Nikon D850: super zrcadlovka v testu

To je nový senzor s ultra vysokým rozlišením, vysoce výkonný obrazový procesor, špičkové pracovní rychlosti, odolné tělo a vynikající ergonomie. Ovšem tím vlastnosti Nikonu D850 teprve začínají. Co dál? Pojďme se na to podívat podrobněji

Na přelomu léta/podzimu uvedl Nikon dlouho očekávanou novinku D850. Již dlouho předtím se spekulovalo, jaký vlastně nový Nikon bude. Spousta kusých informací naznačovala, že půjde v mnoha směrech o revoluční model. Dnes už je vše dávno jasné a myslím, že slogan “I Am the difference maker” (doprovázející novinku D850) není vůbec přehnaný! D850 spojuje vysoké rozlišení a rychlost úrovni nejvyšších profesionálních modelů, 4K video a mnoho dalšího. Vše v relativně kompaktním těle s dokonalou ergonomií a množstvím pokročilých funkcí.

Technická specifikace

Jedná se o fullframe (FX) fotoaparát s digitálním senzorem BSI-CMOS o velikosti 36×24mm. D850 disponuje rozlišením 45.4 MPix a vylepšeným obrazovým procesorem EXPEED 5. Zadní straně dominuje velký 3.2″ LCD s rozlišením 235 900 bodů, který je navíc nově výklopný a dotykový. Systém AF disponuje 153 ostřícími body a několika režimy volby AF bodů i samotného ostřícího módu: AF-S, AF-C, AF-A + možnost výběru dynamických/křížových oblastí. Nativní ISO lze měnit v rozsahu ISO 100 až 25 600 s možností rozšíření ISO 64 až 102 400. Sériové snímání pracuje s kadencí až 7 sn/sek – a to v plném rozlišení vč RAW formátů. V sekvenci pořídíte 51 snímků s automatickou expozicí i AF. Ozvučené videosekvence lze zaznamenat v rozlišení 4K UHD (3840×2160 bodů) s frekvencí 30 sn/sek ve kvalitě H.264. Mezi další pokročilé funkce patří například Multi-CAM 20K nebo časosběrné video do velikosti až 8K. Pro přenos snímků či vzdálený přístup lze využít bezdrátové technologie Wi-fi, bluetooth. Rozměry a hmotnost: 146×124×78.5mm a 1005g.

Design a popis

Špičkový design, perfektní ergonomie, odolná konstrukce. Zde není co vytknout. Výrobce hodně zapracoval na gripu a oproti D810 je ten rozdíl znát – drží se zkrátka lépe (ač uznávám, že to je hodně subjektivní). Ovládání a umístění tlačítek je logické a všechny ovladače jsou dobře dostupné. Je zde pár změn – oproti Nikonu D810 – ale ty jsou spíše k lepšímu. Jeden příklad za všechny – tlačítko ISO. To je nyní mnohem lépe dostupné – díky umístění hned vedle spouště.

Co se opravdu povedlo

Na první pohled zaujme hledáček, který je vážně obrovský. Tak velký, že mu dokonce musel ustoupit i výklopný interní blesk. Hledáček zabírá 100 % pokrytí scény a nabízí zvětšení 0,75×. Samozřejmě zůstala hot-shoe patice pro připojení externího blesku (X kontakt, PC sync.). Pro náročné foto/video projekty přijde vhod dvojitý slot na paměťové karty: SD/SDHC/SDXC a XQD. Výrobce použil nový – vylepšený typ akumulátoru EN-EL15a, který je však kompatibilní s předchozím typem, použitým například u Nikonu D810. S novou D850kou dokážete pořídit na jedno nabití cca 1 840 snímků. Pokud nepracujete zrovna v rukavičkách, žádný strach. Fotoaparát je kompletně utěsněn, tělo má kovovou kostru a všechny sloty jsou perfektně chráněny proti prachu a vlhkosti. Vynikajícím pomocníkem je výklopný a dotykový displej. Jak jsem tuto kombinaci ze začátku neměl u DSLR rád, o to víc na ni dnes nedám dopustit. Focení ze stativu, snímání z podhledu/nadhledu, natáčení videa – to vše je díky velkému, pohyblivému “dotykáči” naprosto luxusní záležitostí. Výklopný mechanizmus působí velice bytelně, takže se nemusíte obávat poškození LCD. Další vychytávkou je režim tiché/elektronické závěrky. To umožňuje jak fotit zcela bezhlučně, tak tím současně i výrazně šetříte mechanickou závěrku. Funkci ocení například fotografové zvířat, reportáží stejně tak ale krajináři, hojně využívající funkce časosběru (time-laps, kdy je to právě závěrka, která dostává dost zabrat).   

Krok zpět

Co mě vlastně jako jediné zklamalo, to je absence interního blesku. I když jsou jeho možnosti značně omezené, tu a tam mi přijde velice vhod. Minimálně k vysvícení stínu v protisvětle nebo při lehkém přiblýsknutí v případě snímání detailů (makrofotografie). Rozhodně nesdílím názor mnoha fotografů, že “interní blesk prostě na profesionální DLSR nepatří”. Opak je pravdou a mnohokrát se mi to v praxi potvrdilo. Dalším typickým příkladem je řízení externích blesků přímo z fotoaparátu.

Ukázka “citlivosti” D850 (od shora dolů): ISO 12 800, ISO 25 600, ISO 51 200

Výsledky

A jak vlastně Nikon D850 fotí? Samozřejmě zde výsledek dost ovlivní použitý objektiv. Nicméně při investici do podobného přístroje lze logicky předpokládat použití kvalitativně odpovídajících skel. Pak si buďte jisti, že dostanete zcela bezkonkurenční kvalitu fotografií, které defakto ani nepotřebují výraznější zásahy v postprocesu.

Dynamický rozsah senzoru je perfektní. Nemám sice k dispozici exaktní měření, ale v reálných situacích nebyl nejmenší problém se scénami s rozsahem cca 10EV (nejtmavší oblast -2EV, nejsvětlejší část +8EV). Fotoaparát si tedy poradí výborně i se silně kontrastní scénou (v protisvětle, proti oknu atd.). Přesné měření expozice v kombinaci s vysokým rozlišením generuje obrovské množství detailů a kresbu jak ve stínech tak ve vysokých jasech. Rychlost AF i zpracování dat je na velmi slušné úrovni. Autofocus překvapivě výborně funguje i v dynamických scénách se slabým osvětlením. A co obrazový šum? S Nikonem D850 si můžete dovolit z ruky i scény, kde byste normálně byli bez stativu nahraní. Při hodnotě ISO 12 800 jsou výsledky stále velmi dobré, vyšší hodnoty – ISO 25 600 – už generují – na můj vkus – výrazný šum. Nicméně při rozumném zpracování a za určitých okolností ještě pořád lze použít. Hodně záleží na typu scény a konečné velikosti fotografie. Na druhou stranu, vzhledem k rozlišení 45,4 MPix jsou výsledky výborné. Automatika vyvážení bílé (AWB) si dobře poradí jak s umělými zdroji, tak i s kombinací denního-rozptýleného světla a umělých-teplých světel.

Živé fotografie (náhledy):

Závěrem

Nikon D850 kombinuje to nejlepší z vrcholových modelů D800, D810 a Nikon D5. Nový senzor s obrovským rozlišením, výkonný obrazový procesor, vysoké rychlosti, dobré výsledky v poměru rozlišení/digitální šum, utěsněné tělo a vynikající ergonomie. D850 je vlastně zcela univerzálním strojem, který lze použít pro náročnou foto/video praxi a to jak v případě statických scén tak i hodně dynamických záběrů, kde je nutná vysoká rychlost, přesnost a svižná odezva.

 

Specifikace: Rozdíly Nikon D850 vs D810

Nikon D850 Nikon D810
Senzor Full frame BSI-CMOS Sensor Full frame CMOS Sensor
Rozlišení 46 MPix 36 MPix
Bajonet Nikon F Nikon F
ISO max. 102 400 51 200
AF počet bodů 153 51
AF do kříže 99 15
Focus Bracketing ANO NE
Citlivost AF – 4 EV – 2 EV
LCD – velikost 3.2″ 3.2″
výklopný LCD ANO NE
dotykový LCD ANO NE
sériové snímání 7 fps (9 fps s gripem MB-D18) 5 fps
video – rozlišení 4K (3 840×2 160 b) Full HD (1 920×1 080 b)
Timelaps (časosběr) 8K 4K
Interní wi-fi ANO NE
Interní bluetooth ANO NE
Interní blesk NE ANO
Baterie / výkon 1 840 snímků 1 200 snímků
Rozměry 146×124×79 mm 146×123×82 mm
Hmotnost 1015 g 980 g

 

 


 

 

Nikon D850: super zrcadlovka v testu
4.8 (95.29%) 17 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] > Recenzi Nikonu D850 čtěte zde << […]

trackback

[…] :: Recenzi Nikonu D850 čtěte zde :: […]