Zpráva o stavu fotografických služeb (2)

V první části jsme se věnovali fenoménu – svatební fotografii, která se u nás těší – zejména v posledních pár letech – nebývalé oblibě! Nyní na to navážeme dalším (podobným) tématem fotografických služeb – portrétní a rodinnou fotografií! Co si pod tím představit? V podstatě cokoli, co má nějakou spojitost s fotografováním lidí! Stejně jako svatební fotografie, tak i rodinné foto představuje nejkomplexnější typ fotografických služeb – na straně jedné; zatímco na straně druhé jde stále o ukázkovou “dojnou krávu” a “snadné prachy”. Konkurence je tedy i zde obrovská. Nicméně jak to tak bývá, ruku v ruce s tím jde též samotná kvalita, která je mnohdy – kulantně řečeno – značně diskutabilní.

Business foto (panorama) – Noviny pro grafický průmysl (NGP 18/2015) / GRAFIE CZ

foto: Martin Hájek

Portrétní fotografie

Portrétní fotografie je jednou z nejrozšířenějších a nejžádanějších fotografických disciplín. Je to logické, neboť fotografie lidí nám budou vždy tématicky nejbližší a nejvíce nás osloví. Portrét je však – podobně jako svatební fotografie – mnohem náročnějším, než se může na první pohled zdát. Kromě rutinního zvládnutí techniky či fotografické teorie, vyžaduje dobrou orientaci v daném tématu (druhů portrétů je hodně) a především dokonalé zvládnutí náročné problematiky svícení. Typickou cílovou skupinou pro portrétní fotografii jsou modelky, manažeři firem, osobnosti z médií a příležitostně také běžní “kolemjdoucí”, co chtějí pěkný portrét pro své milované!

Ateliérový portrét

foto: Martin Hájek

Rodinná fotografie

Každý kdo kdy držel fotoaparát v ruce, zaměřil svůj objektiv nejprve na své nejbližší. Dříve či později však přišla studená sprcha jménem “realita”, nesmlouvavě hovoříce, že: “těm fotkám prostě něco chybí”. Je rozdíl, pořídit si rodinný snímek doma v obýváku nebo navštívit profesionální foto ateliér a svěřit se odborníkovi! Rodinná fotografie je pomyslným dalším levelem profesionální fotografie. Proč? Je komplexnější a náročnější, neboť kombinuje několik fotografických disciplín: od portrétu, přes skupinovou fotografii, mometku až po reportáží či dynamickou fotografií. Navíc rodinná fotografie zahrnuje všechny generace – od dětí, přes dospělé až po babičky a strýčky – a samozřejmě i domácí mazlíčky. Specifickou kategorii představuje fotografování miminek (novorozenci, batolata) a těhulek. Kámen úrazu je v tom, že ke každé věkové kategorii nutno přistupovat zcela odlišně. 

Rodinné foto v exteriéru

foto: Martin Hájek

Co to všechno obnáší?

Fotografovat lze v ateliéru, exteriéru nebo u klienta (dle přání). První možnost (ateliér) má výhodu velké kreativní volnosti, lze si libovolně hrát se scénou i světlem. Ovšem je to logicky nejnáročnější na prostory a technické vybavení. Druhá varianta (exteriér) nabízí luxus denního světla, fotografie jsou zcela přirozené. Na druhou stranu jste vydáni na milost a nemilost rozmarům počasí. Často se kombinuje denní světlo se zábleskovými systémy či externími blesky, což je výborný kompromis přirozené scény a komfortu kontroly světelných podmínek. Tou třetí alternativou je, přijet za klientem domů. Téměř vždy je to vstup na neprobádané teritorium, kde nevíte co vás čeká a jakým problémům budete nuceni čelit. Na druhou stranu je to skvělá zkušenost, která vás učí improvizaci a rychlému jednání i rozhodování. Dost klientů “focení u sebe doma” preferuje, neboť se cítí dobře, jsou uvolnění a na fotkách vypadají přirozeně (pro fotografa jasné plus). 

Skupinové foto – Ice Arena, Letňany

foto: Martin Hájek

Závěr a ceny

Ceny se pohybují v dost velkém rozptylu. Někdy fotograf účtuje hodinovou sazbu – od 300 až klidně po 5.000 Kč, populární jsou dnes “foto-balíčky”. Základní fotografování – například 1-2 hodiny vás tak může přijít na “pouhých pár stovek”, naopak exkluzivní balíček – obsahující 3 hodiny v ateliéru, práci vizážistky, stylistky, zapojení rekvizit a tisk foto-booku – vás však vyjde klidně i na částku atakující hranici 10.000 Kč. Nejinak je tomu u rodinné fotografie, kde je to navíc o to těžší, že fotograf musí mít zkušenosti jak s malými dětmi tak i trpělivost se staršími lidmi (a to ne každý zvládá). Ať tak či onak, portrétní a rodinná fotografie není vůbec o technice, vybavení ani o dokonale nabiflované teorii. Je to především o komunikaci, o jednání s lidmi, o empatii, trpělivosti a mnohdy o improvizaci. K čemu je technicky perfektní fotograf, který však nechce (nebo nedokáže) plnit vaše požadavky?! Proto opět platí to co minule: nehleďte na cenu, ale sjednejte si schůzku a až po tom, jak na vás dotyčný(-á) působí, se teprve rozhodněte.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na