Samsung – nastane soumrak digitálních zrcadlovek?

Samsung vyrábí nové ½ senzory s rozlišení téměř 50 MPix. Nové senzory budou využity pro zlepšení výkonu (foto/video) u nových chytrých telefonů řady Galaxy. První zprávy, které tento korejský gigant uvolnil vypadají velice zajímavě. Ostatně, posuďte sami. 

Boj na poli chytrých telefonů

To, že smartphony přinesly revoluci a do dnešních dnů pronikly snad už do všech oborů lidské činnosti je fakt. Samostatnou (a velmi silnou) kapitolou jsou multimédia – fotografie, video a samozřejmě aplikace. Trojice lídrů (Samsung, Apple, Huawei) se předhání kdo dokáže vytvořit lepší fotoaparát, kdo nainstaluje do miniaturního těla kvalitnější optiku atd. Zajímavým je zde například spojení Huawei a legendárního výrobce Leica, která dodává do Huawei mobilů špičkovou optiku.

Senzory pro Samsung

Nové dva senzory, které chystá Samsung budou disponovat obrovským rozlišením 48 MPix (GM1) resp 32 MPix (GD1), přičemž úhlopříčka senzoru bude ½ palce, tedy asi 1,27cm. Oba typy 48 MPix ISOCELL Bright GM1 a 32 MPix ISOCELL Bright GD1 mají jednotlivé obrazové body o velikosti 0,8μm, typ senzoru je (BSI) CMOS a využívají nejnovější technologie “izolace” pixelů ISOCELL Plus. Technologie Samsung Tetracell spojuje vždy čtveřici pixelů dohromady a vytváří tak jeden obrazový bod, který funguje efektivněji v prostředí s nízkým osvětlením. Oba senzory
podporují gyroskopickou elektronickou stabilizaci obrazu a verze senzoru 32 MPix GD1 podporuje snímání HDR v reálném čase.

Shrnutí

S ohledem na obrovské rozlišení, bude zajímavé sledovat, jak vyřeší Samsung problémy s vysokých obrazových šumem. Samsung tvrdí, že GM1 a GD1 poskytnou “citlivost” na světlo ekvivalentní senzoru s 2× velkými jednotlivými obrazovými body (1,6 μm) a s rozlišením cca 12 MPix resp. 8 MPix. To je velice odvážné tvrzení a už teď jsem zvědav na výsledek. Nové smartphony Galaxy, vybavené senzory ISOCELL Bright GM1 a GD1 by měly jít na trh již v příštím roce.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na