Epson SC-R5010 – to je nová úroveň velkoformátového tisku

Velkoformátová tiskárna Epson řady SureColor s Resin inkousty představuje novinku v segmentu velkoplošné reklamy. Model SC-R5010 navíc zaujme prvotřídní obrazovou kvalitou svých výstupů a množstvím nadstandardních funkcí, stejně jako automatizovanými procesy. 

Igepa představila tiskárnu Epson SureColor SC-R5010L začátkem listopadu loňského roku a od prosince je zařízení již nastálo k dispozici na showroomu v Horních Počernicích. Možnosti, výbavu i zacílení modelu Epson SureColor SC-R5010 s námi velice ochotně a dopodrobna rozebral Michal Fišer, Servis Manager, igepa velkoobchod papírem spol. s r. o.

Nové inkousty Resin Epson Resin představuje nový typ inkoustu, který využívá právě model SC-R5010. Nejde až tak o úplnou novinku, neboť Epson již používá dané inkousty několik let. Jde o typ pigmentových inkoustů, kde je hlavní složkou voda (více jak 70 %), zbytek jsou barviva a „tužidlo (primer)“ – organická pryskyřice. K jejímu vytvrzování dochází pomocí tepla působícího přímo v tiskárně již během tisku. Mezi hlavní výhodu Resin inkoustů patří

okamžité vytvrzení, protože výtisky lze bezprostředně po opuštění tiskárny dále zpracovávat (laminovat, řezat ap.). Další nespornou výhodu představuje ekologická nezávadnost vycházející již z výše zmíněného. Tiskárnu tedy lze provozovat v menších a uzavřených prostorech a výtisky je možno aplikovat i do prostředí s nejvyššími ekologickými standardy (nemocnice, školy, školky ap.).

Epson SC-R5010L

Tiskárna disponuje konfigurací barev C, lc, M, lm, Y, K a šířkou tisku 160 cm (64“). Velkou devizou jsou tiskové hlavy (zde použitý nejnovější typ PrecisionCore), které vydrží v plném nasazení minimálně 3 roky. Výrobce navíc garantuje, že během celé doby životnosti tiskové hlavy nedochází k degeneraci nebo poklesu kvality tisku. Tiskárna pracuje s variabilní velikostí kapek inkoustu od 4,9 pl. Případná výměna tiskové hlavy je velice jednoduchá a zvládne ji i sám uživatel tiskárny. Další výhodou je unikátní posuv materiálu (Advanced media feeding). Mechanická jednotka pro odvíjení role se substrátem neustále hlídá (a předodvíjí) materiál tak, aby byl každý banner přesně stejně dlouhý. To využijete hlavně při tisku velkoplošných reklam skládajících se z vícero pruhů (160 cm širokých a například 3 metry dlouhých). Běžným problémem zde bývá, že jeden pruh měří například 305 cm a druhý 295 cm. Spasování je pak opravdovým oříškem. To je s Epson SC-R5010L již minulostí.

Automatizace a výbava

Vedle kompletní sady inkoustů najdete u tiskárny také zásobník „mc“ obsahující tzv. čisticí roztok, který neustále udržuje tiskárnu – resp. její hlavu – v perfektní kondici. Epson  SC-R5010 je vybaven – po vzoru svých produkčních digitálních i konvenčních kolegů – signalizačním semaforem, díky němuž hned vidíte, je-li vše v pořádku nebo ne (zelená barva = vše v pořádku, červená = je nějaký problém). Hodně věcí je v SC-R5010 automatizováno. Mezi praktické funkce patří kontrola zvlnění materiálu, což hlídají senzory v tiskárně, a pokud k tomu dojde, upozorní obsluhu. Ta poté může například zvýšit pozici tiskové hlavy anebo snížit teplotu vytvrzování. Do inkoustů Resin jsou vkládána velká očekávání, zejména v kombinaci s necoatovanými (nepotahovanými) substráty (materiály), což jsou zároveň typy povrchů, kde měl vždy například právě eco-solvent (dříve též solvent) mezery.

Využití a směr tiskárny

Univerzální řešení představují typicky eco-solventní tiskárny. Potisknou širokou škálu substrátů (banner, vinyl, canvas, papír). Oproti tomu Resin je zaměřen specificky s důrazem na maximální kvalitu výstupu. Epson SC-R5010 reaguje na požadavky zákazníků na tisky dlouhých metráží v krátkém čase a ve špičkové fotokvalitě. Míří na zákazníky preferující nepotahované materiály (backlight, canvas, vinyl, papír), které lze ihned použít (interiér či exteriér – s ohledem na konkrétní materiál a další případnou adjustaci, laminaci ap.). Epson SC-R5010 je k dispozici ve dvou konfiguracích: stardardní (SC-R5010) a v rozšířené verzi SC-R5010L (k vidění a vyzkoušení ve spol. Igepa v Horních Počernicích). Přípona „L“ značí „Large capacity“ – inkousty s možností výměny při tisku jsou zde zdvojeny (2× 1,5 l inkoustu pro každou barvu).

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na