Jak na fotografický tisk

Koncem minulého týdne proběhl zcela nový workshop, zaměřený na velkoformátový tisk fotografií. Workshop jsme uspořádali ve spolupráci s AFOP (Atelier fotografické praxe), partnerem byla spol FOMEI a vše se odehrálo v prostorách (a s výtečnou technickou podporou spol EIZO. Takže tým vyloženě hvězdný (zároveň děkuji všem jmenovaným za skvělou produkci a podporu).  

Vyhlášen nový termín – 8. září 2016

Proč vlastně tisknout?

Jen fotografie na papíře je skutečnou fotografií! Jinak jde o pouhou hromadu jedniček a nul (o níž je tak snadné přijít). Tištěné foto má své kouzlo, vůni, formu. Jenže kde a jak tisknout, aby výsledek odpovídal Vaší představě? Navíc, možná už také znáte to rozčarování nad špatně vytištěnou fotkou?! Mám pro Vás to nejlepší řešení: ukáži Vám jak připravit data a vytisknout tak, aby výsledek byl perfektní a přesně odpovídal předloze (na monitoru).  

ws-fototisk_020616_ws-fototisk_img2_web

O čem to bylo

Cílem nebylo nic menšího než proniknout do tajů velkoformátového fototisku a odhalit všechny záhady (i vyvrátit mýty), které v této oblasti panují. Ukázali jsme si, jak fotografie k tisku připravit (rozlišení, dpi, barevné prostory, formát, velikost), jak vybrat a nastavit tiskárnu, ovladač a správu barev. Jak na korektní barvy, výběr papíru a mnoho dalšího. Prostě, abyste byli schopni, si doma ve vlastní režii vytisknout velkoformátové fotografie – a to stejně kvalitně (nebo lépe) než v profi foto-tiskovém studiu. Workshop byl určen hobby fotografům, kteří se nespokojí jen s prohlížením fotografií na webu a LCD svého monitoru (mobilu, tabletu). Současně směřoval na všechny nadšené fotografy, kteří rádi svá díla „zhmotňují“ (nebo by je rádi „zhmotňovali“), ale nejsou příliš spokojeni s výsledky poskytovatelů (foto)tisku. Nechybělo množství praktických ukázek, rad, tipů a triků, jak danou problematiku zvládnout. Jako bonus si každý účastník odnesl domů svou oblíbenou, vlastnoručně vytištěnou fotografii velikosti A3 na kvalitním fotografickém papíru.  

ws-fototisk_020616_ws-fototisk_img6_web

Osnova workshopu

  • technologie tisku
  • inkousty a jejich typy
  • doma nebo v „Labu“?
  • Správa barev (CMS)
  • barevné prostory
  • nastavení CMS v Adobe Photoshop
  • nastaveni a pochopení driveru tiskárny
  • obrazové formáty
  • papíry, jejich rozdělení a vlastnosti
  • adjustace fotografií

A to nejlepší na závěr: již připravujeme další termíny (přelom srpen, září)  

Vyhlášen nový termín – 8. září 2016

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] Výběr papíru je zcela zásadní, neboť představuje pomyslnou celou jednu třetinu úspěchu (a neúspěchu). Kvalitní tisk ovlivňují tři faktory:inkousty, papíry a jejich správné sladění, řízení (tedy tiskový SW, potažmo tiskárna). Kvalitní papír skvěle reaguje s inkoustem, je barevno-stálý, dobře se dále adjustuje a také odolává zubu času (nebledne, nezvlní se), ovšem také je dražší. A toto všechno platí i opačně! Také výběr typu a povrchu papíru není triviální záležitostí. Papír s RC podložkou (částečně obsahující umělé složky) nebo naopak špičkové Fineart papíry – 100% přírodní materiály, sem patří jak plátno (z bavlny) tak papíry barytové, akvarelové nebo z buničiny.… Číst vice »

trackback

[…] zkrátka větší. Má to ale háček. Musíte dobře vědět, co děláte. Potřebujete alespoň základní znalosti o problematice CMS (color […]