VFFOTO Vario ND PS: všestranný pomocník v praxi

Dnes si proklepneme variabilní ND filtr od renomované značky VFFOTO. Na straně jedné jde o příslušenství, které je svým způsobem dosti specifické, na straně druhé však může právě ND variabilní filtr představovat velice univerzální příslušenství, které nám nahradí hned několik filtrů najednou. Je to jen o tom, jak jej budete používat a k čemu. A právě na to se v dnešním redakčním testu zaměříme.

Každý si projde “svým” vývojem

Vždycky jsem rád experimentoval, zkoušel nové věci, techniky, příslušenství a všemožné vychytávky. Zároveň jsem však i do jisté míry konzervativní typ, který má prostě nejraději “ty své” prověřené a odzkoušené metody. To samé platí i o používání fotografických filtrů. Mám svá oblíbená “eNDéčka”, svůj ověřený “polarizák” a “přechoďák”. Víc nepotřebuji. Nebo jsem si to alespoň ještě do nedávna myslel. Pak mě ale oslovil Vladimír Fučík, zda-li bych nechtěl vyzkoušet jeho nové ND Vario PS filtry VFFOTO. Variabilní ND filtry už jsem testoval dříve. od jiné (nejmenované) renomované značky. Přesto – nebo snad právě proto – jsem byl tehdy dost zklamán. Zklamán výsledkem. Proto jsem měl i v tomto případě ze začátku trochu smíšené pocity. Ale co, je to výzva, řekl jsem si a šel na to.

ND (neutral density) neboli šedé neutrální filtry

Typ fotografických filtrů, které jako jedny z mála nenahradíte v postprocesu. Jejich primární funkcí je zdůraznění pohybu, potažmo prodloužení expozičních časů, aniž bychom pustili na senzor více světla než je třeba. ND filtry zkrátka blokují světlo, které nám prochází skrze objektiv. Vtip je v tom, že světlo musíme filtrovat rovnoměrně v celé ploše. A to s minimálními optickými vadami. Právě zde poznáte rozdíl mezi kvalitními a špatnými ND filtry.

VFFOTO má ve svém portfoliu jak základní, tak i extrémně silné ND fotografické filtry. Jedny z nejsilnějších ND filtrů jsme testovali zrovna nedávno. Recenzi perfektních a extra silných ND32000× a ND100000× najdete zde.

Variabilní ND filtry

Kromě klasických “pevných eNDéček” jsou však na trhu i tzv. variabilní ND filtry. Zatímco běžné ND filtry jsou založeny na jednom skle s pevným faktorem ztmavení (například ND4×, ND32×, ND1000× atd.), variabilní filtry mají speciální konstrukci, která se skládá ze dvou – proti sobě otočených polarizačních filtrů. Síla efektu se nastavuje jejich vzájemným nastavením v předem vymezeném rozsahu, otáčením pohyblivé části filtru (stejně jako v případě běžného polarizačního filtru CPL). Intenzita ztmavení roste s ohniskovou vzdáleností objektivu k ekvivalentu hodnoty ND32×

Příklady:

  • a) U objektivu s ohniskovou vzdáleností 16mm = ND16×
  • b) U objektivu s ohniskovou vzdáleností 35mm a více = ND32×.

Typické využití variabilního filtru leží zejména v portrétní fotografii a natáčení videa

VFFOTO Vario ND PS

Zkratka na konci značí Premium Series, jde o fotografické filtry, vyráběné s největší péčí, vyvinuté a designované v ČR, kde jsou i kompletovány (samotná výroba komponentů probíhá v Číně). Základem filtrů je 14 antireflexních vrstev (7 na každé straně) a nové 3+3 nanovrstvy s pokročilými funkcemi (o tom později). Skla jsou vybavena špičkovou polarizační fólií japonské firmy Nitto s prvotřídním optickým sklem Schott B270 (více informací zde). ND filtry Vario PS jsou speciálně určeny pro digitální fotoaparáty, lze je ale použít i na klasické kinofilmové zrcadlovky. 

Minimální efekt ztmavení

Maximální efekt ztmavení

Mé dojmy z praxe

Jak jsem uvedl hned na začátku, mé první dojmy byly rozporuplné. Ale velice rychle jsem si Vario ND filtr VFFOTO oblíbil a stal se vlastně mým nejpoužívanějším filtrem. Proč? Ono jde totiž o velice univerzální záležitost. Jasně, tento typ filtru použijete nejčastěji ve třech situacích:

    • focení za denního světla, v kombinaci se světelným objektivem a s požadavkem malé hloubky ostrosti
    • focení v exteriérech v kombinaci se systémovými fotografickými blesky
    • filmování a natáčení videí

 

To jsou typické případy, kdy právě ND variabilní filtr výborně poslouží. Nicméně velice záhy jsem zjistil, že stejně tak dobře jej využiji i pro focení krajinek, architektury nebo interiérů. Ztmavení lze regulovat což je ten hlavní benefit a díky tomu jsou možnosti použití mnohem větší než jen v rámci portrétní exteriérové fotografie nebo natáčení videí. Ovšem je třeba zdůraznit, že ND variabilní filtr vám nenahradí extrémně silné ND filtry (ND1000×, ND2000×), které mají velmi vysoký stupeň zatmavení.  

Vario ND PS filtr využijete v první řadě stejně jako běžný ND (slabší) šedý neutrální filtr   

Skvělé uplatnění nalezne Vario ND filtr samozřejmě v kombinaci s fotografickým bleskem

Vario ND PS filtr výborně poslouží v dynamické, reportážní fotografii – při zdůraznění pohybu

Vario ND PS filtr výborně poslouží v exteriéru a při požadavku malé hloubky ostrosti (rozostřeného pozadí) 

Síla Vario ND filtru je hlavně v portrétní fotografii v exteriéru a v kombinaci s fotografickými blesky

(focení pana ředitele Formica CZ do firemního magazínu Format č. 3)…

Kontrastní scény, exteriéry, interiéry, s bleskem… a různé experimenty se světlem 

Jak ND Vario PS používat?

Jde o dost specifickou kategorii filtru, jehož fungování se liší od ostatních filtrů. Jedná se vlastně o kombinaci ND filtru (samotný fakt že nám ztmaví scénu bez nežádoucích barevných posunů) a polarizačního filtru – ovšem bez polarizačního efektu. Na obrubě filtru je stupnice rozdělena na 5 dílků. Ty nám přibližně značí sílu efektu. Na obou stranách stupnice máme dorazy, které zde mají zásadní funkci: zabraňují přetočení filtrů. Pokud by totiž k tomu došlo, ND efekt by nebyl rovnoměrný v celé ploše a celková kvalita obrazu by šla rapidně dolů. Rozsah síly ND efektu je v běžných podmínkách ND2× až ND32×.

 

Hodnocení obrazové kvality

Výsledky co se týče fotografií i videa mě velice mile překvapily (o to více, že jsem měl nepříliš dobré zkušenosti s jinými variabilními ND filtry již z minulosti). Vario ND PS VFFOTO má sice lehký barevný posun ale ten není nijak velký (cca 400K), navíc je posunutý do teplých tónů, takže pro oko není nepříjemný. Lehký barevný posun je konstantní v celém rozsahu zatmavení, takže nehrozí žádné zvyšování (jak tomu bývalo u některých konkurenčních variabilních ND filtrů). Především nejde o nic, s čím bychom si neporadili rychle v postprocesu. Osobně používám Adobe Lightroom a Photoshop a ve fotobatohu nosím standardně neutrální 18% šedou tabulku. Pak nemáte žádný problém. Filtry lze používat s výbornými výsledky i v černobílé fotografii.

Vario ND PS filtr si poradí velice dobře i s tmavnutím v rozích (vinětace, velký to strašák ultra širokoúhlých objektivů), stejně jako s odlesky (flares) – když fotografujete nebo natáčíte v protisvětle nebo pod ostrým úhlem přímého světla. Tomu dozajista nahrává i použitý nízký designový rámeček, který má i další benefity. Drží na něm běžná krytka a v případě poškození skla, lze filtr opravit, resp. vyměnit sklo.

Ostrost a kresba je velice dobrá! V podstatě stejná jako bez filtru. Ostatně, koukněte na fotografie testovacího terče a posuďte sami. Myslím, že zde jsou další slova zbytečná.

Test barevnosti:

horní obrázek – bez filtru; prostřední obrázek – s Vario ND filtrem na ½ “výkonu”;

dolní obrázek – s Vario ND filtrem a maximální ND efekt.

Ohnisko 50mm, f/5.6, ISO200

Test ostrosti a kresby:

horní obrázek – bez filtru; prostřední obrázek – s Vario ND filtrem na ½ “výkonu”;

dolní obrázek – s Vario ND filtrem a maximální ND efekt.

Ohnisko 70mm, f/5.6, ISO200

Testování probíhalo s fotoaparáty: Canon EOS 7D MkII a Canon EOS 6D. Jako objektivy jsem použil: Canon EF 17-40 f/4 USM, Canon EF 24-70 f/2.8 USM, Canon EF-S 10-18 f/4.5-5.6 IS STM (s redukcí 67 → 77mm) a Sigma 70-200 f/2.8 DG HSM Macro II.

 

 

Závěr a shrnutí

VFFOTO Vario ND PS je parádní příslušenství, které skvěle využijete pro natáčení videa a v portrétní, módní či reklamní fotografii. Tím to ale zdaleka nekončí. Možnosti využití jsou ještě širší. I mnozí krajináři si přijdou na své, samozřejmě s výjimkou těch, co potřebují ke své práci extrémně dlouhé expoziční časy v řádech desítek minut. Kvalita obrazu je skvělá, barevný posun zanedbatelný, přesněji snadno “doladitelný”. Plusem je i provedení a dílenské zpracování filtrů. Tak například speciální (tzv. hydrofobní) úprava docílená použitím nanovrstev se postará o to, aby se vodní kapky nerozlévaly, ale vytvořily kuličky, které sklouznou samy (nebo za pomocí ofouknutí) z povrchu filtru pryč. Materiál filtru (sklo) nevytváří statickou elektřinu, takže nepřitahuje prach (jako plastové filtry). Vyzkoušeno v praxi, filtr si velice dobře poradí s prachem, mastnotou i mokrem. Výrobce VFFOTO navíc dává na své produkty 10 let záruky. Výstupní kontrola každého filtru se provádí tady u nás, v České republice. VFFOTO Vario ND PS je k dispozici v rozměrech 67, 72, 77 a 82mm.

Technická specifikace:

    • síla filtru/ND efekt: 2-5 EV (platí pro ohnisko cca 35 mm), max. 9 EV
    • propustnost světla: 50-3,125 % (platí pro ohnisko cca 35 mm) 
    • optické sklo Schott B270
    • plošné utěsnění polarizační fólie: ANO
    • stranové utěsnění polarizační fólie: ANO
    • černá obruba skla: ANO
    • barevný posun: malý, okolo 500 K (může se měnit s intenzitou ztmavení filtru)
    • tloušťka všech skel (4) celkem: 2,5 mm +/- 0,2 mm
    • výška rámečku po zašroubování: 5,9 mm – slim
    • materiál: hliníková slitina
    • antireflexní vrstvy: 14 (7+7)
    • nanovrstvy: ANO
    • zvýšená odolnost proti poškrábání: ANO
    • voděodolnost: ANO
    • zvýšená odolnost proti mastnotě: ANO
    • použití běžné krytky: ANO
    • přední závit: ANO
    • hmotnost: 43g

Doporučení výrobce:

Své místo najde Vario ND PS i na nejlepších objektivech o ohniskové vzdálenosti 16-800 mm (přepočteno na full frame) takových firem jako jsou Canon, Nikon, Carl-Zeiss, Leica, Hasselblad, Olympus, Pentax, Fuji aj.

O značce VFFOTO:

Společnost Vladimír Fučík-VFFOTO se specializuje na výrobu a prodej excelentních fotografických filtrů pro každé světlo. Firma má sídlo v Humpolci, jedná se tedy o ryze českou společnost, která své filtry vyvíjí a designuje v CZ, kde také probíhá výstupní kontrola každého vyrobeného filtru. Filtry si můžete zakoupit na www.vffoto.com​. Informace a návody jak pracovat s filtry, můžete najít i v jejich almanachu​ www.fotofiltry.eu​.“.

Děkuji společnosti VFFOTO a Vladimíru Fučíkovi za zapůjčení filtru.

VFFOTO Vario ND PS: všestranný pomocník v praxi
5 (100%) 3 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na