Nikon D850: jak se fotí s high-end zrcadlovkou

Digitální senzor s ultra vysokým rozlišením, výkonný obrazový procesor, svižná odezva, odolné tělo, skvělá ergonomie a nekompromisní obrazová kvalita. Těžko hledat slabiny Nikonu D850. Jaké je to s ním v reálu?

Plnoformát neboli fullframe (FX) s digitálním senzorem BSI-CMOS o velikosti 36×24mm a s úctyhodným rozlišením 45.4 MPix. Vylepšený obrazový procesor EXPEED 5, velký 3.2″ dotykový a výklopný LCD s rozlišením 235 900 bodů, AF system se 153 ostřícími body s možností výběru dynamických/křížových oblastí. Dále ISO 64 – 102 400 (v rozšířeném módu), sériové snímání 7 sn/sek v plném rozlišení i v RAW formátu. Ale tím to zdaleka nekončí. Pokud preferujete videa, D850 nabídne velikost až 4K UHD (3840×2160 bodů) s frekvencí 30 sn/sek v kvalitě H.264. Mezi další pokročilé funkce patří například Multi-CAM 20K nebo časosběrné video do velikosti až 8K. Už jen základní popis parametrů budí patřičný respekt i u velmi náročných uživatelů. A co teprve praxe? 

:: Recenzi Nikonu D850 čtěte zde ::

D850 na RPO 2019

Na veletrhu Reklama Polygraf Obaly 2019 jsme v rámci našeho stánku postavili profesionální fotoateliér, jehož středobodem byla moderní, elektrifikovaná verze Čezety “Prase”. Každý se zde mohl vyfotit spolu s legendou. A protože zájem byl velký a výstupem byly mj i velkoformátové tisky, byl nutný rychlý fotoaparát s velkou výdrží, přesným ostřením, vysokým rozlišením a podporou bezdrátových technologií. Nikon D850 splňoval všechny podmínky a i s odstupem šlo o vynikající volbu.    

:: Nikon D850 zakoupíte například ve FotoŠkoda ::

Workflow

Spolu s DSLR Nikon D850 jsme používali špičkový zoom objektiv Nikkor 24-70 f/2.8 E ED VR a pevnou, světelnou “padesátku” (Nikkor 50 f/1.4). Převážně byl na fotoaparátu ale nasazen zoom objektiv, který poskytl dostatek flexibility, vhodných úhlů záběru ale i naprosto dokonalou kresbu a jemnost detailů (a to i na plnou díru f/2.8). Přenos fotografií probíhal bezdrátově – přes Apple iPad, který sloužil jako záloha dat i most mezi fotoaparátem a základnou (PC). Poté data putovala přímo do desktopu, kde byl SW, který fotografie rovnou posílal na partnerské stánky (Canon, Ricoh, Oki), kde probíhal samotný tisk. Tiskly se: a) 4× pohlednice formátu A5; b) 2× fotografie formátu A4; c) plakát velikosti A2. Vše tedy probíhalo převážně plně automaticky, i když kontrola ála lidský faktor byla samozřejmě jistotou.   

Dojmy a zhodnocení

Nikon D850 je vynikající digitální plnoformátovou zrcadlovkou, která s přehledem zvládá i ty nejnáročnější podmínky. Rychlost je famózní a to ve všech směrech – od rychlosti zpracování dat, přes rychlost ostření až po barevné a expoziční měření scény. Vzhledem k tomu, že jsem občas musel odběhnout i mimo stánek/atelier (vyfotit také něco přímo na výstavě), často jsem tak “v terénu” spoléhal na automatické funkce (režimy A nebo S a WB). Automatické měření expozice i vyvážení bílé funguje perfektně! Také rychlost ostření, kresba i ostrost byly – v kombinaci s použitými skly – parádní. Vcelku běžné byly i špatné světelné podmínky. Zde bych lehce vytkl absenci interního blesku, na druhou stranu fullframe (FX) senzor a super obrazový procesor chybějící blesk většinou skvěle zastoupí. I při hodnotách ISO 3200 a 6400 byla míra digitálního šumu v podstatě zanedbatelná. Nikon D850 spolu s originálními skly Nikkor představuje dokonalý nástroj – jak pro specifické tak i univerzální využití. Bonusem budiž odolné tělo, velký dotykový LCD a možnosti bezdrátového propojení s tablety nebo chytrými telefony.

Z 10 bodů dávám bez výhrad plný počet a snad prvně v životě s úctou i špetkou závisti pošilhávám (coby “kanonista”) ke konkurenci.

Děkujeme společnosti FotoŠkoda za zapůjčení fotoaparátu Nikon D850 i skvělých objektivů Nikkor.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na