EIZO ColorEdge CS2410 – rychlý test

EIZO ColorEdge CS2410 je novinkou, která najde uplatnění v širokém rozsahu pracovních i hobby činností. LCD panel lze využít pro foto, video, stejně jako v DTP nebo například i v kancelářském prostředí. Co je rozhodně zajímavým faktorem při rozhodování, zda-li do něj jít či nikolik, je velmi příjemná pořizovací cena.  

Design a úhlopříčka

EIZO ColorEdge CS2410 nabízí úhlopříčku 24” (61cm) a rozlišení full HD – tedy 1920×1200 bodů, což je tak akorát pro domácí i kancelářské využití. Větší úhlopříčku bych sice také užil ale ta je zase náročnější jak na prostor tak i na pozorovací vzdálenost. S 16-bitovou tabulkou LUT, věrným barevným zobrazením a s možností hardwarové kalibrace představuje novinka ColorEdge CS2410 základní model z řady grafických monitorů EIZO. Stejně jako další LCD panely EIZO, i zde se můžete těšit na perfektní zážitek při sledování obrazu a to díky dokonalé antireflexní úpravě povrchu (černá, matná – jako vždy). IPS panel eliminuje odlesky a vedle toho monitor nabízí široký zorný úhel. Moc se mi líbí i stojan, který už byl použit u několika předešlých modelů (například CS2730 nebo EV2785). Nabízí možnosti zdvihu (cca 16cm), dále otáčení obrazovky (344°), naklonění o 35° (dozadu), resp. 5° (vpřed), stejně tak rotaci obrazovky o 90° do strany (vhodné při prohlížení fotografií “na výšku”). 

Parametry

Vedle full HD rozlišení (1920 x 1200 bodů), nabídne CS 2410 také dobrý kontrastní poměr 1000:1 a jas 300 cd/m2. DUE (Digital Uniformity Equalizer) se stará o minimální odchylky jasu a barevnosti jednotlivých obrazových bodů a to v celém zobrazovacím spektru panelu. To se hodí zejména při práci s fotografiemi a grafikou, neboť barevné odstíny jednotlivých obrazových bodů jsou v celé ploše stejné, bez odchylek jasu. Především u tonálně bohatě exponovaných částí obrazu to je vynikající, jednotlivé přechody jsou velice jemné a pozvolné (což je častou bolestí spousty monitorů jiných značek a to i ve střední třídě). Převodní 16-bitová LUT tabulka zaručí přesnou reprodukci signálu, což naopak oceníte například u filmů a střihu videa. Tmavé oblasti se neslévají a zůstávají zachovány všechny barevné odstíny i ostrost a kresba. Monitor generuje obraz zcela bez chvění, což je příjemné při delším sledování LCD panelu.

Zapojení, konektivita, ovládání

Stejně jako ostatní EIZO panely, tak i zde stačí monitor vybalit z krabice, nasadit stojan, zapojit do sítě a připojit k PC. Pak už stačí vrhnout se do práce. EIZO CS2410 disponuje všemi běžně používanými sloty: DVI-D, HDMI, DisplayPort, dále je k dispozici 3× USB vč. standardu USB 3.0. Ovládací dotykový panel najdete tradičně v pravé spodní části rámečku monitoru. Je zde 7 tlačítek pro ovládání a nastavení: zapnutí/vypnutí, menu, úprava jasu (+/-), návrat, režim a vstupy.  

Hardwarová kalibrace s ColorNavigatorem

Model CS2410 nabízí hardwarovou kalibraci přes program ColorNavigator (aktuálně v 7. verzi), jenž se nabízí k bezplatnému stažení. V rámci testu monitoru jsem si stáhl ColorNavigator7 a cvičně si panel zkalibroval. S ColorNavigatorem lze kalibraci provést v několika krocích a to i bez hlubších odborných znalostí. Lze se spolehnout na automatické funkce, ale stejně tak mají pokročilí uživatelé možnost do celého procesu zasahovat a zadávat hodnoty bílého bodu, jasu a hodnoty gama ručně. Monitory EIZO jsou sice nastaveny velice dobře již od výrobce, nicméně testovaný panel již evidentně prošel pár redakcemi. Bylo tedy nutné do nastavení trochu “sáhnout” a upravit výchozí hodnoty (jas a bílý bod). Každý monitor EIZO ColorEdge je přímo v továrně odzkoušen, proměřen a nastaven. 

Praktické zkušenosti s CS2410

Z praktických vychytávek mě předně hodně bavil nastavitelný stojan, díky němuž lze monitor přizpůsobit výškově i náklonem. Dalším plusem je snadné a intuitivní ovládání, kdy se docela dobře obejdete bez manuálu (a to i tehdy, pokud nemáte moc zkušeností s EIZO monitory). Příjemná je možnost volby různých režimů zobrazení: sRGB režim, uživatelský a ještě 3 volitelé typy kalibrace. Spojením EIZO CS2410 a programu ColorNavigator7 dostanete silný pracovní nástroj. Potěší i to, že lze rovnou k panelu připojit další periferie jako například přenosný laptop, tablet, digitální fotoaparát či kameru. 

Obrazová kvalita je velmi dobrá. Barvy jsou syté, přechody velice jemné a při rozumném seřízení se nemusíte bát ani úprav fotografií za silného denního světla (samozřejmě ne zrovna přímo proti oknu v jasný, slunný den). Videa a filmy se na monitoru také velice příjemně sledují i upravují. Stíny se neslévají a kontury jsou dobře čitelné. Máte-li kvalitní signál, obraz je zcela plynulý s perfektní a rychlou odezvou. 

Jedinou vadu na kráse (resp. dvě vady) vnímám v menší úhlopříčce a o něco nižším rozlišením. To je myšleno samozřejmě s lehkou nadsázkou, neboť jsem si za ta léta zvykl na 27” úhlopříčku, wide gamut (Adobe RGB), případně 4K rozlišení. Na druhou stranu, vzhledem k ceně CS2410 toto vše velice snadno oželíte. Je jasné, že v případě větší úhlopříčky, wide gamutu či dokonce 4K rozlišení si samozřejmě výrazně připlatíte. 

Závěrem

EIZO ColorEdge C2410 je kvalitním panelem základní třídy, který však dobře poslouží pro úpravu videa, fotografií či práci s grafikou. Umím si jej velice dobře představit coby kvalitní monitor pro náročnějšího hobby fotografa či kameramana. Stejně tak dobře však může posloužit jako druhý monitor do grafického studia či pro profi fotografa, kameramana. Pro náročnější postprodukce (foto/video) zde pochopitelně bude limitující absence vyššího rozlišení (2K či 4K) a také podpory Adobe RGB (wide gamut). Za cenu 12 990 Kč (vč. 21 % DPH) jde však o skvělou volbu, která bude těžko hledat ve své třídě konkurenci!  V balení najdete: HDMI kabel, DisplayPort kabel, napájecí kabel, kabel USB-C. Výrobce navíc k monitoru dodává rozšířenou 5-letou záruku.

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na