Epson ColorWorks: tiskárny pro specifické aplikace

Epson nově uvedl čtveřici modelů řady ColorWorks – CW C6000Ae, CW C6000Pe, CW C6500Ae a CW C6500Pe – tiskárny štítků, které najdou uplatnění napříč hned několika obory: potravinářský, chemický, nápojový, zahradnický, logistický ap. Jedná se o modely, tisknoucí malé až středně velké série. Mezi nadstandardní funkce patří například automatická řezačka (Ae) nebo automatický odlepovač samolepicích štítků (Pe). 

Specifikace modelů řady CW

Všechny nové modely tiskáren podporují širokou škálu materiálů, tvarů i velikostí štítků. Epson CW-C6000Ae a CW-C6000Pe podporují média o šířkách 25,4 mm až 112 mm a modely CW-C6000Ae a CW-C6000Pe tisknou na šířky 25,4 mm až 215,9 mm. ColorWorks tak najdou uplatnění při tisku na samolepící štítky od malých rozměrů (například pro náplně do elektronických cigaret) až po velké a odolné štítky – vhodné například pro sudy s chemikáliemi. Právě flexibilita médií a digitální barevný tisk na míru (včetně velmi malých štítků) cílí na obchodníky, kteří potřebují tisknout štítky přímo na míru a to v krátkém čase.

Mezi nové funkce modelů ColorWorks patří: flexibilita médií s šířkou od 25,4 mm do 215,9 mm; kompaktnost a snadné použití; vysoké rozlišení s možností úpravy barev; tisk jakéhokoli tvaru štítku – díky pohyblivému senzoru; snadná integrace – přímá podpora ovladačů SAP, ESC Label, Linux a Mac. 

Od low-endu až po top modely

Řada ColorWorks zahrnuje kromě novinek “šestkové” řady i další typy: C3500 je cenově dostupná tiskárna, ale pro část aplikací není kvalita tisku dostačující. Z druhé části spektra vyčnívá high-end model C7500, který je určen pro vysoké zatížení. Nová řada C6X00 představuje zlatou střední cestu – pro ty, kdo tisknou střední objemy tisku.

Pro koho je řada CW určena

Epson ColorWorks směřuje do řad zákazníků, kde je potřeba tisk barevných labelů vysoké kvality. Benefitem je vysoká míra flexibility a okamžitý tisk. Mezi typické zákazníky patří: restaurace a obecně firmy – zabývající se gastronomií, výrobci nápojů ale také třeba chemikálie (GHS), dále jsou to firmy z oblastí logistiky, zahradnictví, reklamní agentury, Auto-ID, a další. Obecně lze využít všude tam, kde je třeba tisknout barevné štítky na míru a rychle, v okamžiku potřeby, kdy je velký počet různých produktů a potřeba tisknout variabilní data. Případně pokud dodavatel nechce držet velké skladové zásoby etiket. 

Technologie tisku  

Epson ColorWorks CW řady pracují na základě inkjetových tiskových hlav PrecissionCore µTFP4 (skladající se ze 4 segmentů), s fyzickým rozlišením 1200×1200 a proměnlivou velikostí kapiček inkoustu. Tisková hlava automaticky detekuje funkčnost jednotlivých trysek (bodů) v reálném čase a automaticky optimalizuje kvalitu tisku. Pokud tiskárna zjistí nefunkční trysku, zvětší okolní body tak, že překryjí chybějící bod. Tiskárna podporuje ICC profily. Mezi praktické funkce patří například Spot-color matching. V případě, že potřebuji tisknout logo firmy a nemohu trefit správnou barvu (výtisk neodpovídá realitě), mohu vybrat až z 32 odstínů barvy. Použité inkousty jsou pigmentové, odolné proti vodě, otěru, UV záření s dlouhou stálostí barev i na přímém slunečním světle. Konfigrace inkoustů: CMYK + maintanace box (odpadní nádobka). 

Další funkce

Tiskárny řady CW umožňují tisknout v režimu banner printing, kdy maximální délka tisku je až 609,6mm. K novinkám patří detekce médií, GAP (průsvitové čidlo) nebo Black mark – značka ze zadní strany etikety. Potisknout lze všechny běžné typy, povrchy papírů: matný, lesklý, vysoký lesk (high-gloss), matný i lesklý film, papír v roli nebo skládaný. 

Novinku představuje tzv “peeler” – automatický odlepovač etiket. Tiskárna vytiskne etiketu, tiskárna odlepí etiketu (částečně) a čeká až bude sejmuta. Jakmile čidlo rozpozná odejmutí etikety, tiskárna pokračuje v tisku další etikety. Možnost využití tiskárny v automatické etiketovací lince. 

Náklady na tisk 

Podstatný parametr – cena tisku. Na stránkách Epson je k dispozici online nástroj pro kalkulaci nákladů na tisk pro C3500 a C7500. Do něj je možno nahrát vzor etikety a dostanete náklady na tisk včetně toho, kolik labelů vytisknete z jedné cartridge – pro každou barvu. Pro tiskárnu C6X00 zatím tento nástroj není k dispozici. Cílová cena tisku u C6X00 = 0,52 EUR/ spotřebovaný ml inkoustu. Model C3500 = 0,62 EUR/ml a model C7500 = 0,42 EUR/ml. Nová řada ColorWorks CW-C6000Ae, CW-C6000Pe, CW-C6500Ae a CW-C6500Pe bude dostupná od prosince 2019

 

Příklad ceny tisku etikety na spotřební elektroniku:

 

  • Rozměr:76mmx156mm 
  • Cena za potisk na C3500 = 0.0276 EUR = 0.71 CZK 
  • Cena za potisk na C6X00 = 0.0276 * 0.84 = 0.0232 EUR = 0.60 CZK 
  • Cena za potisk na C7500 = 0.0276 * 0.68 = 0.0188 EUR = 0.49 CZK
  • Koncové ceny bez DPH. 
Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na