Nikon D780 – skvělá novinka roku 2020

Hned zkraje roku 2020 představil Nikon své horké želízko v ohni – digitální zrcadlovku s FX snímačem (24×36mm) D780. Jde o přímého nástupce povedeného modelu D750. Špičková novinka představuje kompromis mezi perfektně vybavenou – leč stále ještě relativně dobře dostupnou DSLR.  

Jak už to tak bývá, novinka jde ve šlépějích svých předchůdců (již zmíněné D750 a o level vyšší D850), nicméně výrobce opět zapracoval na modernějším upgradu. Srdcem DSLR je snímač s rozlišením 24,5 MPix, ISO 100 – 51 200 (v rozšířeném módu dokonce ISO 50 – 204 800). Rozsah expozičních časů se pohybuje v rozmezí 1/8000s až neuvěřitelných 900s (tedy 15 minut). V případě videa lze volit hodnoty až UHD – tedy 4K se snímkováním 30 fps. Pro vyznavače zpomalovaček umí D780 i snímkování 120 sn./s (ovšem pouze ve Full HD rozlišení). V režimu videa je dostupná též elektronická stabilizace. Další skvělou funkcí pro pokročilé videomakery jsou formáty N-Log či Hybrid Log Gamma.

Co nabízí D780

Nikon D780 potěší především old-school fotografy, kterým může nabídnout dostatečně velký a světelný hledáček s plným (100%) pokrytím a faktorem zvětšení 0,7×. Senzor automatického měření (RGB) disponuje rozlišením 180 000 bodů (stejně jako tomu je v případě vyššího modelu D850). Zpracování obrazu zajistí procesor EXPEED 6. Sériové snímání pracuje rychlostí až 7 fps (v případě elektronické závěrky dokonce až 12 fps). Počet ostřících AF bodů je 51 (z toho 15 křížových). V režimu živého náhledu (LiveView) pracuje  273 AF bodů, pokrývají 90% obrazu.  

Další funkce

Pro pohodlnější natáčení videa, fotografování ze stativu a samozřejmě prohlížení fotek i videí poslouží perfektní výklopný/dotykový LCD s velikostí 3,2” a rozlišením 2 359 000 bodů. 

K zajímavým a praktickým funkcím patří například detekce obličeje i detekce oka s možností zámku. Dále funkce Peaking, asistent manuálního ostření, bezhlučná elektronická závěrka, časosběrné video, intervalové snímání či Focus shift (série snímků s posunem roviny zaostření). Zajímavostí je například režim skenování barevných a černobílých negativů s automatickou inverzí. Data se ukládají do “double” slotu: 2x UHS-II SD pameťové karty. Konektivitu zajišťují technologie Snapbridge Bluetooth a Wi-Fi. Akumulátor vydrží na jedno nabití 2260 snímků. 

Shrnutí

Nikon D780 je příjemným upgradem, který je funkcemi a výkonem někde mezi modely D750 a D850. Výrobce zde spojil poslední technologie – zejména s odkazem na řádově vyšší DSLR Nikon D850 a také moderní fullframe mirrorless modely Z6 a Z7. Malou vadu na kráse vidím snad jen v absenci interního blesku, leč to už je u této řady fotoaparátu defakto standard. 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na