Lytro představilo novinku Illum

Jako blesk z čistého nebe přišla v těchto dnech aktuální zpráva o horké novince společnosti Lytro (i když neoficiálně se v kuloárech již nějakou dobu cosi šuškalo), která už je nějakou dobu veřejně známá coby výrobce zcela nového konceptu plenoptického fotoaparátu. Ten se vyznačuje zcela odlišným přístupem k fotografování.

Lytro Illum

Koncept a filozofie Lytro fotoaparátu je známa již dávno: rozvířit stojaté vody fotografického segmentu, vnést do něj nový vítr a především ukázat širokým masám, že cest je vždy více a že to všechno zdaleka nekončí “jen” u nadupaných zrcadlovek s full HD videem, full-frame snímačem a dotykovým LCD! Nová generace Lytra se evidentně poučila ze svého prvorozeného bratříčka a svým zájemcům nabídne úplně nový design, vyšší rozlišení, velký display… zkrátka vše, co bylo předchozí verzi (často po právu) vytýkáno.

Design a vybavení

Na první pohled zcela zásadní změny doznaly fyzické parametry. Zatím se zdržuji hodnocení, je-li to správně či nikoli. Obojí má něco do sebe, nicméně prvnímu Lytru se nedal upřít onen punc originality. Lytro Illum připomíná již mnohem více fotoaparát – svým designem je někde mezi Sony R1 androidími Samsungy NX a “bodyless” Sony QX. Rozměry a hmotnost jsou: 166 x 145 x 86 mm a 940g s tím, že většinu prostoru “sežere” masívní objektiv. Samotné tělo je (vzhledem k rozměrné optice) malé, ovšem vybavené slušným 4” dotykovým a výklopným LCD (800 x 480 bodů rozlišení). Ovládání opět vyznává minimalistické pojetí, což je jenom dobře (alespoň něco zůstalo zachováno)!

Specifikace

Výraznou inovaci představuje (nejčastěji kritizované) rozlišení. Zatímco původní Lytro disponovalo 11 MRayi rozlišením (ekvivalent po přepočtu na běžné obrazové body činil cca 1,2 Mpix), Lytro Illum má již zajímavých 40 MRayů – což nám dá ekvivalentě bezmála 5 MPix (což už postačí i pro tisk větších formátů). Skvělá světelnost f/2 zůstala zachována. Rozsah ohnisek je zde 30-250mm (po přepočtu na kinofilm), který nám dá zhruba 8,3x zoom. Z kreativních funkcí nechybí expoziční režimy Tv/S (Priorita času, s nejkratší dobou expozice 1/4000s), priorita ISO, dokonce i plně manuální režim (z dostupných informací jsem nezjistil, zda-li clonu lze řídit – u původní Lytro verze nelze – ale jak to tak vypadá, zde tomu nebude jinak). 

Závěrem

Lytro Illum zatím nabízí množství otázek (z mého pohledu více než odpovědí), velkou neznámou je například použitý software – oficiální zdroje uvádějí že jej poskytly Adobe a Apple (což je logické, vzhledem k velké angažovanosti Applu), jiné zdroje však uvádí, že v tom má prsty Google se svým Androidem. Též není známo jak to bude s videem, nicméně co už známo je, že nové Lytro by se mělo více orientovat na oblast 3D, kde je rozhodně velký potenciál. Počítat můžeme se silným propojením online (sdílení na sociálních sítích -Facebook, Twitter, Google+ atd.). Prodej fotoaparátu LYTRO ILLUM bude v ČR zahájen v červnu 2014 za maloobchodní cenu 1,599 euro (43.990 Kč). To sice není zrovna za “lidovku”, každopádně Lytro Illum představuje velice cílevědomý a neméně zajímavý produkt, který přináší vylepšení ve všech směrech, kde mělo první Lytro značné mouchy. Těším se na něj! A Vy?

Další informace na: www.lytro.com

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Lytro Camera - fotoaparát s rozlišením 755 mpix | FOTOFOKUS Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] nápady i technologiemi – viz Lytro fotoaparát I. generace (recenze zde) nebo upgrade Lytro Illum. Na straně druhé se nedaří tyto technologicky zajímavé novinky masově prosadit na trhu […]