Jak upravovat fotky (1) – začínáme

Často se to podceňuje, přesto – nebo možná právě proto – je tím vůbec nejdůležitějším krokem důsledná a hlavně průběžná selekce. Digitální fotoaparáty – DSLR, CSC, kompakty i fotomobily, jsou skvělé pro svou flexibilitu a široké možnosti využití. Na druhou stranu, v mnoha ohledech nám dělají vlastně i tak trochu mědvědí službu. Pořízení digitálního snímku (nebo videa) je strašně snadné a rychlé. Svádí to fotit hodně a pořád. Výsledkem jsou pak 100… 1 000… 10 000 fotografií v digitální podobě. Z nich pak mnoho duplicitních, nevalné kvality technicky i obsahově. Základem proto musí být systém, zahrnující zhruba následující posloupnost:  

  1. úklid – průběžné promazávání
  2. selekci
  3. třídění a štítkování
  4. editaci
  5. export 

Vše začíná důslednou selekcí, systémem – který vám bude vyhovovat

Kázeň je to hlavní

V první řadě si musíte uvědomit starou dobrou pravdu: Koš je náš nejlepší kámoš! Nebojte se mazat, není to žádná ostuda! Řiďte se rozumem ale i citem! Je špatně zaostřeno? Pryč s tím! Nelíbí se mi něco ale nedokáži hned říct co? Pryč s tím! Dalším důležitým faktorem je smysluplná katalogizace. Jednak musíte snímky protřídit a následně je někam dát. Dnešní pokročilé programy pro práci s fotografiemi – Adobe Photoshop. Adobe Lightroom, Zoner Photo Studio – již využívají velice sofistikovaný systém třídění, štítkování i popisování fotografií. Lze využívat klíčová slova, dávkově upravovat, přesouvat a přejmenovávat. Dále pracovat s exifem či pomocí GPS údajů řadit snímky, např. dle místa a času pořízení. Pojmenovávání a řazení fotografií do složek je samostatnou kapitolou. Zkrátka, vytvořit si svůj systém a toho se držet. Základní pravidlo je prosté: nevyznáte-li se ve vlastních fotografích vy, nevyzná se v nich nikdo!! 

Způsobů, jak třídit fotografie je mnoho. Zde je každá rada drahá. Musíte si najít “ten svůj”, který vám bude vyhovovat nejlépe! 

Export, archivace, výběr

Čtvrtou klíčovou věcí, je export a následné “skladování dat”. Zde si musíme dobře rozmyslet, k čemu budeme dané snímky používat, kam půjdou a jaký výstupní formát, velikost a kvalita (komprese) bude optimální. Pokud fotografie plánujete použít pro webové galerie, stačí nám menší rozlišení, JPG formát a lze i použít nějaký rozumný stupeň komprese – kvůli malému datovému objemu snímků. Jestli ale chceme fotografie tisknout, plné rozlišení a bezeztrátový formát (například TIFF) je relevantní. Otázkou samozřejmě je, velikost tisku a provedení – je rozdíl tisknout fotografie do alba a nebo na velký fotoobraz či pro velkoformátový tisk. Nejlepší je rada v osvědčené fotografické sběrně. 

Samotné úpravy fotografií už jsou vlastně až předposledním krokem

A co se týče záloh, doporučuji pravidelně a důsledně. Nejlépe dvojité jištění a rozhodně ne přímo na pevném disku PC/Notebooku. Na trhu je dnes množství spolehlivých externích disků – jak kapesních/cestovních, tak i velkých/desktopových. Investice do nich se rozhodně vyplatí a ušetří vám spoustu starostí. Pravidlo třetí: Fotografie, které nezálohujete a netisknete, ty jakoby nebyly. 

A rozumným exportem vše končí – pak jsou fotografie připraveny k tisku, sdílení, odeslání klientovi atd.

Závěrem

Populární variantou je dnes záloha a publikování fotografií online. Ať už pomocí různých webových galerií, tak prostřednictvím sociálních sítí. Dalším trendem jsou dnes cloudová úložiště (k dispozici verze jak placené tak zdarma). Lepší nějaká “záloha” než žádná. Na druhou stranu, jde pořád jen o virtuální fotky, které lze snadno zneužít, zcizit ale také smazat. Navíc nikdy nevíte, kde jsou a co se s nimi děje. Proto nelze než důrazně doporučit, udržujte si kontrolu nad svými daty – od fotografií přes videa až po všechny ostatní soubory.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na