Současná situace na poli foto, video a tisku

Současná situace ovlivnila všechny segmenty trhu. Někde udeřily následky epidemie s drtivou silou, jinde méně. Nicméně ztráty jsou (a ještě budou) v konečném důsledku téměř všude. Jsou segmenty, kterým se daří – v první linii to je bezpochyby farmacie, lékárny a eshopy – zaměřené především jídlo a potraviny. Pak jsou to naopak segmenty, které byly zasaženy zcela fatálně – cestovní ruch, ubytování a pohostinství.  

Jak jsme právě naťukli, hodně oborů bylo zasaženo silně, jiným se daří paradoxně dobře. Do první kategorie patří podnikatelské subjekty přímo závislé na turistickém ruchu a osobních návštěvách zákazníků: hotely, restaurace, cestovní kanceláře, divadla, kina a veškeré eventy (kulturní, společenské a sportovní akce). Kde naopak současný stav paradoxně spíše nahrává, jsou segmenty trhu s nutnými potřebami jedoucích současně na vlně on-line služeb (lékárny, zdravotní pomůcky, drogerie, dětské zboží, potraviny, potřeby pro zvířata). Spousta dalších oborů – včetně foto, video a tisku (aneb branže, pro nás relevantní) – stojí někde mezi. 

Firmy, připravené na svět e-komerce a e-obchodu ještě před koronakrizí, vyšly ze všeho vcelku dobře (foto: Martin Hájek)

Omezeni ale fungující 

Drtivá většina provozů jede, sice s omezeními, ale jede. Podle průzkumů padly napříč celým foto, video, tiskovým businessem objednávky v průměru o 30–50 % oproti běžné produkci. Nicméně i zde vidíme extrémy na obou frontách. Jednoznačně nejhůře dopadli fotografové – především ti, kteří se zaměřují na reportážní fotografii (svatby, plesy a eventy obecně). Naopak, ti, kteří se zaměřují například na reklamní a produktovou fotografii (což je třeba i můj případ) zakázky většinou stále mají – sice méně ale mají! Segment video tvorby v podstatě kopíruje fotografický segment. 

Reklama Polygraf 2019 – to se ještě mohly pořádat veletrhy s hojnou návštěvností (foto: Martin Hájek)

Tiskové provozy

Oblast fotografického a velkoformátového tisku nebyla zas tak výrazně zasažena – zejména ty provozy, které měly již dobře fungující on-line. Velkoformátový tisk reklamy (signmakingu) byl na tom sice o poznání hůře, na druhou stranu otevřely se zde nové možnosti (podlahová reklama, plexiskla, ochranné materiály atd.). Každý danou situaci řeší, jak se dá. Někteří se věnují jiným produktům, jiní se pustili zcela novým směrem. Jak potvrzuje nezávisle na sobě několik společností jak z řad poskytovatelů tisku, tak z oblasti dodavatelů materiálů a technologií, v první vlně nouzového stavu byl největší zájem o ochranné štíty do obchodních přepážek a podlahovou grafiku pro lékárny, benzinové pumpy ap. Hlavní podíl tak měly sety podlahových grafik a kombinace tiskové i speciální protiskluzové laminace na podlahovou grafiku. Ve srovnání s kampaněmi, které proběhly v loňském roce, se jedná o velmi prudký nárůst těchto materiálů (až 600 %). Problém však je například i v tom, že jde často o materiály nevyrábějící se v ČR. Dostupnost je tedy velmi složitá. Stoupl zájem o ochranné štíty pro provozy veřejného stravování velkých podniků. Všichni řešili diskrétní zóny – jak pro označení podlah, tak k separaci personálu od návštěvníků nebo zákazníků. 

On-line svět je do velké míry nezávislým kanálem, jede si vlastní cestou (foto: Martin Hájek)

Vzniknou nové směry?

Otázku, jak se změní způsob myšlení zadavatelů tisku i foto zakázek vnímají dodavatelé i poskytovatelé dotčených služeb různě. Vše bude záležet na budoucím vývoji situace a množstvích omezení, které téměř jistě ještě přijdou. Už teď můžeme na mnoha místech vidět provizorní řešení ochrany personálu. Ta budou postupně nahrazena sofistikovanějšími aplikacemi, i když nejspíš nepůjde o žádný zásadní artikl. Současně však diskrétní zóny přestanou být doménou pouze u bank a budou stále více pronikat i do obchodního sektoru. To bude znamenat nemalé investice, se kterými bude třeba do budoucna počítat. 

Velkoformátový tisk, fotoobrazy, fotoknihy – segment, co relativně funguje i v krizi (foto: Martin Hájek)

Shrnutí

Na závěr přelaďme na optimističtější vlnu. Ne všude je situace tristní. Naštěstí jsou obory, kde se stále daří (v rámci daných možností, samozřejmě). Například oblast polepu aut (wrappingu) kontinuálně pokračuje. Stejně tak nezaznamenal žádný propad prodej ochranných fólií (polyuretanová fólie na ochranu různých povrchů). A naopak jsou i segmenty, kde mají vyloženě nárůst. Typickým příkladem jsou provozy zaměřující se na tisk potravinářských obalů nebo etiket. Zde je patrný silný nárůst (50, někde dokonce až 100 %) oproti loňskému roku. Na druhou stranu, sice mají dostatek zakázek, ale paradoxně zas není nač tisknout, dodavatelé je zkrátka nestíhají zásobovat materiálem. Řešení? Každý by měl přehodnotit a vyladit své portfolio tak, aby bylo co nejstabilnější. To znamená i nějaké investice. Hlavně je třeba být připraven. 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na