X-Rite ColorMunki Display: jak na přesné barvy

Kalibrační sonda pro měření monitoru a projektoru, efektivní a rychlý pomocník pro fotografy a nadšené grafiky/amatéry v redakčním testu.

ColorMunki Display představuje jednu z měřících sond ColorMunki Photo nebo Design. Jedná se o zařízení, sloužící k rychlé kalibraci monitorů a datových projektorů. Velká výhoda ColorMunki Display spočívá jak v jednoduchém uživatelské rozhraní, stejně jako v pohodlném ovládání a samozřejmě samotné kalibraci. Jde o zajímavou alternativu, která poskytne za relativně málo peněz dostatek muziky pro přesné nastavení vašeho monitoru (eventuelně projektoru). V oblasti CMS (color managementu / správy barev) představuje ColorMunki Display základní, dostupnou sondu, která svůj účel splní dobře, nicméně samozřejmě ji nelze srovnávat s vysoce sofistikovanými řešeními typu i1 Pro (za desítky tisíc).   

Popis a představení

Sonda se skládá z kolorimetru ColorMunki Display s novými optickými systémy včetně rozšířeného filtru (přístroj je rychlejší a barevně přesnější) a obslužným softwarem ColorMunki, který vás intuitivně vede celým procesem kalibrace. Po úspěšné kalibraci uloží nově vytvořený ICC profil do systému PC. Kolorimetr disponuje ochranným ramenem, stativovým závitem a difuzorem (pro měření okolního osvětlení), proti-závažím a USB kabelem na propojení s počítačem. Licence pro software je dána kolorimetrem ColorMunki Display. Zařízení můžete použít na kalibrování všech nových monitorů včetně LED a širokogamutových LCD. Využití najde jak u poloprofesionálů – kteří potřebují rychlou a přesnou kalibraci – tak u fotografických a grafických nadšenců (amatérů), kteří si potrpí na barevnou věrnost fotografií či grafických návrhů.

Vzhled

Sonda disponuje objektivem, který chrání difuzor na otočném rameni (lze otáčet kolem dokola). S difuzérem měříte okolní osvětlení, bez něj kalibrujete LCD nebo projektor. Je na něm též kontrolka – signalizující funkci kalibrace. Na kabelu je závaží (nastavitelné) pro umístění na monitor a samozřejmě USB na druhém konci. Při manipulaci s ramenem difuseru jej lehce lehce nadzvedněme a pak jím otočíme a zacvaneme do požadované polohy. Na ochranném rameni je současně difuzér – přes který se měří okolní (rozptýlené) světlo. Bez difuzéru měříme vyzařované světlo (monitoru) a projektor.

Instalace a postup měření

Software nainstalujete z přiloženého CD. Celá instalace zabere několik minut. Během akce zatím nezapojujte USB do počítače. Kompatibilita SW se systémem Windows: XP 32-bit (a výše), Intel Pentium 4 nebo AMD Athlon X 

(a výše), 1GB RAM, 2GB místa na disku, LCD min. 1024×600 bodů. Pro systém MAC: Mac OS X 10.5.8 (a výš), Intel CPU, 1GB RAM, 500MB místa na disku, LCD s rozlišením alespoň 1024×768 bodů. Pro měření LCD zdvihnete rameno difuseru a přatáhnete jej dozadu (až zacvakne). Na USB kabelu je proti-závaží, které je stavitelné – stačí jej stisknout a posouvat na USB kabelu dle potřeby. Optika sondy musí mířit na střed monitoru (viz terč, který se vám zobrazí na obrazovce během procesu kalibrace).

Způsob nastavení / kalibrace LCD

Používáte-li více monitorů (2) vyberte konkrétní z nich – druhý monitor pak lze (dle vygenerovaného profilu) automaticky přiblížit co nejvíce tomu původnímu. Způsob kalibrace může být za A) automatický, kde za vás vše provede ColorMunki Display a SW (bílý bod a úroveň okolního osvětlení si nastaví sonda automaticky). Sondu jen postavíte vedle monitoru, difuser/kryt musí chránit objektiv/sondu a změření okolního světla proběhne plně automaticky. Poté již probíhá kalibrace dál (difuzer odstraníte z objektivu), dáte sondu na LCD a měříte.

Metoda B) pokročilá – spočívá v uživatelském nastaví bílého bodu a jasu (volil jsem “zlatou střední cestu”: 100cd/m2 a D5500), poté již rovnou spustíte kalibraci! Ještě máte k dispozici volby: “Automaticky optimalizovat jas LCD v závislosti na okolním světle” a “Využít funkci Flare Correct” (pro zachování kontrastu a barevnosti při naklonění či případných odlescích).

Poté vezmete sondu, umístíte na terč na obrazovce a spustíte kalibraci (zahrnuje manuální úpravu jasu a kontrastu). Poté již probíhá kalibrace a vytváření profilu (celkový průběh cca 5 minut), závěr vygenerování profilu, jeho přejmenování a uložení na disk PC. Jako další funkce je možnost zaškrtnutí “připomínek kalibrace”, náhled “Před” a “Po” kalibraci (elkem 6 přednastavených obrázků – kontrola pleťovky/portrét, odstínů šedé/B&W/květiny a lvi, pastelové tóny/makro-květiny, syté barvy/zátiší/high-kontrast a vše/modelka s colorcheckerem + nechybí možnost přidat vlastní testovací obrázky).  

 

Resumé

ColorMunki Display představuje jednoduché a rychlé řešení pro přesné barevné podání LCD (resp projektoru). Pro objektivní měření jsem testoval (kalibroval) na celkem 5 displejích – 2x LCD Eizo (CG241W a L586) 1x NEC a 2x LCD Notebooku (MacBook Pro a FujisuSiemens). Při srovnání barvy seděly na cca 80%. Nejlépe dopadl samozřejmě špičkový Eizo CG model, velice shodně vypadaly barvy na LCD MacBook Pro a NECu. Ale ani nejlevnější alternativy – Eizo L586 a LCD notebooku se neměly zač stydět. Každopádně, automatická kalibrace mne příliš nepřesvědčila. Raději jsem volil Advanced mode a všechny “fíčury” jsem nechal vypnuté. To byla cesta k dosažení nejlepších výsledků (a to opakováně 3x). Cena ColorMunki Display je 4.500,- u nás jej distribuuje společnost Amos Software a zakupit jej můžete přes www.dtpobchod.cz.

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.