Nadav Kander získává ocenění za výjimečný přínos fotografii

Nadav Kander získal ocenění za výjimečný přínos fotografii udílené v rámci soutěže Sony World Photography Awards 2019. Součástí výstavy Sony World Photography Awards 2019 bude rozsáhlá prezentace díla Nadava Kandera, která se bude konat ve dnech 18. dubna – 6. května ve výstavních prostorách Somerset House. Světová fotografická organizace dnes oznámila jméno příjemce ocenění za výjimečný přínos fotografii pro rok 2019 v rámci soutěže Sony World Photography Awards, jímž se stává fotograf Nadav Kander.  

Umělec si ocenění, které mu bylo uděleno za mnohostrannost a zásadní vliv na fotografii jako médium, převezme během slavnostního ceremoniálu 17. dubna. Součástí ocenění bude také rozsáhlá prezentace fotografových děl v průběhu výstavy Sony World Photography Awards 2019, která se bude konat ve dnech 18. dubna – 6. května v londýnské galerii Somerset House. Výstava nabídne návštěvníkům jedinečnou možnost seznámit se se sedmi jeho různými ucelenými soubory děl, ať už světově uznávanými, či méně známými, včetně portrétů, studií postav, krajin a studií pohybu, které se představí najednou.

Ku příležitosti zahájení výstavy se bude dne 18. dubna konat přednáška pro veřejnost, během níž povede William A. Ewing rozhovor s Nadavem Kanderem. Ve vydání ročenky soutěže Sony World Photography Awards pro rok 2019 bude otištěna nová esej Davida Campanyho pojednávající o autorově díle a unikátní výběr Kanderových fotografií.

Nadav Kander ke svému ocenění uvedl: „Získat ocenění za výjimečný přínos fotografii pro rok 2019 je pro mne velkou ctí, protože sděluje, že se člověk stal inspirací pro ostatní, a myslím, že neexistuje větší kompliment. Cítím se být poctěn, že jsem se dostal do společnosti mých předchůdců, kteří ocenění získali v uplynulých letech, a pokud jsem inspiroval lidi k tomu, aby šli ještě víc do hloubky a fotografovali ještě autentičtěji, potom se cítím být poctěný dvojnásob. Rád bych také poděkoval Sony a Světové fotografické organizaci za tuto platformu, která je skutečně velmi velkorysá.”  

Scott Gray, výkonný ředitel Světové fotografické organizace, dodává: „Nadav Kander nad jiné vyniká svou všestranností, silou i delikátností. Silné a působivé snímky, které mají neuvěřitelný rozsah, ukazují dominanci člověka nad nevinností našeho prostředí. Jsem potěšen, že Světová fotografická organizace může vyjádřit poctu takto významnému umělci tím, že představí díla z celé jeho kariéry najednou.”

Převzetím ocenění za výjimečný přínos fotografii se Kander připojí k dalším laureátům, mezi něž patří Candida Höferová, Martin Parr, Elliott Erwitt, William Klein, Eve Arnoldová a Mary Ellen Marková. Soubor Kanderových děl pro výstavu 2019 Sony World Photography Awards byl připraven ve spolupráci s galeriemi Flowers Gallery v Londýně a New Yorku. Samostatná výstava Nadav Kander: Dark Line – The Thames Estuary se bude konat v newyorkské galerii Flowers Gallery ve dnech 4. dubna – 25. května 2019.

VERNISÁŽ VÝSTAVY PRO TISK: čtvrtek 18. dubna v 9:00 dopoledne v londýnské galerii Somerset House.

RSVP na adresu press@worldphoto.org

NADAV KANDER

Během své profesní dráhy, která trvá již více než 30 let, působil Nadav Kander (nar. 1961) vždy jako mocná hybná síla fotografie. Jeho umělecký rozsah pokrývá médium fotografie v celé jeho šíři a jeho cenami ověnčené práce z oblasti reklamní, portrétní, figurální i krajinářské fotografie nesou jeho charakteristický styl, který často evokuje pocity ticha a stísněnosti.

Mezi jeho předchozí projekty patří mimo jiné: Yangtze – The Long River, práce zvítězila v soutěži Prix Pictet v roce 2009; Dust, dílo, které zkoumá stopy studené války v radioaktivních ruinách utajovaných měst na hranici mezi Kazachstánem a Ruskem; Bodies 6 Women, 1 Man a Obama’s People, uznávaná série 52 portrétů, které vznikly, jako zakázka pro časopis New York Times Magazine. Jeho aktuální série s názvem Dark Line – The Thames Estuary je osobní reflexí krajiny okolo řeky Temže v místech, kde se vlévá do moře.

Výstava Sony World Photography Awards 2019

Práce Nadava Kandera budou vystaveny v londýnské galerii Somerset House a budou součástí výstavy Sony World Photography Awards 2019.

Tato rozsáhlá nová výstava nabízí hloubkový vhled do těch nejlepších vizuálně ztvárněných příběhů a obrazů zachycených během roku 2018 umělci z celého světa, kteří byli za svá díla v soutěžním ročníku 2019 oceněni.

Výstava sestává z více než 800 snímků a představuje široké spektrum fotografických přístupů a témat. Cílem této globální výstavy je představit vítězné práce a fotografie, které se umístily v užším výběru letošního ročníku v některé ze čtyř soutěží: profesionální, otevřené, studentské a soutěži pro mladé fotografy, včetně děl umělce, který získá titul Fotograf roku. Do soutěžního ročníku 2019 bylo přihlášeno 327 000 děl ze 195 zemí a regionů. Tato soutěž je tak jednou z nejdůležitějších fotografických soutěží světa.

Vedle hlavní výstavy bude probíhat také výstava děl fotografů, kteří získali v soutěžním ročníku 2018 grant pro profesionály, studentský grant nebo grant pro ženy Sony Alpha Female, dále budou vystaveny vítězné fotografie ročníku 2019 soutěže 2019 ZEISS Photography Award a díla, která se dostala do užšího výběru. Navíc zde bude k vidění také pečlivě vybraný soubor fotografií z projektu The Swap Project. Jedná se o iniciativu Světové fotografické organizace a platformy Creativehub, které podnítily celosvětovou fotografickou komunitu k tomu, aby si vzájemně vyměňovala svoje nejlepší tisky.

Po londýnském debutu Výstavy Sony World Photography Awards 2019 se výstava vydá na celosvětové turné a představí se mimo jiné v Japonsku, Německu nebo v Itálii.

Zdroj: Sony

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na