a zároveň poskytnout jednoduchý návod pro práci s tímto skvělým fotografickým nástrojem aneb už žádné zničené fotografie ale jen skvělé snímky.

CELÝ SERIÁL ADOBE LIGHTROOM ZDE
Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na