DTG: jak na přímý potisk textilu

Přímý potisk textilu a DTG tiskárny (direct-to-garment) je postup, při kterém se potiskne látka pomocí inkoustové technologie. Tiskne se v CMYK režimu ale není výjimkou u DTG tiskáren ani bílá barva – pro potisk tmavých oděvů. Barvy je třeba na závěr zafixovat tepelným lisem při vysoké teplotě. Kvalitnější textilní materiály jsou stálobarevné a potisk vydrží i praní.

Princip DTG

Tisk přímo na oděvy (DTG) je proces tisku na textil pomocí inkoustové technologie. Tiskárny DTG používají speciální inkousty, které se nanáší na textil buďto přímo tiskovou hlavou a jsou absorbovány vlákny oděvu – a nebo se nanášejí skrze tzv. přenosové médium, tj.: tiskne se nejprve na papír a ten se poté přenese na papír (je to vlastně princip sublimačního tisku). Obojí výborně drží a zabraňuje zkreslení, které je typické pro některé alternativní technologie pro textilní potisk. 

Výhody

Zásadní výhoda DTG technologie spočívá v použití širší palety barev a efektů než u sítotisku. Potisk je kvalitnější a déle vydrží. DTG barvy jsou na vodní bázi výsledný tisk je i na dotek příjemnější než třeba u plastických nátisků. Navíc, můžete tisknout i malonákladové zakázky. 

Trocha historie

Přímý tisk je relativně stará technologie. Datuje se již od roku 1996, kdy se takto začalo tisknout v USA se zavedením první komerčně dostupné tiskárny DTG s názvem “Revolution”. Vynálezce Matthew Rhome pracoval několik let na projektu DTG a svůj projekt si nechal patentovat. V novém miléniu se pouští do DTG tiskáren společnost Brother a také Epson – který mimochodem zaměstnává i Matthew Rhomea. V roce 2004 představuje společnost Mimaki tiskárnu DTG na výstavě ISS v Chicagu, Illinois. V roce 2014 uvádí Epson model F2000, který se brzy stává nekorunovaným králem DTG tisku. 

Shrnutí

Technologie přímého tisku na oděvy vlastně není ničím novým ale v současném pojetí DTG tiskáren je značně vylepšená. Svá řešení již komerčně nabízí hned několik výrobců – kromě již zmíněných značek Epson, Brother a Mimaki, je to dále například Ricoh nebo Nanotec. Ostatně všichni zmínění výrobci uvedli své novinky na nedávném polygrafickém veletrhu Reklama Polygraf 2018 (více info zde).

DTG: jak na přímý potisk textilu
5 (100%) 2 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin H.Vlasta Vavrečková Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Vlasta Vavrečková
Host

Dobrý den prosím cenu tiskárny na přímy potisk textilů

Martin H.
Host
Martin H.

Dobrý den,
cenu Vám bohužel nesdělíme – nejsme prodejci! Ale zkuste se obrátit například na české zastoupení EPSON nebo na partnera FOMEI (www.fomei.com)
S pozdravem
MH