Canon EOS 7D Mark II – recenze super cropu

Měl jsem zapůjčenou k dlouhodobému testu špičkovou zrcadlovku Canon EOS 7D Mark II. Díky tomu bylo dost času i prostoru ji pořádně proklepnout – a to na poli různých fotografických disciplín. Vzhledem k tomu, že jsem již pár let (šťastným) majitelem EOS 7D (I. Generace), jsem vcelku kompetentní to zodpovědně porovnat a zhodnotit. Takže, jaké je „Sedm-déčko-mark-dvě“?

Na úvod si řekněme v kostce nějaká ta tvrdá data! Tedy, motorem EOS 7D MkII je APS-C snímač CMOS o rozměrech 22,4 x 15 mm, s rozlišením 20 Mpix a novou generací Dual Pixel AF. Zpracování dat má na starost dvojice obrazových procesorů DIGIC 6 – vč funkce EOS iTR (inteligentní sledování objektu), převzaté z modelu EOS-1D X. Snímat lze v rozahu ISO 100 až 16 000 (v rozšířeném módu dokonce ISO 25 600 H1 a ISO 51 200 H2). Časy závěrky se pohybují v rozmezí 1/8000 s až 30s (+ režim BUBL). Hledáček – což je první chuťovka má 100% pokrytí a zvětšení 1x, tvoří jej optický hranol a je prostě skvělý. Systém AF – což je další parádička 7D MkII – má 64 křížových bodů, z toho středový bod ostří i při vyšších clonách (F8) a velice nízké úrovni světla (až -3EV). Sekvenční snímání pracuje rychlostí až 31 snímků v RAW formátu, což je velice slušné! Rychlost snímání je 10 sn/sek.

Co stojí zvlášť za pozornost

Vzhledem k tomu, že recenzí na dané téma už bylo napsáno dost a dost (navíc už dávno mě nebaví psát elaboráty na 20 tisíc a více znaků, a ono taky – kdo by to četl že?! :-)) zaměřme se jen na to podstatné a nové. Takže, jaké inovativní novinky nabídne EOS 7D Mk II? Krom výše zmíněného perfektního a obrazově brilantního hledáčku, je to dále parádní display ClearView II TFT 7,7 cm (3 palce) s rozlišením 1 040 000 bodů. 7D MkII má zabudovanou GPS jednotku (zeměpisná šířka / délka, nadmořská výška, směr, koordinovaný světový čas), také USB 3.0. Za zmínku určitě stojí podpůrné funkce jako HDR nebo rozšířená nastavení videa (FullHD) – zahrnující třeba technologii CMOS AF s duálními pixely (umožňuje plynulé sledování objektu a automatické ostření při snímání v liveview režimu).

Vhod přijde dvojice slotů paměťových karet: SD + CF, podporující všechny současné typy karet, vč vysokorychlostních a vysokokapacitních (SDHC, SDXC apod.). Akumulátor LP-E6N (shodný jako v předešlém modelu) vydrží na jedno nabití až cca 650 snímků.

 

Autofocus / AF

Jedna z nejsilnějších stránek 7D Mk II. AF s 65 body v kombinaci s EOS iTR umožňuje kontinuální ostření při rychlosti 10 sn/sek. Jsou zde celkem tři režimy ostření: Dedikovaný AF senzor, pomocí fázového posunu na čipu (Dual Pixel) a také pomocí kontrastu. Dedikovaný AF senzor je převzat ze špičkových modelů 1DX a 5D MK III. Výsledkem je, že i při snímání za velice špatných světelných podmínek 7D MkII zaostří, což opravdu perfektně funguje a oproti předchozí verzi 7D je zde velký posun! Samotné pokrytí ostřícími body je téměř v celé ploše hledáčku a fungují dobře i krajní body (samozřejmě, středový bod je král, ale to není nic divného). Skvělé to je zvlášť v kombinaci s pohybujícími se objekty a zapnutou funkcí AF-servo (kontinuální ostření).

Možnosti nastavení funkcí AF jsou doslova brutální, ostatně AF má vyhrazeno svou vlastní (poměrně rozsáhlou) záložku v menu! Shrnuto podtrženo, AF ostří téměř dokonale, opravdu bleskově a relativně přesně. I když samozřejmě že zejména v případě kontinuálního ostření (AF-Servo) funguje korektně pouze s odpovídajícím typem objektivu – vybaveným ultrasonickým ostřením (značeno: USM-Canon, HSM-Sigma). 

Kvalita výstupů a praxe

Velice sledovaným parametrem byla pochopitelně výsledná kvalita výstupu (foto, video), dynamický rozsah snímače a hladina digitálního (obrazového) šumu. Ani v jedné kategorii 7D MkII nezklamal. V případě samotné kvality fotografií – co do ostrosti, kresby, barevného podání atd. – je hodnocení irelevantní a velice jej logicky ovlivňuje použitý objektiv. Co však můžeme posoudit je automatické měření expozice, dynamický rozsah nebo úroveň obrazového šumu. I v tomto směru je vidět, že výrobce zapracoval na firmwaru, měřících algoritmech a obrazovém procesoru DIGIC 6 (který je zde hned dvojitě)!

Úroveň digitálního šumu je zas o třídu vyšší než u staršího 7D a lze bez problému fotografovat i na ISO 3200. Za předpokladu dobrého expozičního vyvážení, RAW formátu a následného rozumného zpracování snímku (APS, ALR) dostanete výsledky použitelné i pro velkoformátový tisk (samozřejmě záleží na situaci a konkrétním charakteru fotografie).

Na druhou stranu je nasnadě, že výsledky jsou stále o řád nižší než u full frame snímačů (EOS 5D, 1DX).

Potěší velice přesný metering (automatika měření expozice) a též AWB (automatické vyvážení bílé) si relativně slušně poradí s většinou typů scén – i když kombinace umělých světelných zdrojů je už i na 7D Mk II silná káva a snadno zde dojde k silnějším odchylkám.

Na druhou stranu, co mě lehce zklamalo, bylo video – výstupy nebyly nijak extra zázračné (vzhledem k tomu, jak to všichni vychvalují) a videa z mé stařičké 7D Mk II jsou subjektivně prostě lepší (barevně vyváženější a brilantnější). Současně musím zdůraznit, že všechny vychytávky a úpravy, vč filtrů – zvýšené ostrosti a kontrastu mám vždy staženy na minimum a veškeré úpravy provádím až v rámci postprocesingu v PC. Ale to je čistě můj dojem (a možná i zdaleka ne perfektní zvládnutí všech video funkcí, které 7D MkII nabízí).

 

Terč – test ostrosti a kresby EOSu 7D Mk II

Porovnání obrazového šumu 

White balance (vyvážení bílé): auto (nahoře) X manuální (dole)

Shrnutí

Ještě pár hodnotných a doplňujících info na závěr. Canon EOS 7D Mark II má tělo standardně z hořčíkové slitiny, je utěsněno proti prachu a vlhkosti – což jsem také zodpovědně vyzkoušel, fotografování a natáčení v dešti, na sněhu i za silného větru, zvládá 7D MkII opravdu levou zadní. Rozměry a hmotnost 7D MkII jsou 149 x 112 x 78 mm a 910 g.

Canon EOS 7D Mk II vychází z původního 7Déčka, jehož možnosti výrazně rozšiřuje a představuje tak příjemný upgrade. Na druhou stranu, dilema, jestli vyměnit staré „Sedm-déčko“ za novinku je bezvýznamné, protože zas tak obrovký skok to není. Ale pokud zvažujete nějaký rozumný upgrade například z 50D či 60D a nepotřebujete vyloženě full frame, pak může být právě 7D MkII skvělou volbou

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] filtr VFFOTO Gold series jsem používal v kombinaci s fotoaparátem Canon EOS 7D a celkem třemi různými objektivy: Canon EF 17-40 f/4 USM, Sigma 10-20 f/4-5.6 DC HSM a Sigma […]