Ohlédnutí za rokem 2013: co se událo ve fotografii

Přelom roku je pro většinu z nás časem bilancování, občasných (větších či menších) změn a samozřejmě i obdobím pro různá předsevzetí (s jejichž plněním je to ovšem většinou zcela jiná pohádka :-)). Nejinak je tomu i v našem případě. Ohlédli jsme se do minulého roku, co zajímavého se událo (nejen) ve fotobranži. Letošní rok sice nebyl nijak extra revoluční, nicméně několik zajímavých, možná i svým způsobem zásadních událostí, přeci jen proběhlo. Nechci zde fundovaně mapovat všechny světové události ve fotografii, tisku, videu a přidružených oborech (ono by to dost dobře ani nešlo), spíše to berte za jakýsi neoficiální přehled (TOP10) událostí, které jsou z mého pohledu zajímavé a přínosné – ať již v rámci naší malé české kotlinky či z pohledu globálnějšího.

FF zrcadlovky všude kam se podíváš

Jednou ze zcela zásadních změn ve světě digitální fotografie byl nástup těch nejvýkonějších a nejlepších digitálních zrcadlovek i do amatérského (semi / semi-profi) segmentu. Tato vcelku revoluční změna sice už nastartovala v posledním kvartálu roku 2012, nicméně naplno se to rozjelo (vč. prodejů) až v roce minulém. Trojice předních výrobců představila svá želízka v ohni: Canon EOS 6D, Nikon D600 a Sony Alfa 99 – které jsou vybaveny tzv: “Full-frame” (FF/FX) snímačem o rozměrech, odpovídajícím kinofilmovému políčku (cca 36 x 24mm)!

Fotofokus dodává:

Celý boom však neměl takový ohlas, jak výrobci (tajně či veřejně) očekávali. Dle posledních informací (neoficiálních) se počty prodaných kusů pohybují v jednotek, max. desítek kusů. Ono se moc není čemu divit – DSLR za řádově 50tisíc a více vážně není zrovna “za lidovku” a kdo chtěl full-frame, ten už dávno sáhnul po výběhových (leč vysoce kvalitních) modelech EOS 5D, D700 či Alfa 850/900. Navíc jsou důležitější věci, než vyměnit svou dobře sloužící zrcadlovku za téměř to samé, jen s větším snímačem. 

Canon EOS 6D s plnoformátovým snímačem  

Recenze Canonu EOS 6D ZDE

Adobe Cloud

Cloud = služba / virtuální prostor pro sdílení nejen dat, fotografií a videí ale také programů, aplikací a licencí k nim! Systém Cloudu nabízí SW aplikace, data a jejich správu – která nejsou vázána na konkrétní počítač ani na (vaší) momentální geografickou oblast. Společnost, která udělala v posledním roce ze slova “Cloud” téměř démonické zaklínadlo (ač není zdaleka jediná, kdo jej využívá), je Adobe systems. Stejně jako jiní dodavatelé, si i Adobe od svých creative-cloudových služeb mnoho slibuje, Ono 200 tisíc platících předplatitelů Adobe Creative Cloude jen za první cca 4 měsíce spuštění služby hovoří samo za sebe.

Fotofokus dodává:

Myšlenka Cloudu je skvělá – ač není nijak nová! Tak například Apple používá Cloudové služby již dávno. Mnoho dalších výrobců (zejména z IT oblasti) s cloudem též více či méně koketuje. A když už jsme u toho, obyčejný email je co?! Samozřejmě služba založená na “cloudu”. To samé můžeme říci i o YouTube nebo třeba sociálních sítích! Problém cloudu spočívá v jeho snadném zneužití! Typicky Adobe to pojalo velkolepě, ovšem ze svých zákazníků (hlavně těch nových) si udělalo tak trochu “rukojmí ve vlastním systému”. Prostě: “Buďto budeš v cloudu nebo nic, milý zákazníčku!”

3D tisk

Technologie 3D je hudbou budoucnosti a vedle oblastí jako fotografie, home-entertainment či film si pěšinku (už nějakou dobu) prošlapává i do oblastí tisku, reklamy a polygrafie. Nicméně stále jde o relativně nový obor! Kvalita 3D tiskáren je již na relativně slušné úrovni, nicméně stále se jedná o poměrně nákladnou záležitost, kde pořízení základní tiskárny vyjde na cca 40-70 tisíc (a to nepočítaje náplně do ní)! Jeden z našich propagátorů 3D tisku – Josef Průša – představil v rámci živé prezentace Reklamy/Polygrafu 2013 tisk 3D tisk a jeho použití. Zajímavým projektem je třeba RepRap – open hardware 3D tiskárna segmentu SOHO, kterou si může v podsatě každý (trochu manuálně zručný) doma sám postavit.

Fotofokus dodává:

Přiznávám, že tohle téma mě bere! Byl jsem přitomen na několika prezentacích 3D tiskáren a bylo vždycky fascinující sledovat na vlastní oči tisk trojrozměrných předmětů! Představa, že v budoucnu si budete moci jakýkoli předmět či součástku doma sami vytvořit a ihned tisknout, je super! Na druhou stranu, nezbytná je zde perfektní znalost 3D programů a schopnot si požadované věciky navrhnout, změřit a “nakreslit”. Nicméně třeba taková NASA již experimentuje s 3D tiskem a má v plánu jej využívat na dlouhých kosmických letech – pro tisk jídla! A existuje dokonce už i 3D tiskárna (zatím ve fázi vývoje), schopná vytisknout celý dům (vč. všech rozvodů, elektroinstalace atd. To vše do 24 hodin!!!)

RepRap tiskárna 3D  

 

UV tisk

Další – sice ne úplně nová, leč zatím stále vcelku čerstvá zálěžitost. Jedna z nejnovějších technologií ve velkoformátovém tisku, vhodná k okamžitému a odolnému tisku na širokou škálu materiálů! Ačkoli UV inkousty již jsou na trhu okolo cca 10 let, stále stojí vlastně na začátku svého (zatím úspěšného) tažení, stále se vyvíjí a vylepšují. Oproti vodou ředitelnému a ředidlovému inkoustu přináší UV potisk deskových (pevných) materiálů a možnost tisku přímou barvou, především bílou. UV inkousty mají široký barevný gamut, velkou sytost a odolávají dobře jak vodě, tak UV záření.

Fotofokus dodává:

V podstatě bych zde mohl říci v bleděmodrém to samé, co u předchozího odstavce o 3D tisku! UV tisk je super a má před sebou velkou budoucnost! Zajímá mě, baví mě! Nevýhodou je, že se jedná zatím stále o dost nákladnou technologii, kde slušná UV tiskárna stojí několik set tisíc (počítáno v Ojrech!).

Apple iPhone 5S/C

Apple představil na podzim 2013 dlouho očekávanou (a diskutovanou) novou generaci iPhonů (mno, novou? Jak se to vezme). Jde o vylepšenou verzi (hned dvojici) stávající iP-pětky! Opakuje se tak historie s předchozí „čtverkou“, která byla též dostupná jako iP 4S a „okleštěná“ iP 4ka. Nové iPhony se nesly ve jménu označení: 5S – vylepšený model a iPhone 5C – “light” varianta nové „pětky“. Novinky jsou samozřejmě výkonější, rychlejší, nadupanější a… dražší…

Fotofokus dodává:

Pro mě osobně tak trochu zklamání. Apple začíná zvesela „recyklovat“ a žít ze svých minulých úspěchů. Inu, někteří lidé jsou zkrátka nenahraditelní a po „odchodu“ takové osobnosti a vizionáře jako byl Steve (nechť je mu země lehká!) přestává Apple tlačit na pilu (a tím i na konkurenci). Doufám, že se pletu a při dalším představování novinek, nám to firmička s nakousnutým jablkem ve znaku zase řádně nandá!

Apple iOS 7

V září 2013 Apple uvolnil novou verzi iOS7! Že se jednalo o dost radikální řez bylo všeobecně známo již dlouho před uvedením nového iOS. Nová verze disponuje několika vylepšeními, zcela překopaným designem (překvapivě), údajně svižnějším chodem a spoustou nových funkcí! Co už není tak pozitivní, že korektně “šlape” jen na nových iPhonech a iPadech. Majitelé například “čtverek” iPhonů mají zkrátka peška!

Fotofokus dodává:

Špatnou zprávou je, že není cesty zpět (proces je nevratný)! Opakuje se scénář jako v případě Adobe Cloudu, i Apple si z nás udělal své rukojmí a dává tím jasný vzkaz klientům: “Zahoďte staré železo a kupte si nové, jinak vám to nebude fachčit!” Což osobně považuji za vrchol arogance… [end of message]

Fujifilm JetPress 720

Fujifilm JetPress 720 – archový inkjetový tiskový stroj, posunující laťku kvality produkčního tisku opět o něco výše. Jde o výsledek dlouhodobé spolupráce firem Hiedelberg a Fujifilm, kde se v podstatě jedná o notně upgradovaný klasický ofsetový stroj, který však “nafasoval” inkoustové tiskové hlavy! Výsledkem je výjimečně precizní tisk – ovšem v produkčním prostředí! Tiskové hlavy umožňují dosáhnout reálné rozlišení 1200 x 1200 dpi a stroj vytiskne až 10 800 stran A4 za hodinu!

Fotofokus dodává:

Měl jsem tu čest, vidět výsledky v praxi. Společnost GRAFIE CZ – s níž úzce spolupracuji, vytiskla jedno číslo svých Novin pro grafický průmysl (konkrétně vydání 17/2013) právě na tomto zařízení a výsledek byl na první pohled famózní! Óóó ty barvy, ten kontrast a především ta černá! Byla opravdu černá. Krásná práce…

Fujifilm JetPress 720  

Nejvýkonnější fotaparát na světě

Představte si fotoaparát s rozlišením 570 Mpix! Největší a nejvýkonější stroj – tzv. „Dark Energy Camera“ postavila společnost Fermilab v Cerro-Tololo (americká vesmírná observatoř v Chile). Ini dobře, bylo to již v období od ledna do října 2010. Nicméně spuštěn byl do ostrého provozu až na přelomu roku 2012/2013. Přístroj je principielně určen pro zkoumání vzdálených galaxií a především tzv.: temné energie (viz samotný název). Zásadní rozdíl oproti konvenčním fotoaparátům je v samotné velikosti i v konstrukčním provedení. „Dark Energy Camera“ nemá jediný snímač (jako běžné digitální fotoaparáty a DSLR) ale obsahuje jich hned 62 (typu CCD). Každý z nich má tedy v průměru rozlišení cca 9,2 Mpix, což už odpovídá současnému standardním (levnějším) digitálním fotoaparátům.

Fotofokus dodává:

Bez komentáře…[to je prostě bomba, k tomu není co dodat]

Fotofokus projekt

Mno a samozřejmě to nejlepší na závěr! Loni byl spuštěn projekt Fotofokus, který se neúnavně věnuje fotografii, tisku, videu a vším co s danými tématy souvisí! Důležitou součástí projektu Fotofokus jsou též “foto seriály”, kde pomalu finišuje oblíbený seroš Fotografujeme s DSLR ale dalších několik neméně zajímavých seriálů už je v běhu. Pravidelně na Fotofokusu.cz pořádámě též foto soutěže. Stinnou stránkou je, že aby tento projekt žil a hlavně rostl, potřebuje podporu! A to jak podporu Vás – čtenářů, tak podporu inzerentů (obojí zatím zdaleka není takové, jak bych si představoval, ale lepší se to). Proto nám zachovejte přízeň a šiřte tento odkaz dále – mezi své přátele, kolegy, příbuzné a známé! Bez Vás to nepůjde!

A pokud toto čtete, jste ZDE 🙂

Acefoto eShop

Druhé a poslední “přihřátí vlastní polívčičky”. Acefoto eShop (přidružená část mého dalšího projektu acefoto.cz). Zde najdete komplexní nabídku foto obrazů, postupně rozšiřující se fotobanku, velkoformátový fotografický tisk a neustále nové inovace a produkty! Zatím poslední novinkou je nabídka špičkových fotografických filtrů českého výrobce VFFOTO za bezkonkurenční ceny! V letošním roce plánujeme rozšířit nabídku o foto knihy a foto alba…

A proč si nechat tisknout právě u nás?! Protože nabízíme

  • rychlost (foto obrazy do 48 hodin)
  • libovolné formáty a produkty
  • vstřícnost
  • špičkové technologie a materiály
  • ale hlavně fotografii rozumíme a nabízíme nejlepší poměr ceny / kvality na trhu! Fakt!

Více info najdete ZDE

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na