Vše o velkoformátovém tisku #02 – inkousty

Princip inkoustového tisku (tzv. inkjet) je založen na vystřelování miniaturních kapiček inkoustu z tiskové hlavy na nosné médium (papír, polyester a široká škála savých i nesavých materiálů). Rychlost vystřelování kapiček je běžně okolo 100km/h a jejich velikost se dnes běžně pohybuje od 50 až do 2pl (pikolitr = 10−12 l). Vzdálenost mezi tiskovou hlavou a nosným médiem je v řádech jednotek milimetrů. 

Jaké jsou typy tiskáren

V současnosti najdeme na trhu vlastně jen 2 typy inkjetového tisku: termální a piezoelektrické. Prvně jmenované pracují na principu tepla, kdy tisková hlava zahřívá inkoust. Zahřátím se v trysce vytvoří bublina, která doslova vymrští inkoustové kapky na médium. Zahřívání a ochlazování však probíhá velice rychle (v řádech setin sekundy), takže kapky inkoustu musí být hodně stabilní (nesmí například změnit své vlastnosti, typicky barvu). Oproti tomu piezoelektrické inkoustové hlavy pracují s piezoelektrickými krystaly (destičky, schopné měnit svůj objem vlivem elektrického napětí). Trysky jsou vlastně obehnány jakýmsi pláštěm z piezoelektrických krystalů, které se smršťují a zase rozpínají, čímž dochází k vytlačování kapek na médium. 

Inkoust

Používá se zde klasický systém CMYK ale není již dnes žádnou výjimkou rozšířování barev přidáním dalších inkoustů (nejčastěji světle azurová, světle purpurová a šedá nebo bílá). Špičkové velkoformátové tiskárny tak disponují dnes již zcela běžně 10-12 inkoustovými barvami. Výhodné je to pro tisk portrétů, nebe, moře a obecně tonálně bohatě exponovaných oblastí.  

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na