Trh s fototechnikou letí dolů, máme se začít bát?

Digitální fotoaparáty (resp. jejich prodeje) už mají svůj zlatý věk, zdá se, za sebou. Alespoň dle prodejních statistik. Největší vrchol byl zhruba před 10 lety, kdy byly prodeje DSLR i kompaktů na špici (a zároveň se na podobná čísla již nikdy nedostaly). Pak přišel útlum v podobě recese (finanční krize, která sice byla globální, nicméně ČR postihla výrazně méně, než všichni tvrdili). Další silný nárůst zaznamenali prodejci v roce 2012, kdy zase zájem o fototechniku strmě vystřelil vzhůru. Od té doby klesá.

Smartphony a CSC fotoaparáty

Jsou zde dva (resp. tři) hlavní důvody: za 1) neustále se zlepšující chytré telefony, které už dnes zastanou bez problémů kompaktní fotoaparáty (mymochodem, ty už jsou “mrtvou” kategorií). Nejlepší snartphony dokonce mohou konkurovat i lepším kreativním kompaktům. I když stále jsou zde technické limity (velikost snímačů a optiky). Za 2) systémové kompakty s výměnnými objektivy (CSC, bezzrcadlovky) – relativně stále ještě nová odnož trhu, která si ukrajuje z pomyslného koláče čím dál víc – hodně na úkor digitálních zrcadlovek.  Tím 3. faktorem je nasycenost trhu…  

Podle Canonu prý padne trh s fotoaparáty až o 50%

Prezident Canonu Fujio Mitarai v rozhovoru pro Nikkei řekl, že “…pád trhu fotoaparátů zdaleka není u konce a čeká ještě dalších 50 % dolů v průběhu následujících dvou let.“ Uvedl, že Canonu se prodeje snižují už několik let zhruba o 10 % ročně a dále, že “…celý trh fotoaparátů s výměnnými objektivy je nyní okolo 10 milionů kusů ročně a brzy by se mohl dostat jen na nějakých 5-6 milionů. Prodeje CSC fotoaparátů sice rostou, ale trhu to nepomáhá, protože je to z větší části na úkor zrcadlovek.” Canon tak nehodlá nějak překotně vyvíjet CSC pro běžné uživatele, to ale neznamená, že by se jim nechtěl vůbec věnovat.

Zatímco mnozí výrobci se soustředí na spotřebitelský high-end ve fotoaparátech, který se ještě docela slušně prodává, Canon vidí smysl i v trochu jiném high-endu. Vedle dražších fotoaparátů pro spotřebitele se chce více soustředit na industriální sféru, medicínské přístroje nebo bezpečnostní kamery.

Shrnutí

Dle předpovědí a informací od výrobců, se zatím nemusíme bát, že by fotoaparáty, tak jak je známe nyní, z trhu do pár let vymizely. Výrobci hodlají dál vyvíjet a prodávat jak DSLR, tak samozřejmě CSC ale v hledáčku zájmu stále přetrvávají ultrazoomy i pokročilé kompakty s velkými senzory. Někteří výrobci jdou cestou specializace jiní jsou zase aktivní na více frontách a vedle fototechniky dodávají technologie i pro jiné obory (vývoj a výzkum, optika, industriální a medicínská sféra). Pak je tu samozřejmě optika a příslušenství, které se stále velice dobře prodává a tvoří významnou část příjmů. Takže, zatím nemusíme panikařit, fotoaparáty zde ještě hezkou řadu let budou, i když už ne v takové míře jako před lety.

Zdroj: canonrumors.com, diyphotography.net

Trh s fototechnikou letí dolů, máme se začít bát?
5 (100%) 9 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na