Canon EOS 6D: test fullframe DSLR z rudé stáje

Canon představil na poslední Photokoně 2012 svůj nejnovější hit – plnoformátovou digitální SLR EOS 6D, která nabízí množství funkcí a nabitou výbavu. Jaké je 6D v praxi a jak je na tom s kvalitou fotografií I celkovým komfortem fotografování?

Šest-déčko se (nejen) v rámci Photokiny zařadilo do “velké trojky” nových digitálních zrcadlovek s plnoformátovým snímačem za “lidovou” cenu (ona “lidová” s hoodně velkými uvozovkami). Mezi ony “lidové” high-end zrcadlovky se snímačem cca 36 x 24 mm se tak – po boku Sony A99 a Nikonu D600, zařadil i Canon EOS 6D. Jedná se defakto o hybrida mezi populárními (a velice povedenými) modely – profi 5D Mk a semi/profi 7D. Abych byl zcela přesný, EOS 6D je v podstatě plnoformátovou verzí 60D z níž převzal “housing”, ovládání, rozložení tlačítek a vlastně i rozměry (+/-). Ať tak či onak, jedná se o špičkovou digitální zrcadlovku s kterou je zkrátka radost fotit. Ale zanechme ještě na chvíli emocí a pojďme si EOS 6D rozebrat maličko podrobněji.

 

Technické parametry

Canon EOS 6D je vybaven 20.2MPix CMOS sensorem s rozměry 36 x 24 mm. O zpracování obrazu se stará obrazový procesor DIGIC 5+. Rozsah “citlivostí” se pohybuje mezi ISO 100 – 25600 (v rozšířeném režimu dokonce ISO 50 – 102800, což už je dost úlet!). Tělo tvoří hořčíková slitina a polykarbonát. Autofocus má 11 ostřicích bodů, sériové snímání pracuje rychlostí 4,5 sn. / sek. A automatická expozice měří v celkem 63 zónách. LCD má úhlopříčku 3” (cca 7,6 cm), hledáček tvoří kvalitní hranolový s 97% pokrytím. Nechybí ani možnost záznamu videosekvencí ve full HD rozlišení (1080p) s frekvencí snímkování až 30 sn./sek. Ukládání dat je na SD karty (“jen” jeden slot). O napájení se stará lithium-Iontová baterie. Rozměry a hmotnost EOS 6D je 145 x 111 x 71 mm a 770 g.

Inovace

Bonusem a relativně velkou zajímavostí je integrace GPS jednotky a podpora Wi-Fi (bezdrátového) rozhraní. Wi-fi podporuje standardy IEEE 802.11b/g/n, přenosový dosah je cca 30 m. Na výběr je několik metod připojení: v režimu infrastruktura, ad hoc, nebo v režimu přístupového bodu fotoaparátu. Canon EOS 6D nabídne spoustu starých-osvědčených I něco nových praktických funkcí. Nechybí například stará-dobrá funkce priorita tónů či automatická optimalizace jasu (4 nastavení: vypnuto, nízká, standardní a vysoká). Za zmínku stojí rozhodně HDR režim (skládání snímků s rozdílnou expozicí). Alternativou je též funkce násobné expozice (max 9 snímků). EOS 6D má také funkce k odstranění klasických vad objektivů (korekce vinětace / ztráty světla v rozích a chromatická aberace).

Praktické postřehy

EOS 6D dostala vážně zabrat. Vzhledem k tomu, že v době testu (v exteriérech) se průměrné teploty pohybovaly mezi -5 až -15 st. C, 6D si zakusilo I vcelku extrémní podmínky. Pracovala perfektně , bez jediného zaškobrtnutí. Rychlost fotoaparátu je skvělá, přesně v mezích, které od podobného přístroje náročnější uživatel očekává. Trochu problém jsem měl s ovládáním – resp. rozmístěním ovládacích tlačítek (kde jsem například pořád mačkal místo “koš”, tlačítko “náhledu / preview”) a také mi vadila absence joysticku!

Parádním plusem je zabudovaný GPS (funguje skvěle) a Wi-Fi rozhraní (které jsem bohužel nestihl vyzkoušet). EOS 6D vyniká rychlými provozními časy, hbitým ostřením, sériovým snímáním a zpracováním / uložením fotografií. Trochu zvláštní je v této třídě fotoaparátů, že je k dispozici pouze jeden slot na paměťovou kartu – SD (zde má náskok například Nikon, potažmo Sony A99 se dvěma sloty pro SD, kde lze na ukládat snímky a na druhou třeba videosekvence).

Kvalita snímků EOS 6D

Jak se dalo očekávat, kvalita snímků je prostě vynikající. Fotografie disponují vysokou mírou ostrosti, jasu, kontrastu a barevného vyvážení. Velkou roli zde pochopitelně hraje použitý objektiv. Ten náš byl oblíbený EF 27-70 f/2.8 II USM (což je už samo o sobě zcela perfektní sklo). Kombinace 6D a kvalitního objektivu = zcela vynikající a nekompromisní obrazová kvalita! Fotografovali jsme do JPGu (a pro kontrolu do RAWu). Fotografie mají výbornou kresbu a reálné podání barev.

   

Ukázka kresby a ostrosti: na počátečním ohnisku 24mm a při různých clonách F2.8; F8; F22 (shora dolů)

   

Ukázka kresby a ostrosti: na středním ohnisku 50mm a při různých clonách F2.8; F8; F22 (shora dolů)

   

Ukázka kresby a ostrosti: na konečném ohnisku 70mm a při různých clonách F2.8; F8; F22 (odshora dolů)

Co se týče šumu, EOS 6D je jako dělaný pro snímky s mizernou hladinou osvětlení a právě zde leží jedna z jeho nejsilnějších stránek. Fotografie jsou použitelné až na hodnoty ISO 6400, což je skvělý výsledek. Šum se tam již sice vcelku výrazně projevuje nicmnéně stále jsou solidně účinné odšumovací algoritmy (ať už přímo ve fotoaparátu nebo pomocí následného post-procesingu, např. výtečného Adobe Lightroom). S trochou nadsázky můžete – po pár úpravách, použít snímky i na ISO 6400 pro tisk. Hodnoty vyšší už však doporučit příliš nelze.

Ukázka úrovně obrazového šumu na různé ISO hodnoty: ISO 100; ISO 200; ISO 400; ISO 800; ISO 1600; ISO 3200 a ISO 6400 (zleva doprava, od shora dolů)

Funkce WB je standard. Vyvážení bíle nabídne klasické předdefinované režimy, stejně jako možnost manuální kalibrace (pomocí šedé tabulky), nastaevní teploty v Kelvinech nebo WB bracketing. Automatika funguje dobře na denním světle, v umělém osvětlení má klasicky žlutý (teplý) odstín.

Ukázka vyvážení bílé barvy (WB): AWB / automatika (nahoře) VS MWB / manuál (dole)

Závěrem

Srovnání Canonu EOS 6D s jeho hlavním rivalem – Nikon D600, se přímo nabízí. Síly jsou relativně vyrovnané. Nikon D600 má sice o něco větší rozlišení, 6D však zase disponuje praktickým GPS a Wi-fi modulem (které jsou integrovány přímo do těla). Nikon D600 má navrch v případě AF systému, který je propracovanější a výkonější. Také “double-slot” pro SD karty nahrává do karet D600. Na druhou stranu, EOS 6D je o poznání svižnější – a to ať se bavíme o provozních časech nebo zpracování a ukládání fotografií, kde nechává D600 daleko za sebou. Canon EOS 6D představuje špičkovou, plně profesionální zrcadlovku, která si v ničem nezadá ani s o třídu vyššími modely (typu 5D Mk). Kvalita je perfektní (kor v kombinaci se špičkovými skly), ovládání je příjemné a zachovává si svůj (lety budovaný) “kanoní” standard. Jedinou vadou na kráse se může zdát koncová cena, která nijak “přízemní” není. Canon EOS 6D se prodává v současnosti za bezmála 50.000 Kč. Na druhou stranu, chce-li někdo prvotřídní kvalitu, musí být připraven za ni také zaplatit odpovídající sumu…

Živé fotografie:

 

 

 

 

 

  

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] :: Recenze Canonu EOS 6D ZDE […]

trackback

[…] již ostřílených či teprve začínajících) prožívá a často s oblibou řeší, je: koupit Full-frame (FF/FX) nebo „cropový“ (APS-C/DX) snímač? Kor v poslední době to začíná být téma […]