ColorChecker: Mějte barvy pod kontrolou (recenze)

ColorChecker Passport představuje silný a efektivní nástroj pro okamžitou kontrolu a hlavně stálost vašich barev – bez ohledu na to, jste-li zrovna v plně vybaveném profesionálním ateliéru nebo naopak uprostřed africké buše. Jedná se tedy o příslušenství, určené především fotografům, kteří barvy řeší a nespokojí se pouze s obyčejným vyvážením bílé barvy, RAW formátem či (starou, dobrou) 18% šedou tabulkou. ColorChecker je velice diskrétní, obsahuje tři kalibrační terče pro všechny druhy kalibrací v RAW pracovním workflow a vejde se vám pohodlně do kapsy u kalhot. A co s ním tedy lze všechno dělat, jaké má možnosti?

ColorChecker Passport – standardní balení

Jmenuji se Checker, ColorChecker!

CCh je plastové pouzdro, ukrývající trojici terčů. Prvním z nich je bílá tabulka – zcela neutrální, bez barevného nádechu – pro vyvážení bílé. Plní tedy stejnou funkci jako 18% šedá tabulka, popř. v nouzi obyčejný bílý papír (problém papírů je, že nejsou úplně bílé, ale mají většinou namodralý nádech, obsahují optické zjasňovače atd.). Druhým terčem je Classic Target ‘Gretag 24’ – barevný standardní (Pantone) terč s 24 základními barvami. Horní – 1. řádka obsahuje přírodní barvy – pleťovka, nebe, tráva atd; 3. řádka zahrnuje barevné modely R, G, B a C, M, Y.; dolní – 4. řádka obsahuje šedou škálu. Tento terč je primárně určen k vytvoření DNG profilů a pro kontrolu specifických barev. Třetím terčem je Creative Enhancement Target, sloužící k neutralitě a kontrole detailů ve jasech a světlech, event. srovnání barevných posunů (teplé vs studené barvy). První řádka zahrnuje 8. základních přírodních barev; řádka 2. slouží k úpravě převážně pleťovky (také je řádek označen ikonkou obličeje); řádek 3. je určen k úpravě barev v exteriérech (označen jako “krajinka”); spodním řádkem lze kontrolovat klipování stínů a světel (rozsah cca 5EV – 8 čtverečků s rozdílem cca 1/3 EV).

Sada kartiček / barevných terčů + neutrálních tabulek

Princip práce s ColorChecker

Nejde zde o nic jiného než shodu barev fotografované scény s daty, jenž posléze vidíte na vašem monitoru. Základním předpokladem tedy je, mít dobře zkalibrovaný monitor. V opačném případě nemá smysl pouštět se do práce s CCh. Celé kouzlo ColorCheckeru je v tom, že lze poměrně snadno sladit barevnost u jinak (barevně) zcela odlišných fotografií. Ocení jej tedy především fotografové, co pracují často ve světelně odlišných podmínkách (typicky například svatby) a nebo fotografují s více fotoaparáty. Pro co největší objektivitu jsme během testu pracovali s třemi různými fotoaparáty (Canon EOS 500D, Nikon D7100 a Sony A99) s odlišnými objektivy (EF 17-40 f/4 USM; Sony 28-75 f/2.8 SAM a Nikon 18-55 f/3.5-5.6 G DX). Samozřejmě jsme kombinovali světlo i různá nastavení (ISO 100, 400, 800; blesk / bez blesku; denní světlo, umělé osvětlení) a to včetně vyvážení bílé barvy (WB, Slunce, žárovka, zářivka). Výsledkem byly logicky fotografie s výrazně odlišnou barevností.

  

S ColorCheckerem lze vážně dosáhnout zcela konstantních barevných výsledků – bez ohledu na to, kde právě jste

(interiér – horní foto) nebo jaké světlo na scénu svítí (exteriér – dolní foto)…

Foto: Martin Hájek

Jak na vyvolání snímků

Základem je pořídit vždy alespoň jeden snímek s ColorCheckerem ve scéně (měl by být ostrý a dobře exponovaný). Poté již lze fotografovat dle libosti dále. Pozor na “ohmatání” barevných políček, povrch terčů je matný a tedy náchylný na omak a poškrábání. Nedržte (resp. model/-ka) terč za barevná políčka! Máte-li hotovo, čeká vás “to horší” – práce u PC. ColorChecker je kompatibilní s Adobe Photoshop, Lightroom a Elements. Na webu X-rite je volně ke stažení jak Camera Raw plugin (pro APS) tak aplikace Color Checker Passport – umožňující tvorbu profilů (ať už k jednotlivým modelům fotoaparátů nebo konkrétním sadám snímků). Podmínkou je fotografie fyzicky obsahující terč (z dané sady snímků či z fotoaparátu / RAW formát). Tu následně převedeme do DNG (digital negativ) formátu a poté přetáhnete do aplikace C.Ch. Passport. Program sám identifikuje terč a vytvoří odpovídající profil, který jen uložíte (pro APS nebo LR). Pozor profily se neukládají ve standardním .icc formátu ale v *.dcp formátu (profilový výstup z DNG formátu). Nicméně například v Lightroomu se pracuje s ColorCheckrem dobře I bez jakékoli další SW podpory. ColorChecker jednoduše a rychle vyváží přesně bílou, eliminuje barevný nádech nebo opraví “ujetou” pleťovku (na níž jsme zvláště citliví). Stačí vybrat a upravit referenční fotografii, zkopírovat nastavení a pak jej pouze aplikovat na ostatní fotky. Jednoduché a efektivní.

Vyvážení bílé je samozřejmě nejlepší přesně “trefit” už na scéně! Pokud se to ale z

jakéhokoli důvodu nepovede, žádnou paniku – ColorChecker se s tím popasuje…

 

Závěr

Jak jsem byl ze začátku ke ColorCheckeru skeptický, velice rychle jsme si na něj zvykl. Práce s ním je intuitivní a rychlá. Opravdu s ním dosáhnete přesné reprodukce barev a eliminujete špatné barevné nádechy (potažmo také přesnější zobrazení na LCD fotoaparátu). Výborná pomůcka zejména u vyvolávání fotografií z RAW formátu a v kombinaci s Lightroomem. Opravdu to výrazně urychlý celý proces zpracování. Pro práci s JPG je CCh v podstatě jediná cesta jak dosáhnout zcela přesné barevnosti (I když pořád zde máme starou dobrou šedou tabulku). Jako vhodnou pomůcku si ColorChecker umím celkem dobře představit v rukách svatebních fotografů, kde se hodně střídají místa i kvalita a typy světla. Stejně se však u módní a reklamní / produktové fotografie, kde na barevné přesnosti zvláště záleží. Naopak pro fotografování krajin mi přijde ColorChecker defakto zbytečný. ColorChecker v kombinaci s příslušnou Adobe aplikací (Photoshop, Lightroom, Elements) zvýší rychlost zpracování obrázků v celém procesu a jejich kvalitu. 

Odkaz na video:

http://vimeo.com/58638570

 

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na