BENRO Ranger 200: fototechnika v suchu a bezpečí (recenze)

Pořádný fotobatoh nebo fotobrašna je úplný základ a troufám si dokonce i tvrdit, že to vůbec nejdůležitější sekundární příslušenství pro fotografickou techniku. Naštěstí máme dnes na trhu nepřeberné množství brašek i batohů, takže vybrat si může opravdu každý. Otestoval jsem fotobatoh od společnosti Benro, model Ranger 200.

Oehling je specializovaný prodejce fototechniky a příslušenství a současně i oficiální distributor produktů BENRO pro ČR. Naskytla se mi možnost, otestovat jeden fotobatoh dané značky, což jsem uvítal, jelikož jsem už dlouhou dobu žádný podobný test nedělal. K dispozici jsem měl model Ranger 200. Jedná se o moderní, odolný a designově povedený fotografický batoh. Jaký je v praxi, co nabízí a co od něj můžete očekávat? Pojďme se podrobně seznámit s tímto zajímavým produktem.

Batoh nebo brašnu?

Pro začátek určitě nebude od věci, trochu naťuknout problematiku výběru: brašna vs batoh? Do jisté míry jde o věc hodně individuální, někomu zkrátka vyhovuje více fotoaparát v brašně, někomu v batohu. Osobně se řadím do druhé kategorie, nicméně používám obojí.

Fotobatoh je vynikající na “tůry”, na delší nošení fototechniky. Je to rozhodně pohodlnější, celkové váha se vám dobře rozloží na celou plochu zad. Také, pokud máte techniky hodně, fotobatoh je praktičtější. Na druhou stranu, je méně pohotový, časté sundávání/nandavání batohu na záda zdržuje. Naproti tomu fotobrašna je skvělá pro rychlou reportážní fotopraxi, technika je více po ruce a lze s ní mnohem lépe a pohodlněji manipulovat. Na delší nošení to ale úplně není. Sám to řeším nošením kompletního vybavení ve fotobatohu, ale jsem-li na scéně, rád využiji brašnu.    

Benro Ranger

Jde vlastně o sérii, která se skládá ze tří batohů v tradičním, moderním stylu, dále trojice tašek přes rameno a dvojice brašen. Všechny produkty jsou navrženy tak, aby dobře ochránily fotoaparát, objektivy i další příslušenství. Batoh Benro Ranger 200 byl vytvořen speciálně pro fotografy přírody a sportu.

Fotobatoh Ranger 200

Jde o menší fotobatoh, vhodný jak pro lehčí “těžkou” výbavu (typu DSLR, 2-3 objektivy + spousta drobného příslušenství) a nebo pro mirrorless systém s množstvím skel i dalšího fotovybavení. Materiál batohu tvoří odolný Nylon 420T, který poskytne batohu jak vynikající odolnost, tak i pevnost a dostatečnou flexibilitu. Nemusíte se bát ani náročnějších podmínek jako je zima, vlhko, časté otřesy atd. Inovativní design celé řady Ranger zajišťuje perfektní spojení příjemně navrženého fotobatohu s unikátním řešením prostoru v kombinaci s komfortním větráním a designem, který je současně ohleduplný k vašim zádům.

Popis batohu a rozměry

Vnější rozměry batohu činí: 45×28×21cm, vnitřní rozměr poté 34×27×10cm. Už z toho je patrné, že “obal” i se vším polstrováním tvoří dost významnou část fotobatohu. To je současně i jedna z největších předností, protože veškerá technika je opravdu po celou dobu nošení batohu v bezpečí. Otevírání a zavírání fotobatohu zajišťuje klasicky – přední velká kapsa, ovšem je tu možnost též otevření z boku – pro pohodlnější a rychlejší vytažení (či zandání) fotoaparátu. Zadní straně vévodí masivní popruhy na záda – také bohatě vypolstrované, aby bylo nošení batohu co nejpohodlnější. Kromě zipu jsou na bocích dále ještě dva popruhy s klipsnou, které fungují jednak jako pojistka, druhak pomáhají držet případné další příslušenství, umístěné na bocích batohu (typicky stativ).  

Možnosti a přizpůsobení

Ten hlavní úložný prostor batohu běžně pojme (a také jsem to tak měl nejčastěji uzpůsobené): 1× velkou DSLR s větším objektivem (24-70 f/2.8 USM), 2× sklo (například širokoúhlý objektiv + pevný, světelný 50mm). Dále se do batohu pohodlně vejde 1-2 blesky, odpalování nebo externí video-mikrofon (případně digitální audio záznamník) a samozřejmě i spousta dalších drobností jako třeba: dálková spoušť, mini stativ, vodováha.

Sekundární úložný prostor představuje vnější velká kapsa na přední straně batohu, kam se vejde menší notebook (cca 10-12”). Kromě něj tam dáte bez problému také iPad nebo zápisník (A5 formát).

Ranger 200 obsahuje mimo jiné množství kapes, v čele s dvojicí velkých, vnitřních – například pro harddisk + drobné příslušenství typu: náhradní baterie do foťáku, blesků, paměťové karty atd.

Vychytávky a zajímavosti

Praktická je vnější větší protáhlá kapsa, kam lze zasunout menší stativ nebo stojan. Výborné je – již zmíněné – boční otevírání pro rychlé vyndání/zandání fotoaparátu, bez nutnosti otevírat celý batoh. Z vnější strany bočního vstupu/výstupu pro foťák je malá kapsa, jejíž využití jsem sice nenašel ale umím si představit, že do ní lze dát třeba klíče, menší peněženku ap. Z vnitřní strany jsou tam ještě 2 malé kapsičky pro paměťové karty.

Každopádně boční, menší otevírání batohu pro rychlé vyndání/zandání fotoaparátu, bez nutnosti otevírat celý batoh, je určitě příjemná věc (byť sám jsem jej vlastně téměř nevyužil, ale to je věcí zvyku). K batohu je dodávána i pláštěnka, jejíž využití oceníte v případě nepřízně počasí. Tu lze navíc rychle sbalit do malého pytlíku, takže nijak nepřekáží a nezabere moc místa!   

Praktickou a velice užitečnou je také zadní “oko” s klipsnou na horní straně batohu (viz foto níže). Víceúčelové poutko výborně poslouží například pro zavěšení batohu na stativ (na jeho spodní část, což sníží těžiště a celkově výrazně tím stabilizujete stativ), dále s ním lze batoh poponést ale primárně slouží k pohotovostnímu uchycení fotoaparátu (resp. poporuhu fotoaparátu), který tak máte neustále připraven k akci, aniž by bylo nutné batoh sundavat ze zad!

Praxe, odolnost a výdrž

Teď to nejdůležitější, jaký je Benro Ranger 200 v akci, jak se nosí, jak se používá? Měl jsem batoh k dispozici na dlouhodobé testování (několik měsíců), kdy jsem jej používal mj ve sněhu, v dešti, větru ale i na přímém slunci, či v prašném prostředí.  

Design: je výborně vyvedený, batoh vypadá decentně, stylově ale přesto odolně a pevně. A nejen vypadá ale také skutečně vydrží. Součástí výbavy je hned několik pomocných popruhů a karabinek – jak pro uchycení dalšího příslušenství, tak pro lepší stabilitu a fixaci batohu na tělo.

Využití a přizpůsobení: vnější rozměry jsou příjemně “kompaktní”, batoh je dobře skladný (auto, bus, skříň). Vnitřní velikost je plně dostačující pro menší foto výbavu (DSLR) popřípadě pro kompletní “mirrorless” techniku. Jednotlivé sekce uvnitř hlavní části batohu lze snadno přizpůsobit díky odnímatelným přepážkám se suchými zipy. Lze tak batoh celkem rychle přestavět z fotobatohu na klasický batoh. Spousta kapes najde využití pro množství menšího příslušenství, stejně jako dalších drobností typu: foto filtry, svorky, provázek, nůž, chytrý telefon, nabíječka, klíče, peněženka atd.

Nošení: Díky silným a polstrovaným popruhům, stejně jako zadnímu “vzdušnému” systému, je nošení pohodlné, batoh nijak netlačí ani netahá. Na druhou stranu, jsem zvyklý na větší batoh s “rovnými zády”, takže mi hodně dlouho trvalo, než jsem si na nošení Rangera 200 zvykl. A i přesto mi tam i po delší době stále tak trochu překážel silné vypolstrovaný výstupek v zadní spodní části batohu.

Jinak stabilita batohu je skvělá – ať už jej nesete na zádech, nebo postavíte na zem (batoh má zespodu dvě plastové patky).  

 

Shrnutí

BENRO Ranger 200 je skvělým fotobatohem, který parádně využijete buď jako hlavní batoh (pokud nemáte příliš techniky) nebo jako sekundární batoh – jak pro fotoaparát tak i pro další techniku a příslušenství. Je dostatečně pevný i odolný – prověřeno drsnými podmínkami od zimy až do jara, od nížin až po hory. Materiál batohu vydrží i vydatné deště, technika je stále v suchu a bezpečí. Navíc, materiál se případně velice dobře očišťuje od špíny, prachu, bláta nebo pylu. Jediné, co bych vytkl, je (již výše zmíněná) delší doba, než si záda na nošení zvyknou (pokud jste si zvykli – jako já – na větší batoh). Také bych uvítal o pár centimetrů větší hloubku fotoabatohu, několik delších (nikoli velkých) objektivů vždy o pár cm “přečuhovalo”. Ale to jsou spíše jen detaily, které lze vždy nějak vyřešit. Pokud hledáte skladný ale přesto prostorný, odolný a přitom dílensky skvěle zpracovaný a flexibilní fotobatoh, BENRO Ranger 200 může být tím pravým.  

Děkuji společnosti OEHLING, která zapůjčila batoh BENRO Ranger 200 k dlouhodobému testován!  

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na