Epson: Reálný tisk na různé materiály

Zajímavé modely jste mohli spatřit též u Epsonu, který prezentoval hned několik (svým způsobem revolučních) řešení řady SureColor: SC-F7100/6000, SC-S70610 a modely řady SureLab D700.

Návštěvníci letošního veletrhu Reklama Polygraf budou moci zhlédnout ukázky tisku, včetně Dye sublimační technologie pro transfer na textilie, dřevo, hliníkové desky a další materiály. Expozici Epsonu doplňují technologická videa k jednotlivým modelovým řadám tiskáren. Na veletrhu Epson představí tři produktové řady tiskáren SureColor a Stylus Pro, z nichž budou k vidění novinky SC-F7100 a SC-2000, SC-S70610, StylusPro SP7900 a minilabová tisková řešení SuperLab SL-D3000, D700 a micro lab D7. Návštěvníkům budou na veletrhu k dispozici zástupci společnosti Epson, kteří spolu s autorizovanými partnery Tepede CZ/SK, Fomei a.s. a Nanotec s.r.o. dokáží navrhnout komplexní řešení nejen v oblasti velkoformátového tisku.

Ink/sublimační proces

Modely SC-F tisknou na základě sublimačního procesu, kdy se speciální inkoust (typu: Dybase) tiskne na nosné médium (papír) a následně putuje do lisu/zapékací jednotky, kde dochází k přenosu substrátu (sublimaci) na konečné médium. Teplota, při níž dochází k sublimaci je 200 st. a proces sublimace trvá okolo 60s (dle materiálu). Představené modely disponují šíří 64” (162,5cm) – Model SC-F7100, resp. 44” (118 cm) – model SC-F6000. Obě zařízení tisknou z role (podkladový materiál). Lisovací jednotky budou dodávány v několika rozměrech (od malé, velikosti cca A2) až po velkou jednotku o šíři 165cm.

Rozlšiení tisku je 1 440 x 720 dpi a rychlost 16-63 m2/hod (dle zvoleného režimu, typicky 30 m2/hod v produkčním režimu). Zásobník inkoustu má kapacitu 1,5L. Tiskárna používá speciálních inkoustů UltraChrome DS.  

Klady a zápory

Výhodou je, že lze potisknout širokou škálu médií, podmínkou je alespoň 50% polyesteru na daném podkladu. V případě substrátů k potisku spolupracuje Epson se společností Nanotec s.r.o., která dodává desky (alu, dřevo), určené k finálnímu tisku. Můžete potisknout hliníkové desky, dřevo, stejně jako textílie. Nevýhodou je složitější proces tisku, kdy je nutné nejdříve potisknout papír (sloužící jako nosné médium) a až poté nanést barvy pomocí “zapékacího” lisu na konečný podklad (textil, desku).

Závěrem

Nové modely řady SC-F tak kombinují výhody klasického inkoustového tisku a sublimační technologie, takže výsledkem je tisk ve špičkové fotgrafické kvalitě, ale zároveň jsou tisky extra odolné a lze je bez problému použít též v exteriérech a prostředích s působeních nežádoucích vlivů jako je vlhko, prach, teplotní rozdíly atd. Novinky mají být odpovědí na stále sílící vliv UV inkoustů, kde narozdíl od nich nevytváří na podkladu strukturu (UV barvy jsou zapékány na povrchu, zatímco barvy nových modelů Epsonu se “dostanou pod povrch” média).

SC-S řada

Model SureColor SC-S70610 představuje 64” (162,6cm) model, tisknoucí pomocí speciálních inkoustů (tzv UltraChrome GSX), kterých je zde celkem 10 – klasický CMYK model, je doplněn o light verze C a M (azurová a purpurová), dále je zde přidána šedá (grey) – pro B&W fotografii – a oranžová barva (pro lepší podání pleťovky). Specialitkou jsou dva poslední inkousty – bílý (W) a metalický, dokonale imitující lesklý papír, popř. Efekt parciálního laku! Zařízení je schopno tisknout v rozlišení až 1 440 x 1 440 dpi. Výhodou modelů SureColor SC-S je možnost potisku na širokou škálu médií, kde v podstatě lze tisknout jak na běžné fotografické papíry (lesk, mat, satén, perleť) tak na speciální média typu: plátno, vinyl či transparentín film. To vše do šířky až 162,5 cm. V režimu 8-barevného tisku, pracuje SureColor SC-C70610 rychlostí až 26,8 m2/hod, v režimu s metalickým inkoustem tiskne rychlostí až 4 m2/hod.

SureLab D700

Jedna z posledních novinek, inkoustová produkční tiskárna pro rychlou výrobu fotografie s šířkou potisku až 20cm (přesně 205 mm) do délky až 1m! Zařízení využívá 6-barevný systém UltraChrome D6-S (Black,Cyan,Magenta,Yellow,Light Cyan,Light Magenta – 6×200 ml) a rozlišení 1 440 x 720 dpi. Tisknout lze od malých obrázků 9×13 cm až do velikosti A4 (cca 20×30 cm – vč. panoramat až do délky 100 cm). SureLab D700 tiskne ve třech kvalitativních režimech: rychlý, standardní, nejvyšší kvalita. Tisk formátu 10 x 15 cm = 8s/10s/20s (rychlý/standard/nejvyšší kvalita), resp A4 = 30s/36s/69s (rychlá/standard/nejvyšší kvalita). K dispozici jsou role v délce 62m, s šířkou:  10,2 / 12,7 / 15,2 / 20,3 a 21cm. Typ papírů: RC lesk, RC Mat-luster, ArtMatte. Ideální řešení pro expresní tisk na akcích typu: svatby, oslavy, rauty, firemní večírky ap. Cena D700: 2.950,00  EUR bez DPH.

Shrnutí

Modely SC-S mají být alternativou k eco-solventnímu tisku, kde použité inkousty vlastně jsou založeny na podobné bázi jako právě běžný eco-solvent (I když oficiálně se Epson od tohoto označení distancuje, faktem budiž, že použié inkousty obsahují malé množství rozpouštědel). Důležité je, že výtisky z tiskárny mají vlastnosti srovnatelné s běžným solventem/eco-solventem (stabilita, odolnost), ovšem 10-barevné modely SC-S splňují všechny přísné ekologické normy a lze je tak bez problému provozovat v neodvětraných místnostech! Typické využití zařízení: tisk plakátů, billboardů a všech extrémně namáhaných venkovních aplikací. Díky širokému barevnému gamutu navíc vše ve špičkové fotografické kvalitě!

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] též u Epsonu, který prezentoval hned několik (svým způsobem revolučních) řešení řady SureColor: SC-F7100/6000, SC-S70610 a modely řady SureLab […]