Jdeme fotit do ateliéru – Jak na to?

Náš (ne)pravidelný FotoRádce tentokrát zaměřil svou pozornost na fotografické ateliéry! Pokud se právě chystáte na “profesní výpravu” na toto místo, ale vaše povědomí o problematice je minimální, pak je následující článek určen právě vám! Pojďme společně poodhalit opar nevědomí, polopravd, holých výmyslů a pojmenujme naše problémy. 

Fotografický ateliér

Foto ateliér, fotografické studio, foto studio… místnost, navržená za účelem pořizování fotografií. A to portrétních, produktových, reklamních, módních, uměleckých či aranžovaných. Fotograf zde aranžuje a komponuje, s využitím umělého (stabilního či zábleskového) nebo přirozeného – denního světla. Mezi základní vybavení moderních ateliérů patří rozhodně systém studiových světel o dostatečném výkonu a flexibilitě (bohužel to není ani v dnešní době zdaleka samozřejmostí).

Portrétní fotografie – tady už to chce přeci jen trochu více prostoru (pro sólo portréty ok ale se skupinovou fotografií už to bude horší)

Vybavení ateliéru

Co by nemělo v pořádném ateliéru chybět? Aneb první na co se ptejte při rezervaci! Základem jsou záblesková světla. Dnes je běžná kombinace 2v1 – pilotní (stabilní, modulační) světlo + zábleskové (výbojka) světlo. Je to ideální a jediná rozumná kombinace. Neměla by chybět funkce proporčního svícení. Dle náročnosti focení, rostou též nároky na techniku. Základem jsou 2 ateliérová světla, v případě složitějšího nasvícení či hrátek se světlem a stíny potřebujete alespoň světla 3, někdy dokonce i 4 (světlo A = hlavní / key; B = vykrývací / fill-in; C = vlasové / hair; D = na pozadí / background). Světla musí mít nějaký systém dálkového odpalování. Odpalování pomocí synchro kabelu je sice jistota ale limituje vás to v pohybu a je to zkrátka nepraktické. Dnes je již standard bezdrátový odpalovač (ideálně rádiový). Neobejdete se bez základního příslušenství / nástavců na světla jako: malý reflektor, alespoň 2x softbox pro měkčí světlo, deštník (odrazný či difůzní), komínek (na vlasy) a zkosený reflektor (na pozadí). Vhod přijde určitě i pár stojanů a odrazných desek (malá a velká).

ilustrační fotografie

Na co dávat pozor

Doteď víceméně známá fakta, která lze snadno zjistit na internetu či u známého – zkušeného fotografa. O čem už se ale tolik nemluví a co vám při nájmu ateliéru často zamlčí (ať už nechtěně či záměrně) jsou určité věci – některé na první pohled běžné, jiné dosti specifické! Potřebujete prostor “za oponou”, nějaký rest-room pro převlékání a odkládání šatů (model, modelky), potřebujete sociální zařízení, voda a elektřina by měla být samozřejmostí! Hodně diskutovanou otázkou bývá vymalování ateliéru. Bílé prostory se snáze “vysvítí”, jsou vzdušnější ale zase se tam světlo dost “mlátí”. Naproti tomu černě vymalované ateliéry jsou sice více “depresivní” a správné nasvícení je složitější. Zase v nich však máte světlo plně pod kontrolou. Pozor na výšku a délku ateliéru! V kamrlíku 4 x 3 x 2,5 m nafotografujete produkt ale na portrét (neřku-li rodinnou, skupinovou fotografii) potřebujete alespoň 3-5 metrů odstup a 2m odstup modelu od zdi / pozadí. Výška také hraje roli. Pro specifické typy svícení (viz např. “Butterfly-lighting”) potřebujete výšku stropu min. 3 metry, jsou-li světla na pantografech (pojezdové stropní systémy), připočtěte si další 1 metr / výška!

Plně vybavený profesionální ateliér

Přidaná hodnota

Zjistěte si možné další přidané hodnoty, kterými mohou být jak služby navíc, tak další příslušenství (nekonečné pozadí, fotografický stůl, další světla aj.). Solidní firmy nabízí spolu s pronájmem ateliéru též asistentku, ideálně i služby technika – nastane-li nějaký problém. Za příplatek je možné objednat v rámci pronájmu také služby profesionální vizážistky. U portrétní fotografie v podstatě nutnost a navíc vám to ušetří hromadu času v následném postprocesingu. Je nasnadě, že cena je v podobných případech výrazně vyšší (ti lidé navíc se zkrátka musí zaplatit) ale rozhodně se to vyplatí.

Závěrem

Vždy to začíná plánem neboli co a jak budu fotografovat. Specifické typy focení vyžadují zvláštní přístup a vybavení. Tak například k produktové-reklamní fotografii je vhodný fotografický prosvětlovací stůl (stavitelný). Pro fotografování jídla potřebujete navíc kuchyňku, kuchaře, ideálně food-stylistu. K dispozici máme dnes na výběr ze stovek ateliéru – různých kvalit, rozměrů a vybavení. Ceny pronájmů se pohybují v průměru okolo 300 Kč/hod (dlouhodobé pronájmy = slevy). Levné pronájmy mají často zastaralé vybavení, není v ceně “nekonečné” pozadí ani další služby. Nevybírejte dle ceny ale spíše dle tipů výše. 

A na kolik tak přijde zařízení vlastního foto studia? Slušně vybavený ateliér lze pořídit do cca 100 tisíc (17 tis – stropní systém; 5 tis – odpalování; 20-40 tis. – záblesková světla / dle počtu a výkonu; 10tis. – odrazné desky, kabely; 10-20 tis. – stojany, softboxy)…

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.