Fotografujeme a filmujeme mobilem

Multimediální věk. Právě v něm žijeme. S tím přímo souvisí, že dřívější klasické dělení oborů na: foto, audio, video, grafiku a online už neplatí. Vše se spojuje a prolíná. Moderní digitální záznamová zařízení už hravě zvládnou vše najednou – od záznamu obrazu, zvuku, přes rychlé úpravy až po vysokorychlostní připojení (4G, LTE) a okamžité sdílení obsahu na internetu a sociálních sítí. Už jsme se věnovali Digitálním zrcadlovkám a mirrorless systémům. Dnes jsou na řadě mobily. 

Chytré telefony

Mluvíme-li u digitálních fotoaparátů a kamer o evoluci, v případě mobilních telefonů můžeme bez nadsázky použít slovo “revoluce”. Vývoj, kterým za poslední dekádu prošly, je vskutku ojedinělý. Smartphony představují unikátní víceúčelová zařízení, která – kromě své primární funkce – nahrazují fotoaparát, videokameru, záznamník, GPS navigaci, TV, MP3 přehrávač a notebook/PC. Chytré telefony umí pořizovat špičkové fotografie i videa (4K) a svými dotykovými displeji si v ničem nezadají s kvalitními grafickými a DTP monitory. Na trhu jsou už i modely s vysoce odolným šasím, co nerozhodí voda, prach ani nějaký ten pád. Největší světoví hráči: Apple, Samsung, Sony a Huawei.

V čem je to lepší?

Poslední dobou se hodně zabývám právě trendem chytrých telefonů (fotomobilů) a focením i natáčením s nimi. Jasně, jsou tu jasné limity jako malé senzory a optika a tím obrovský obrazový šum a malý dynamický rozsah. Na druhou stranu i nezanedbatelné výhody – rozměry, hmotnost, okamžitá akceschopnost a možnost sdílení. Faktem je, že současné TOP fotomobily fotí a natáčí velice slušně. Ty tam jsou doby, kdy fotky z mobilů byly použitelné maximálně tak pro web.

Nové funkce

Mobily umí spoustu zajímavých filtrů a úprav tzv “in-house”, dokonce už s nimi není problém ani použití malé hloubky ostrosti (byť se jedná jen o SW úpravy). Některé typy mobilů dokonce už umí fotit i do RAWu. Světelnost? U současných iPhonů či Samsungů f/1.7, f/1.9. Některé využívají takových vychytávek jako je Dual Pixel (PD/AF ostření, Phase Detection Auto Focus), technologie od CANONu – který ji používá ve svých DSLR (např EOS 80D). K dispozici jsou i manuální funkce. Mezi vcelku běžné volby patří: selektivní ostření, panorama, koláž videa, živé vysílání, zpomalený a zrychlený záběr, HDR, samospoušť ap. Lepší typy nabídnout třeba i video ve 4K.

 

Fotografujeme a filmujeme mobilem
5 (100%) 2 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
HiMarMiska Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Miska
Host
Miska

Já už ani videokameru nepoužívám. Možná občas ještě něco natočím na foťák, ale hlavně na mobil. Kdo by se s těma krámama furt tahal, že